Van hooi en stro is bekend dat konijnen er dol op zijn, maar welke type hout is het meest geschikt? Onderzocht zijn hout van de Acacia (Robina pseudoacacia), wilg (Salix alba), kleinbladige linde (Tilia cordata), zwarte populier (Populus nigra) en paardenkastanje (Aesculus hippocastamum).
De houtsoorten die geschikt zijn voor een konijnenhok zijn onder andere betonplex, beuk, berk en kastanjehout Ook hardhout kan gebruikt worden, vaak gebruikt aan de onderzijde van buitenverblijven omdat dit de rest van het hout beschermd tegen optrekkend vocht.
Bladeren van vruchtbomen
Konijnen vinden blad van frambozen en bramenstruiken en vooral van de hazelaar erg lekker. Bladeren van pitvruchten, bijvoorbeeld van de kers, zijn eveneens waardevol, terwijl ook het blad van appel en perenboom zonder enig bezwaar kan worden gevoerd.
Konijnen vinden het knagen op hout heerlijk, maar het smakeloze kunststof laten ze liever staan.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Een leuk konijnen denkspel, knaagmateriaal, een snackbal voor het speuren naar brokjes of een snuffelspel waar jouw konijn snacks kan winnen. Eigenlijk alles wat met knagen, graven, snuffelen, gooien en scheuren te maken heeft kan jouw konijnen vermaken.
Een aantal houtsoorten bleek ongeschikt voor konijnen, te weten: vlier, beuk, berk, witte moerbei en eik. Aan zwarte populier en acacia werd weinig aangeknaagd, maar er werd een toename van sociaal gedrag (zoals elkaar besnuffelen en poetsen) waargenomen en daarom zijn ze geschikt bevonden als omgevingsverrijking.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.
Alle wilgensoorten kunnen gebruikt worden, dus krulwil, knotwilg, treurwilg... Zorg er wel voor, als je speeltjes of mandjes geeft aan je konijn, dat het gemaakt is van onbehandelde takken.
Klimop kan huidreacties en hartproblemen veroorzaken, samen met symptomen zoals lethargie en diarree en, in ernstige gevallen, toevallen en verlamming. Rododendrons zijn giftig voor konijnen en veroorzaken symptomen zoals irritatie van de slijmvliezen en het spijsverteringsstelsel.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Boomschors in de konijnenren
Konijnen vinden het heerlijk om net als kippen door een woelige ondergrond te wroeten. Boomschors is ideaal materiaal om in de konijnenren te leggen. Het boomschors neemt gemakkelijk vocht op en laat het daarna weer los. Na verloop van tijd is het belangrijk om het boomschors te verversen.
In het Guinness boek met Wereldrecords staat de hoogste sprong die een konijn gemaakt heeft op 99.5 cm. Vinden ze ergens tussendoor een opstapje of een plek om zich tegen af te zetten, dan kunnen konijnen zelfs nog hoger springen. Maar een gemiddeld Nederlands konijn springt uit eigen wil maximaal 45 centimeter.
Een diepte van 50cm is goed. Ze kunnen dan lekker holen graven. Maar niet diep genoeg om in te wonen. En als ze instorten dan raken de konijnen niet bedolven onder het zand.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Als hout zijn de volgende soorten geschikt; vuren, hardhout, betonplex en mulitplex. Als je je hok buiten gaat plaatsen moet je je hok impregneren, beitsen of schilderen. Zo is het hok bestand tegen regen en urine. Voor het dak kun je gebruik maken van dakleer of van golfplaten.
Welke soorten kruiden mag een konijn eten: brandnetel, dovenetel, duizendblad, herderstasje, kamille, wilde kastanje, kleefkruid, klein hoefblad, paardenbloem, weegbree, zuring, peterselie. Ook de toppen van een brandnetel vinden konijnen lekker, maar laat het wel een dag liggen, zodat de 'brand' eruit is.
Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden. Niets is minder waar!
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Konijnen zijn actieve dieren, en kunnen zich best snel vervelen. Een konijn dat zichzelf verveeld zal ongewenst gedrag gaan vertonen zo zal hij aan je meubels gaan knagen, je bank opeten, je gordijnen kapot krassen enz.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.