Geluid. Kenmerkend getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.
Als het mannetje besluit om verder te gaan vliegen, dan verzamelt hij iedereen door ze te roepen. Ook wanneer de groep ergens aan komt, controleert het mannetje of iedereen veilig aangekomen is door ze te roepen. Alle musjes antwoorden dan door terug te tjilpen.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Geluid. Helder, metalig liedje.
Vogels roepen
Vogels maken allerlei korte, simpele geluiden: “psie” of “tsjik” bijvoorbeeld. Deze geluiden worden roepen genoemd. Sommige vogelsoorten, zoals koolmezen en kippen, hebben tientallen verschillende roepen.
Heel bijzonder was het geluid van baltsende auerhanen uit Noorwegen. Het zijn bijna kalkoengrote vogels die bijeenkomen op een “lek” (baltsplaats) en zo stijf staan van hormonen dat ze zelfs mensen kunnen aanvallen. In Engeland waren Cetti's zangers en hoempende roerdompen te horen.
De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van 'driiiiiii-tsitsitsi-kawiet! '. En vaak roepen ze ook heel hard “wiet-wiet-wiet!”.
Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord. Zoals Shazam met liedjes doet. Je krijgt snel de vogel op je scherm te zien, inclusief afbeeldingen én een uitgebreide beschrijving. Zo weet je meteen alles over het vogeltje dat jij net zo mooi hebt horen zingen.
Geluid. Het geluid bestaat uit zachte tonen en lijkt nog wel het meest op een versneld afgespeelde opname van een merel. Zang lijkt op die van zwartkop, maar mist de heldere fluittonen.
Geluid. Melodieus en gevarieerd. Kenmerkend zijn de luide, heldere en hoge tonen aan het einde van de zang. Bij onraad een herhaald "tek-tek".
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Kenmerkend aan de aanwezigheid van de steenmarter in huis is namelijk het lawaai dat ze in huis maken door heen en weer te rennen en te spelen. Steenmarters leggen 's nachts behoorlijke afstanden af 7 tot 9 kilometer is geen probleem voor ze.
Geluid. Kenmerkend getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.
Avitex, ook wel duivennetten genoemd, hebben maaswijdte waar de huismus niet doorheen kan. Het is een effectieve manier van weren en Avitex kan op verschillende oppervlaktes worden aangebracht.
De Zwarte Roodstaart is een vogel die je nogal eens in steden aantreft. Een omgeving met stenen, of het nu bergen betreft of flats en huizen, daar houdt ie van. De Zwarte Roodstaart heeft een apart, ietwat krakend liedje.
Ook is er sprake van muzikaal verleiden: mannetjes brengen hun soms luide, soms zachte minneliederen ten gehore. Thuis (zelfs in de slaapkamer) hoor ik een koolmees: taTIE taTIE taTIE taTIE taTIE, klinkt het indringend. Het lijkt op de sirene van een politieauto en ook wel op een fietspomp.
Het klokvogelliedje bestaat uit twee tonen en klinkt als een toeter. Mannetjes van zowel schreeuwpiha als witte klokvogel steken geen tijd in het grootbrengen van hun jongen; het broeden en voeden komt helemaal voor rekening van vrouwtjes. Mannetjes zijn vrij en proberen met zo veel mogelijk vrouwtjes te paren.
BirdNET: Vogelgeluiden herkennen app
Om deze app te kunnen gebruiken moet je microfoon- en GPS-data toegang geven. Wanneer je de app hebt gedownload kan je meteen beginnen met geluid opnemen. Na het opnemen kan je het deel van het opgenomen geluid selecteren waar je de vogelgeluiden hoort.
Maar de vogels die je nog niet kent, of waarvan je het geluid niet kent, kun je even opzoeken in je vogelgids. En voor de geluiden bezoek je de online vogelgids van Vogelbescherming Nederland. Bij elke vogel kun je daar ook het geluid afluisteren. De zang en ook de roep of het alarmgeluid.
WAPENVELD - Het is een vreemde vogel, de nachtzwaluw. De zomergast is dankzij zijn camouflerende verenkleed nagenoeg onzichtbaar, maar zijn krekelachtige gezang, dat vanaf zonsondergang te horen is, is des te opvallender. In de volksmond wordt de nachtzwaluw ook wel de geitenmelker genoemd.
Geluid. Zang helder dalend riedeltje van zoete, melancholieke klanken. Meest gebruikte roep lijkt op tjiftjaf maar is lager, langgerekter en meer tweelettergrepig. Lijkt erg op roep van gekraagde roodstaart.
Klimvogels, zoals spechten en boomklevers zijn hippers. Dat zelfde geldt voor bij uitstek in bomen levende zangvogels. Zij zijn erop ingesteld om van tak tot tak te springen en houden op de grond aan die gewoonte vast. Soorten die vooral op de grond voedsel zoeken en nestelen zijn overtuigde lopers.
Schel, hoog en vérdragend. Luidruchtig, roept schel "(te-)piet!".