In 2022 waren 411 reactoren in werking in 33 landen. Twintig jaar geleden waren dit nog 438 reactoren. De meeste kernenergie wordt opgewekt in de Verenigde Staten, gevolgd door China. De enig werkende kerncentrale in Nederland staat in Zeeland aan de Westerschelde in Borssele.
Met 58 reactoren verspreid over 19 verschillende sites beschikt Frankrijk over het grootste kerncentralepark van Europa en het op één na grootste ter wereld na de Verenigde Staten.
Rusland heeft 35 kerncentrales, slechts één minder dan de Chinezen, en met een kleine achterstand volgt hierop Zuid-Korea, met 25 werkende centrales. India (22), Canada (19), Oekraïne (15) en het Verenigd Koninkrijk (15) staan op de zevende tot en met tiende plaats van de landen met de meeste kerncentrales.
De kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa (Japans: 柏崎刈羽原子力発電所, Kashiwazaki-Kariwa genshiryoku hatsudensho) is de grootste kerncentrale ter wereld en is gevestigd tussen de stad Kashiwazaki en het dorp Kariwa in de prefectuur Niigata op het eiland Honshu in Japan.
Duitsland, België, Spanje, Zwitserland en Zweden hebben kerncentrales, maar bouwen dit af. Tegelijkertijd worden in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Slowakije en Finland nieuwe kerncentrales gebouwd, iets wat Tsjechië en Hongarije ook willen doen.
In 2022 waren 411 reactoren in werking in 33 landen. Twintig jaar geleden waren dit nog 438 reactoren. De meeste kernenergie wordt opgewekt in de Verenigde Staten, gevolgd door China. De enig werkende kerncentrale in Nederland staat in Zeeland aan de Westerschelde in Borssele.
Rusland beschikt over 35 functionerende kernreactoren, samen goed voor een capaciteit van 27 900 MW. Ter herinnering, het Belgische nucleaire park bestaat uit 7 reactoren, goed voor een capaciteit van bijna 6 000 MW. De Russische kernreactoren zijn verdeeld over 10 sites.
Vier kernreactoren zijn operationeel in Finland. Twee op de site van Loviisa en twee op de site van Olkiluoto. Het is ook in Olkiluoto wordt momenteel de vijfde Finse kernreactor gebouwd.
Kerncentrales in Nederland
De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale levert elk jaar ongeveer 485 megawatt kernenergie. Dat is genoeg stroom voor ruim 1 miljoen huishoudens. Daarnaast importeert Nederland ook elektriciteit die is opgewekt met kernenergie.
Frankrijk heeft zelf 56 nucleaire reactoren, die normaliter in zo'n 70 procent van de Franse energiebehoefte voorzien. In mei nam het Franse parlement bovendien een wet aan die het mogelijk maakt vaart te zetten achter de bouw van nieuwe kerncentrales.
Een kerncentrale levert evenveel energie als 6.000 windmolens, is veel goedkoper en schoner, en vriendelijker voor dieren, betoogt Sjef Peeraer.... Het kabinet wil CO2-arme energieopwekking stimuleren en heeft daarom de ambitie in 2020 6.000 megawatt (MW) aan windenergie op zee te installeren.
'Nederland heeft twee of drie kerncentrales nodig'
Van de ene op de andere dag trok de Duitse regering de stekker uit atoomenergie en daarbij letterlijk uit de kerncentrales. Nu worden in Duitsland 33 kernreactoren waarmee ooit stroom is opgewekt, ontmanteld.
Begin 2018 beschikt China over 38 kernreactoren die in werking zijn. Ze vertegenwoordigen een productiecapaciteit van 35 820 MW. In 2017 hebben de Chinese kerncentrales 16,5% meer geproduceerd ten opzichte van 2016).
Het Verenigd Koninkrijk nam het voortouw op het gebied van kernenergie in Europa. Op dit moment zorgen 15 kernreactoren voor ongeveer 21% van de elektriciteitsproductie van het Verenigd Koninkrijk.
De meeste reactoren op de wereld zijn al meer dan 30 jaar oud. Nederland heeft nog 1 kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Die kerncentrale is al sinds 1973 in bedrijf en had een verwachte levensduur van 30 jaar.
Onze leveranciers voldoen aan hoge normen voor verantwoordelijke bedrijfsvoering. Er zijn circa 20 landen waar op commerciële basis uraniumerts wordt gedolven. Daarvan zijn Canada, Australië, en Kazachstan de belangrijkste.
Afhankelijk van de capaciteitsfactor moet een zonnepark dus 4 tot 9 keer meer megawatt produceren om hetzelfde vermogen als een kerncentrale te hebben.
76 procent hiervan wordt geproduceerd door de kerncentrale in Borssele, die draait op uranium aangekocht op de internationale markt, waar ook uranium uit Niger terechtkomt. Met de Nederlandse uraniumverrijkingsfabriek Urenco speelt Nederland bovendien een belangrijke rol in de mondiale uraniummarkt.
De Verenigde Staten tellen 98 reactoren die operationeel zijn. De laatste werd in gebruik genomen in 2016. Meer dan 70 reactoren hebben een vergunning gekregen om gedurende 60 jaar te functioneren. Canada beschikt over 19 reactoren die worden uitgebaat.
De nucleaire industrie in Zweden: cijfers
Zweden beschikt over 8 actieve kernreactoren, waarvan 3 op de site Forsmark, 1 op de site Oskarshamn en 4 op de site Ringhals. Hun totale capaciteit bedraagt 8376 MW. In 2015 en in 2017 heeft men besloten om de reactoren Oskarhamn 2 en Oskarshamn 1 definitief uit te schakelen.
De twee Noorse onderzoeksreactoren - de splijtstof- en materiaaltestreactor in Halden en de neutronenverstrooiingsfaciliteit JEEP-II in Kjeller - zijn respectievelijk in juni 2018 en april 2019 definitief gesloten verklaard.
De kerncentrale in Tsjernobyl is permanent gesloten. Daarnaast heeft Oekraïne op vier locaties in totaal vijftien werkende kernreactoren.
De 2 nieuwe kerncentrales komen bij voorkeur in Borssele. De eerste Maasvlakte is het alternatief.
Zwitserland beschikt over 5 kerncentrales: Beznau I en Beznau II, Gösgen, Leibstadt en Mühleberg. Alle Zwitserse reactoren behalve Mühleberg hebben exploitatievergunningen van onbeperkte duur, zolang ze de regelgevende instantie kunnen aantonen dat ze veilig werken.