Bruin is een neutrale basiskleur en kun je daarom heel goed combineren met wit, grijs, taupe of zwart maar ook met een wat meer gedurfde en persoonlijke accentkleur zoals geel, roze, rood, groen, petrol, blauw, paars, oranje of turquoise.
Zo harmonieert donkerbruin bijvoorbeeld prachtig met donkerblauw, petrol of turquoise. Let echter wel op voor decoratie in lichte tinten zoals wit of crème.
Blauw en bruin zijn complementaire kleuren. Dat zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Door het contrast gaan ze heel goed samen, omdat ze elkaar versterken.
Bruin is vrij gemakkelijk te combineren. Geel en zacht oranje, maar ook frissere kleuren zoals blauw en groen combineren mooi met de aardse invloed van het bruin.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
“Donkerblauw en zwart kun je toch niet met elkaar combineren?'', is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar als je het goed doet, is donkerblauw en zwart een hele goede combinatie. Geen combinatie is zo chic, stijlvol, klassiek en stoer tegelijk. Zwart wordt gezien als de enige echte tijdloze tint.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Maar draag je het te vaak dan kunnen de negatieve eigenschappen van deze kleur, zoals saaiheid, verveling en bezitterigheid, je uitstraling bepalen. Bruin in combinatie met herfstkleuren, zoals warm geel, oranje en rood, geven je outfit een stijlvolle uitstraling.
Of het nou donker-, fel- of olijfgroen is, groen is dé kleur die uitstekend past bij brunettes. De opvallende kleur is goed te combineren met zwart, wit en grijs of juist met een felle tint, zoals roze.
Zo combineer je het
Hoewel die twee kleuren wel heel mooi combineren met bruin, maar dat terzijde. Wit staat er bijvoorbeeld ook heel fris mee, net als lichtblauw, kakigroen en donkerblauw. En uiteraard ook zwart.
Een zwart/wit print staat altijd goed. Een shirt met strepen zorgt voor een ontspannen casual look, maar een blouse met bijvoorbeeld stippen laat je er wat formeler uitzien. zwart of wit met een fel printje kan natuurlijk ook prima. Ga bij voorkeur wel voor een tweekleurig item.
Zwart en wit is bijvoorbeeld een elegante klassieker. Maar ook navyblauw en beige, rood en groen of blauw en oranje zijn geslaagde combinaties. Wie contrastkleuren combineert, komt powerful en zelfverzekerd over. Combineer verschillende tinten van eenzelfde kleur.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Koele bruintinten laten zich uitstekend combineren met koele accentkleuren (zoals bijvoorbeeld roze, blauw, paars, lila, citroengeel, koel groen), zoals op de collage hieronder: ^ Hoe combineer je koel bruin?
Wit kan altijd!
Dit is een ideale 'noncolour' die uw bruine meubels uitstekend laat shinen. Een bruine bank wordt de echte eye-catcher met een witte vloer of muur. Wit geeft een huiselijke sfeer in elke kamer. Zeker met bruintinten en decoratie van bamboe.
Grijs en bruin lijken aanvankelijk een bijzondere combinatie. Je combineert immers een industriële kleur met een natuurlijke kleur. Maar niets is minder waar: het blijkt namelijk dat deze twee juist heel goed met elkaar te combineren zijn.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Er wordt vaak een combinatie van meerderen kleuren of materialen gebruikt voor bijvoorbeeld een kookeiland en/of kastenwand. Hieronder kun je zien waarmee je notenhout allemaal kunt combineren. Door de donkere uitstraling van dit houtsoort, is als tegenhanger een wit of licht materiaal aan te bevelen.
Bruin combineer je met kleur om het geheel wat meer levendigheid te geven. Het voelt misschien heel erg 70's, maar rood, oranje, groen en geel zijn warme kleuren die het in combinatie met jouw bruine items zeer goed doen.
Deze kleur combineert goed met aardetinten zoals grijs, antraciet, terracotta en bruin. 'Gewoon' beige: Hiermee bedoelen we de tint die het vaakst voorkomt en naar tan of lichtbruin neigt. Deze kleur kan wel wat hebben en staat mooi bij levendige kleuren als rood, groen, geel, blauw en paars.
'Blauw met groen is boerenfatsoen'. In de tijd van onze oma's was het 'not done' om blauw met groen te combineren. Dat getuigde van een slechte smaak... En niet alleen in Nederland, in het Engels geldt het gezegde: 'Blue and green should never been seen'.