Ook zijn er een aantal minimum 'leeftijden', zo moeten alle Ierse, Japanse, Canadese en Schotse whiskey's ten minste drie jaar in eiken vaten rijpen. Bourbon daarentegen heeft geen minimum leeftijd en mag meteen al zo worden genoemd, al moet bourbon-whisky wél minimaal twee jaar in eikenhouten vaten hebben gerijpt.
Volgens de wet moet de whisky minimaal drie jaar rijpen op eikenhouten vaten. De bekende whiskymerken worden echter vaak veel langer dan drie jaar gerijpt. De duurdere merken zijn vaak twaalf jaar of ouder. Ierse whiskey rijpt minimaal vijf jaar.
Hoeveel whisky distilleerderijen zijn er in Schotland? Dit zijn er ongeveer 128.
Houdbaarheid van whisky na openen
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Leeftijd
Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe dit komt? "Glen" stamt af van het Gaelische woord 'glean' en betekent in Schotland en Ierland 'vallei'. Een typische 'glen' is meestal uitgesleten door een gletsjer waardoor deze vaak diep en smal zijn, met een kenmerkende U-vorm.
Het belangrijkste verschil tussen de twee sterke dranken is hun smaak. Ierse whisky is lichter in smaak dan Schotse whisky als gevolg van de verschillen in het destillatieproces. Een Ierse whisky gaat door een driedubbele distillatie terwijl een Scotch only double.
Beide spellingen zijn juist. Whisky is in het Nederlands de standaardvorm. Kenners gebruiken voor bepaalde soorten de schrijfwijze whiskey. In Schotland en de meeste andere whiskyproducerende landen is de spelling whisky gebruikelijk.
Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten.
De beroemdste whisky's zijn die van de eeuwenoude distilleerderijen op het Islay- en Skye eiland. Ierland is een van de andere landen die altijd whisky hebben geproduceerd.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
De Akashi White Oak Blended is perfect om als beginnende whisky drinker mee te starten. De Japanse whisky is simpelweg heel zacht en mild. Leuk feitje: de whisky is vernoemd naar de stad van herkomst, Akashi, en de distilleerderij, White Oak. Dit proef je: vanille, karamel, citrusvrucht en eikenhout.
Net zoals oudere flessen wijn doorgaans voor hogere prijzen over de toonbank gaan, draagt dit bij whisky ook bij aan de kwaliteit. Zodra de whisky gebotteld wordt, stopt dit proces echter. Wanneer je whisky in een niet-geopende fles laat, is deze in principe onbeperkt houdbaar.
De temperatuur van de whisky is een belangrijk aspect. Bier bewaar je in de koelkast maar whisky dus écht niet! Het beste is een constante kamertemperatuur van 15 tot 18 graden. Bij een te hoge temperatuur kan de whisky uitzetten waardoor het in contact komt met de kurk.
De whiskey wordt na distillatie namelijk gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool, wat zorgt voor de bekende zachtheid. Jack Daniel's Tennessee Whiskey kent een licht fruitige mix van karamel, vanille, specerijen en geroosterd eiken.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
Hoewel verkoudheid iets anders is dan keelpijn valt het wel vaak samen. Als je whisky met warm water en honing mixt dan heb je een smaakvolle remedie voor keelpijn. De alcohol in de whisky is een antiseptisch en werkt verdovend op bijvoorbeeld pijnlijke of ontstoken amandelen.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.