Volgens de OESO heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld. In de Top 20 van de OESO staat Finland, na vijf Aziatische landen, op de zesde plaats.
Op wiskundig vlak presteren alleen Singapore, Japan en Zuid-Korea beter. Vlaanderen kaapt met een score van 521 de eerste plaats in Europa weg. Wat betreft leesvaardigheid moeten wij Singapore, Canada, Finland, Ierland, Estland, Zuid-Korea, Japan en Noorwegen voorlaten.
Finse leerlingen hebben meer vakantie en langere pauzes (75 minuten per dag) dan leerlingen in de meeste andere landen. Het paradoxale is dat “minder” hier blijkbaar “meer” is omdat de prestaties hoger liggen. De docenten zijn allemaal hoog opgeleid en krijgen een grote vrijheid om hun onderwijs zelf vorm te geven.
Dat het niveau van onderwijs in Nederland 'slechts' gemiddeld scoort vergeleken met andere landen en tegelijkertijd de kwaliteitsverschillen tussen scholen in Nederland enorm groot zijn (OESO, 2019) impliceert dat er relatief weinig scholen zijn die het écht goed doen, dat de meeste scholen nog enorme kwaliteitsslagen ...
De British School of Brussels (BSB) is erkend als een van de 10 beste scholen in Europa* door de onafhankelijke Spear's Schools Index. De Spear's Schools Index, opgericht in samenwerking met Carfax Education, biedt een overzicht van de allerbeste privéscholen ter wereld.
Middelbare school kiezen voor uw kind
Kijk op welke niveaus de school lesgeeft, bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo. Lees hoe tevreden leerlingen zijn over de school en welke resultaten zij behalen. In de schoolgids staat informatie over bijvoorbeeld de lesmethode, lestijden, grootte van de klassen en kosten van de school.
Waar een doorsnee secundaire school in Vlaanderen 481 leerlingen telt, zit het Don Bosco-instituut in Halle aan meer dan 1.700 leerlingen.
Het verplichte onderwijs in de Verenigde Staten beslaat dertien jaar. Het begint met een jaar kindergarten, een soort kleuterschool, gevolgd door 12 jaar klassikaal onderwijs, van de eerste tot en met de twaalfde klas. Daarom wordt dit systeem wel K-through-12 (of K-12) genoemd.
In Zweden gaan kinderen 9 jaar lang naar de basisschool / onderbouw voortgezet onderwijs. Vervolgens gaan ze 3 jaar naar de bovenbouw, ook wel 'gymnasia' genoemd (niet te verwarren met het gymnasium in Nederlandse zin). De meeste exchange studenten komen daar ook terecht tijdens hun High School programma.
Finland gaan kinderen vanaf 7 jaar naar de basisschool (first grade). Op de kleinere basisschool, Luolaja, starten de leerlingen als ze 6 jaar oud zijn met 'pre school'. Ze gaan dan elke ochtend naar school (4 uur). Ook als de leerlingen ouder zijn, zijn de schooldagen relatief kort, ongeveer 5 uur per dag.
In Noorwegen wordt nog over klassen gesproken. De leerplicht bedraagt tien jaar, na het basisonderwijs (klas 1-7) volgt de onderbouw van het voortgezet onderwijs (klas 8-10). Op de meeste Noorse scholen kun je voor beide onderwijsvormen terecht, kinderen gaan dan ook vaak tot hun zestiende naar een en dezelfde school.
Kleinere klassen én meer leraren
In Finland zitten gemiddeld 19 kinderen in een klas. Scholieren krijgen hierdoor meer persoonlijke aandacht.
Hieronder vindt u een lijst van de 20 beste scholen ter wereld: Harvard University. Massachusetts Institute of Technology. Stanford University.
Het land met de meeste universiteiten op de wereld is volgens de Leiden ranking China met 247 universiteten. Dit zijn er 46 meer dan de Verenigde Staten en 234 meer dan Nederland.
In Amerika volgen alle studenten namelijk 12 jaar les, wat hier gelijk staat aan een VWO 6. Wanneer jij jouw VWO 6-diploma behaald hebt (ook wanneer je hier minder dan 12 jaar over gedaan hebt) vindt de Amerikaanse overheid dat jij het maximale behaald hebt en dus niet meer thuis hoort op een High School.
Niveau High School Diploma. Het niveau van een High School Diploma kan variëren van een vmbo-t-diploma tot een vwo-diploma door de inhoudelijke verschillen (de niveaus van de vakken en de samenstelling van het vakkenpakket). Meestal vergelijken we het High School Diploma met een havodiploma.
Zij moeten naar school. Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
Pubers kunnen leren van negatieve feedback
Crone: 'Jonge kinderen leren voornamelijk van positieve feedback, ze onthouden de dingen die goed gingen. Naarmate jongeren ouder worden, gaan ze meer hypothese-toetsend leren en kijken welke aanpak het beste werkt bij het uitvoeren van een taak.
Voor de Vlaamse wet is het alleen belangrijk of iemand het Diploma van Secundair Onderwijs heeft behaald. Het systeem van 1 op 100 komt het meest voor, maar scholen geven ook cijfers in schalen van 1 op 10, 1 op 20, of in percentages. Bekijk meer informatie over de waarde van buitenlandse cijfers.
In België gebruikt men op scholen min of meer hetzelfde beoordelingssysteem als in Nederland. Op de Belgische universiteiten wordt het Franse systeem toegepast. Op sommige scholen is een 5 al een voldoende. Sommige leerkrachten geven geen 10 als gemiddelde omdat een prestatie nooit 'perfect' kan zijn.
Het is zo dat kinderen in België vanaf 2,5 jaar naar school mogen en pas vanaf 5 jaar werkelijk schoolplichtig zijn. De Franstalige scholen in Brussel en Wallonië hebben geen vaste instapdagen zoals dit in het Nederlandstalig onderwijs het geval is.