En dan nu eindelijk de beelden van wat al enkele weken bekend was: het wereldrecord brasem, gevangen in Ferry Lagoon, Cambridgeshire, Engeland . De trotse vanger is Mark McKenna, de vis weegt 22lb 9oz (rond de 10 kilo!)
De brasem zwemt meestal in scholen. In bijna alle stilstaande en langzaam stromende wateren komt hij voor. Ze zoeken het liefst een modderige bodem op, waarin ze naar voedsel kunnen wroeten. De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen.
De soort kan 77 centimeter lang worden maar wordt in Nederland doorgaans niet langer dan 60 centimeter. Met name jonge exemplaren van brasem kunnen verward worden met de gelijkende kolblei en uitheemse Donaubrasem en blauwneus.
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Het oude BNRZ-record snoek van 134 centimeter – gevangen door Nico Molkens in maart 2017 – is onlangs verpulverd met een vis die maar liefst vier centimeter langer is. Daarmee staat het officiële Nederlands record snoek nu op 138 centimeter.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Vooral in de brasem zitten lastige y-vormige graten, groot en piepklein. Daar moet je wat voor doen. Je moet het bouwplan van de vis een beetje bestuderen en verder resoluut mes en vork terzijde schuiven en met je vingers eten. De beste garantie voor een graatloze heerlijke hap vis.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Tip 4: Ga s' nachts vissen
Je ziet op steeds meer wateren dat de beste tijd om grote brasems te vangen de nachtelijke uren zijn. Ik heb het al vaak meegemaakt, het wordt donker en plotseling beginnen de vissen te azen. Wanneer de eerste vogel begint te fluiten zijn de grote vissen weg.
Wanneer het best vissen op voorn? In principe is het bijna het hele jaar door goed mogelijk om op voorn te vissen. Het moet alleen gezegd dat de beste vangtijd de maanden maart en april zijn. Dan begint het water op te warmen waardoor blankvoorns het diepe water verlaten om naar het ondiepe te zwemmen.
De maximale lengte is 90 cm. Een Duitse recordvis uit 2000 was 85 cm lang en woog zeven kg. Het Nederlands record met de hengel gevangen brasem staat volgens de BNRZ (Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen) op 77 cm. Deze vis woog 7280 gram.
Naast de maden heb je nog de casters, casters zijn de verpopte maden en ondanks dat het niet beweegt hebben ze een grote aantrekkingskracht op de vooral wat grotere voorns en brasems. Casters kun je kant-en-klaar in de viswinkel krijgen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf laten ontpoppen.
Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land.
Een brasem is een grote vis, die tientallen jaren oud kan worden. De vis zoekt voedsel in de waterbodem en woelt daar de grond om. Dat veroorzaakt troebel water en algengroei en daarom werd de brasem heel lang verguisd. Het dier is vanwege de afmetingen wel populair bij sportvissers.
Brasems zwemmen bijna overal in Europa, met uitzondering van Spanje en Portugal. De vis voedt zich met name met dierlijk planton, wormpjes, insectenlarven en kleine kreeftachtigen. Behalve de kleinere exemplaren is de vis gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten.
Zeker, het is alleen een ander soort neus dan mensen hebben, omdat vissen onder water moeten ruiken en wij in de lucht. Vissen hebben zelfs twee 'neuzen' met elk twee neusgaten aan weerzijden van de kop, vlak voor de ogen.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Geur is belangrijk bij roofvis!
Naast zicht is het reukvermogen van de snoek goed ontwikkeld. Als visser kan je hier goed op inspelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van zoutwatervissen, zoals: makreel, haring en spiering. Deze vissen ruiken sterker dan de zoetwater varianten.
Het beste antwoord. Er zijn zeker giftige vissen. Bijvoorbeeld de blowfish, een kogelvis die zich bij gevaar opblaast. De vis wordt wel in Japan gegeten, zonder giftige organen via een speciale bereidingswijze.
De grootste snoek die in Nederland is gevangen, heeft een lengte van 1,34 meter. Dit record staat op naam van Nico Molkens. Hij ving de snoek in 2017.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
De vis is netjes teruggezet. De grootste meerval ooit gevangen woog maar liefst 293 kilo en komt uit Thailand, Mekong rivier (2005).