Op 12 november 2021 heeft de Europese Commissie besloten dat inwoners van Europese Unie binnenkort ook sprinkhanen op tafel kunnen zetten. De veldsprinkhaan is het tweede insect dat is goedgekeurd voor menselijke consumptie. In Juli 2021 werden gedroogde meelwormen al goedgekeurd door de Europese Commissie.
Meelwormen zijn door de Europese voedselautoriteit EFSA als eerste insect goedgekeurd om door menselijk voedsel vermengd te worden. De beestjes kunnen worden gebruikt als smaakmaker voor curry's of als bloem voor het maken van pasta, koekjes en brood.
De gele meelworm, de larve van een kever, is door de Europese EFSA goedgekeurd voor menselijke consumptie. De gedroogde meelwormen kunnen een goede eiwitvervanger zijn in diverse voedselproducten. Er is al geruime tijd aandacht voor insecten als eiwitbron voor menselijke consumptie.
Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Je kunt alleen beter niet meer dan 45 gram per keer eten. Dat advies komt van de NVWA.
Veelal worden insecten in hun geheel geconsumeerd, maar ze kunnen ook verwerkt worden tot pasta's of poeders. Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen (schimmels, bacteriën, parasieten, enzovoorts) en giftige stoffen bevatten die bij consumptie een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen.
Gevriesdroogde insecten moet je ook eerst verhitten. En verwijder ook de poten en vleugels van sprinkhanen, krekels, kevers en cicades: deze kunnen de darmen beschadigen, vast komen te zitten en zo voor verstopping zorgen.
Alle insecten die in Nederland als voeding worden verkocht – meestal sprinkhanen, meelwormen of kevers - zijn veilig om te eten, zolang je ze maar vooraf verhit. Eerst koken, frituren, wokken of blancheren is het advies, ook als de insecten gevriesdroogd zijn. "Het smaakt een beetje naar nootjes.
De voedingsstoffen die insecten bevatten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees tegenkomt; en dat maakt dat ook de bereidingswijze op veel manieren overeenkomt. Zo kun je jouw portie meelwormen koken, bakken, wokken, roosteren of zelfs frituren.
Mensen kunnen natuurlijk ook insecten eten. Het past volgens onderzoek in een gevarieerd dieet en biedt vooral uitkomst voor mensen die relatief weinig eiwitten binnenkrijgen. Omdat insecten aanzienlijk duurzamer zijn dan vlees, kan het (deels) overstappen van vlees naar insecten bijdragen aan CO2-reductie.
De voedingswaarde van insectenvlees is vergelijkbaar met die van gewoon vlees, terwijl voor de productie van één kilo eetbaar product de koudbloedige insecten veel minder voer nodig hebben dan warmbloedig vee. Ten slotte is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund.
Op 12 november 2021 heeft de Europese Commissie besloten dat inwoners van Europese Unie binnenkort ook sprinkhanen op tafel kunnen zetten. De veldsprinkhaan is het tweede insect dat is goedgekeurd voor menselijke consumptie. In Juli 2021 werden gedroogde meelwormen al goedgekeurd door de Europese Commissie.
Het populairste eetbare insect is de sprinkhaan. Verder zijn er rupsen, kevers, bijen, wespen, wantsen, termieten, mieren en muggen die goed te eten zijn. Van al die eetbare insecten leeft slechts 2% in Europa. In Amerika en in Azië wonen 24% van de eetbare beestjes en in Afrika is dat zelfs 38%.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.
Mieren. Het verschilt per soort, maar als je een goeie mier te pakken hebt, smaakt hij een beetje zuur en citrusachtig, volgens Munchies. Ook de eitjes kun je eten. Ze zijn zelfs een echte delicatesse en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd.
Insectivoren. Insecten worden ook door veel dieren gegeten. De term entomofagie wordt voornamelijk gebruikt voor de menselijke consumptie van insecten; dieren die insecten eten worden beschreven als insecteneters of insectivoor.
De gedroogde gele meelworm mag voortaan als voedingsmiddel dienen. De EU-landen stemden vandaag in met een voorstel van de Europese Commissie om de meelworm toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen. De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten.
Insecten bevatten ook eiwitten, maar hebben veel minder voer nodig. Zo vergt een kilo eetbare krekels 2 kilo voer. Een belangrijke reden voor deze efficiëntie is dat insecten koudbloedig zijn: zij gebruiken hun voer niet om zichzelf warm te houden, in tegenstelling tot warmbloedige dieren als runderen.
In Nederland zijn insecten te koop via diverse webwinkels, kleine (eko)supermarkten, enkele Jumbo's/AH's en groothandel De Sligro. Er komen continue verkooppunten bij.
Wat eten meelwormen? In de natuur leeft de meelworm in oud, zacht hout en eet ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt het voor dat ze elkaar eten. Zoals de naam al doet vermoeden eet de meelworm natuurlijk ook meel, maar ook zemelen en Brinta.
De smaak van mieren verschilt per soort, maar ze kunnen een beetje zuur en citrusachtig smaken. Ook de eitjes van mieren kun je eten. Sterker nog, ze zijn een echte delicatesse in Mexico en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd.
In uw darmen kunt u wormen hebben. Soms ziet u dunne, witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk. Dit zijn wormpjes (aarsmaden).
Krekel heeft een hartige, nootachtige smaak die ook vaak als umami omschreven wordt. Fris zure en diep zoete smaken combineren goed met de unieke smaak van krekel. Sprinkhanen hebben een licht vlezige hartigheid. Een verrijking van je smaakpalet!
Wil je een schorpioen op een stokje, een gefrituurde vogelspin of allerlei soorten insecten zoals kakkerlakken eten? Dat kan in Bangkok. In menig reisreportage wordt echter de indruk gewekt dat dit het gemiddelde streetfood in Bangkok is en dat je dit dus op iedere hoek van de straat aantreft.
Schorpioenen: Twee keuzes hier. Kleine schorpioentjes die levend op een stokje in het frietvet gedompeld worden of grote zwarte keizerschorpioenen. De kleintjes smaken naar krokante garnalen, terwijl de grote vooral naar schelp neigen. Weinig smaak, buiten de satékruiden dan.
Rauwe wormen smaken heel romig
De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig.