Alle vocht in je lichaam bevat zout. Tranen, snot, zweet etc. Het is niet erg veel maar het is nu eenmaal een mineraal en we moeten dan ook regelmatig mineralen zoals zout, zink, enz. toevoegen om het aan te vullen.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker.
Neuspeuteren kan dwangmatig worden
Het peuteren in de neus kan ook dwangmatig worden, dat wordt rinotillexomanie genoemd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de neus. "Het weefsel onder het slijmvlies - kraakbeen en het bot van de neus - krijgt minder doorbloeding en gaat sneller ontsteken", vertelt Alkhateeb.
Neuspeuteren: zo raar is dat niet
Dit kan noodzakelijk zijn omdat het snuiten van de neus niet volstaat. Neuspeuteren is dus een natuurlijke gewoonte. Ruim 90 procent van de Nederlanders peutert regelmatig in zijn of haar neus, waarvan de helft meerdere keren per dag.
'Kan geen kwaad' Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."
Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen kan, ook als u dit jarenlang doet, geen kwaad. Probeer het spoelen in te passen in uw dagelijkse hygiëne, zoals tandenpoetsen.
Kook 1 liter kraanwater tenminste een minuut en laat het afkoelen tot kamertempe- ratuur. Doe er 1 theelepel grof zeezout en een halve theelepel zuiveringszout (baking soda) bij. Neem een ballonspuit of neusspoelkan (netipot). Spuit de zoutoplossing voor- zichtig in je linkerneusgat.
In de neus peuteren wordt door mensen en andere primaten bedreven. Neuspeuteren dient om slijmresten uit de neus te verwijderen. Soms is dit noodzakelijk omdat het verwijderen door snuiven of snuiten niet lukt.
De kleur van het snot
Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Je slikt een kop snot per dag door. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag. En dat is maar goed ook, want snot werkt als kleefpapier en als smeermiddel. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag.
Het meeste slikken we alleen gewoon al door. Volgens Van Hemert is het dus onzin. "Het valt een beetje in de categorie van mensen die hun eigen plas op drinken. De paar afweerstoffen die dan nog in dat snot zitten, die komen in je maagzuur terecht komt, en worden allemaal afgebroken."
Je kunt je echter voorstellen dat bepaalde deeltjes (o.a. eiwitten en wat suikers) van de celresten en bloedlichaampjes (en misschien wel van de bacterien) in de darmen weer worden opgenomen en hergebruikt. Er zitten dus in theorie wel calorieen in snot.
U snuit pas (veel) snot uit wanneer u er opeens meer van aanmaakt of wanneer het van consistentie verandert. Door oorzaken als een verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof, kan het slijm dikker worden en uit de neus gaan lopen.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Doel. Het reinigen van de neus(bij)holten van snot en korsten. Snot en korsten die in de neus(bij)holten blijven, irriteren het neusslijmvlies en onderhouden de ontsteking van het neusslijmvlies. Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”.
Kan water opsnuiven kwaad? Bedankt voor uw antwoord. Zo en en dan een klein beetje water opsnuiven kan geen kwaad. Je moet het alleen niet te vaak doen.
Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar.
Het spoelen van de neusholten doet u met een ruime hoeveelheid "zout water". Voor volwassen is dat 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Iedereen peutert wel eens in zijn neus. Maar er zijn ook mensen die hun eigen snot daarna opeten. Op zich kan dat geen kwaad, maar te veel neuspeuteren is niet echt gezond.
Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.
Dit verhaal is inderdaad kletspraat. Govert kan helemaal niet aan de grootte van je neusgaten zien of jij veel in je neus peutert of niet. Je neusgaten zullen even groot blijven, ongeacht of je in je neus peutert.