Gennaro P. veroorzaakte op de Dam in Amsterdam tijdens de dodenherdenking in 2010 paniek door tijdens de twee minuten stilte hard te schreeuwen. Tientallen mensen raakten gewond in het gedrang. De koninklijke familie werd, ruim een jaar na de aanslag in Apeldoorn, snel in veiligheid gebracht.
De straf die de Damschreeuwer vorig jaar in hoger beroep kreeg opgelegd, blijft onveranderd. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de man de nationale dodenherdenking in 2010 opzettelijk heeft verstoord en het gerechtshof in Amsterdam hem daarvoor terecht heeft veroordeeld.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment.
Er worden vier kransen gelegd door Nederlandse autoriteiten: De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen een krans namens de Staten-Generaal.
Om 18.30 uur op 4 mei 1945 worden de handtekeningen gezet: het is de overgave van onder meer het 25e Duitse leger in Nederland, en de legers in Noord-West Duitsland en Denemarken, inclusief de marine- en luchtstrijdkrachten.
Op 4 mei herdenkt NS de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei brengen we weer vele bezoekers per trein naar de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stil.
Elk jaar wordt er in Nederland twee minuten stilte gehouden om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien in oorlogen en op vredesmissies zijn overleden te herdenken.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij.
75 jaar vrijheid. In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.
Wat gebeurde er op 8 mei 1945? Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich officieel over en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog (in Europa dan toch). Al op 7 mei tekende een Duitse generaal een document waarin de overgave aan de geallieerden werd aangekondigd.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van onderdrukking.
Er is een duidelijke internationale trend zichtbaar in de manier waarop men zich de oorlog herinnert. Soldaten worden niet langer gezien als helden maar vooral als slachtoffers. Het onzinnige en onnodige lijden staat centraal.
2022: Femke Halsema
De toespraak op de Dam werd in 2022 verzorgd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.
In Nederland is dit het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. In België is dat bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel. De krans blijft enige tijd bij het monument liggen. Meestal zijn er bloemen in de krans verwerkt, die na enkele dagen verwelkt zijn.
8 mei 1945 betekent het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. In verschillende landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is 8 mei een officiële feestdag, maar bij ons schafte de regering-Tindemans de feestdag in 1974 af.
Bevrijdingsdag 2022 komt eraan. Op donderdag 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Donderdag is het 77 jaar geleden dat we bevrijd werden van de Duitse bezetter in Europa en de Japanse bezetter in Azië.
1940 - Tweede Wereldoorlog: Capitulatie van het Nederlandse leger. 1940 - Tweede Wereldoorlog: Duitse troepen bezetten Amsterdam. 1940 - Tweede Wereldoorlog: Duitse inval in Noord-Frankrijk. 1948 - Egypte, Libanon, Syrië, Irak en Saoedi-Arabië vallen Israël aan.
1871 - Met het afsluiten van de Vrede van Frankfurt wordt de Frans-Pruisische Oorlog officieel beëindigd. 1940 - Tweede Wereldoorlog: Nazi-Duitsland valt België, Nederland en Luxemburg binnen. 1940 - Tweede Wereldoorlog: Winston Churchill wordt premier van het Verenigd Koninkrijk.
In 2022 is de provincie Noord-Brabant de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding.