Krentenbrood kun je gerust 5-7 dagen bewaren in de keukenkast of zelfs een maand in de vriezer. Je kunt brood beter niet in de koelkast bewaren, omdat de moleculen dan van structuur veranderen. Wij adviseren daarom om brood altijd óf in de keukenkast te bewaren óf in de vriezer.
Bewaartip voor dit product
Vries brood direct na aankoop in porties in en haal er elke dag uit wat je nodig hebt. Zo heb je elke dag vers brood.
Houdbaarheid: ca. 4 dagen. beste bewaard worden in een afgesloten broodtrommel in een plastic zak. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals.
Rozijnenbrood invriezen is een goed idee om dit heerlijke brood langer houdbaar te maken. Een perfect idee zelfs, want dit brood is het brood dat het meest geschikt is om in te vriezen. Na het ontdooien is de smaak en de geur van de rozijnen, en dat is ook van toepassing bij krenten, nog beter door het brood getrokken.
Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood.
Krentenbrood kun je gerust 5-7 dagen bewaren in de keukenkast of zelfs een maand in de vriezer.
Je kunt het geopend en aangesneden namelijk tot wel twee weken bewaren. In de vriezer blijft het zelfs wel een maand na aansnijden goed.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
'In een krentenbol zitten ingrediënten die enigszins schimmelwerend zijn', aldus Velzeboer. 'Daardoor lijkt het dat een krentenbol heel lang houdbaar is. De schimmelwerende stoffen werken volgens Velzeboer op twee manieren. 'De krenten of rozijnen bevatten suikers die vocht uit de bol aantrekken.
Rozijnen invriezen kan wel, maar we raden het eigenlijk af. Gedroogd fruit is altijd lastig om in te vriezen, en vooral het ontdooien gaat vaak niet goed. De vruchten worden slap en taai.
Bewaaradvies: Het is uitstekend te bewaren in de vriezer tot maximaal 2-3 weken in een afgesloten zak.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen.
De meeste broodsoorten kun je slechts 1 maand invriezen, denk aan: witbrood, volkorenbrood en bruinbrood. Hoeveel dagen kun je brood buiten de vriezer bewaren? Dat is afhankelijk van het broodsoort. Sommige broden kun je enkele weken bewaren, terwijl andere na een kleine week al beschimmelen.
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Door de unieke samenstelling, de hygiënische verwerking en het grote aandeel van krenten en rozijnen zijn onze Weihnachtsstollen zeker 3 weken houdbaar en lekker. Het is ook mogelijk ze langere tijd in de diepvries te bewaren.
Voordat we krenten en rozijnen in een recept gebruiken, wellen we ze vaak even. Dit doe je zodat ze wat zachter en sappiger worden. Je welt krenten en rozijnen door ze in een bakje te doen en onder te dompelen in lauwwarm water.
Zijn rozijnen / krenten gezond? Aangezien ze afkomstig zijn van druiven bevatten ze zelf ook allerlei gezonde vitamines, mineralen en plantenstoffen. Zo bevatten ze heel wat B vitamines, kalium, borium en polyfenolen, die goed zijn voor het hart en bloedvaten.