Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit.
Hout beschermen tegen vocht en schimmels
Dat betekent dat het hout is beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf zoals zon, regen, groene aanslag en alg. Vooral bij zachthout is het een veelvoorkomend probleem dat er na een jaar schimmelvorming te ontdekken is op de tuinmeubelen.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
Drie soorten olie die vaak gebruikt worden om hout waterdicht te maken zijn lijnzaadolie, walnootolie en tungolie (ook wel Chinese houtolie genoemd). Tungolie is doorgaans één van de bestanddelen in veel producten uit de winkel.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Grenenhout is op dezelfde manier te verduurzamen als Vurenhout. De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar, indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Grenenhout heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4.
Onbehandeld Douglas hout gaat zo'n tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven. Zo blijft uw vlonder, pergola of tuinhuis er na behandeling een stuk mooier en netter uitzien!
Veel gebruikte houtsoorten voor tuinhuizen zijn padouk, vuren, lariks, afzelia, afrormosia, douglas, lorken, kastanje, ceder, grenen. Wij raden aan om ceder en grenen niet als eerste keuze te nemen: deze houtsoorten zijn vrij gevoelig, en je zal er snel putjes, schrammen en verkleuringen op zien.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee. Lariks heeft hiermee een gemiddelde duurzaamheid en zal naast de mogelijke aantasting van schimmels na verloop van tijd gaan vergrijzen, uitdrogen en kromtrekken.
Lariks hout is een veelzijdig houtsoort met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Er wordt vaak voor dit houtsoort gekozen om te gebruiken voor een overkapping, schutting of terras. Lariks hout lijkt qua kenmerken erg veel op Douglas hout, daardoor worden beiden soorten vaak door elkaar heen gebruikt.
Zowel douglashout als larikshout zijn duurzaam en erg geschikt voor buitengebruik. Door de grote hoeveelheid hars die van nature aanwezig is in dit hout zijn ze als het ware op een 'natuurlijke manier' geïmpregneerd (lees beschermd) tegen weersinvloeden.
Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar). Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout. Douglashout heeft namelijk duurzaamheidsklasse van 3-4 (5 - 15 jaar) en is matig tot weinig duurzaam. Geïmpregneerd hout is dus qua duurzaamheidsklasse beter dan douglas hout.
Geïmpregneerd hout (grenen, vuren): 10 - 15 jaar.
Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
De meest populaire plaat voor buiten is de Okoume multiplex plaat. Deze plaat heeft een prachtige opbouw. De houtsoort is daarnaast ook nog beter geschikt voor buitentoepassing. Okoume laat zich makkelijk schilderen en verzagen.
Kan je watervast MDF ook buiten gebruiken? MDF exterieur is door de watervaste verlijming buiten te gebruiken. Door de waterbestendige eigenschappen kun je de plaat dus bij vochtige ruimtes toepassen, zowel binnen- als buitenshuis.