De nikab (ook nikaab, niqab of niqaab) (Arabisch: نقاب, niqāb) is de Arabische benaming voor een sluier die het gezicht bedekt en de ogen (meestal) vrijlaat.
De nikab komt oorspronkelijk uit de Arabische omgeving en bedekt het hele lichaam en gezicht, met een kleine opening voor de ogen. De nikab zorgt voor veel politieke discussies en is in een aantal landen verboden – ook in islamitische landen als Marokko, Tunesië en Azerbeidzjan.
De niqab bedekt niet alleen het hele lichaam en de haarlokken, maar ook de neus, mond en wangen. Een klein spleetje laat hen toe om door de mantel te kijken, maar de vrouw zelf is onherkenbaar. De boerka ten slotte pakt de vrouw volledig in en laat alleen een soort gaas om door te kijken.
Hijab of ħidjāb (Arabisch: حجاب), bekend als een islamitisch hoofddoek, betekent in het Arabisch "bedekken" (werkwoord) en is gebaseerd op het woord: ħajaba (Arabisch: حجب) dat "zich sluieren, zich bedekken, verbergen of dekking zoeken" betekent. Het woord gebruikt in de Koran voor sluier is: khimār (Arabisch: خمار).
Het dragen van een boerka of nikab is volgens Darmoni, die onderzoek doet naar islam en feminisme, het toonbeeld van ongelijkheid. "Een vrouw draagt dat zodat haar schoonheid wordt bedekt en een man niet opgewonden raakt. Nou, laat die man maar leren met zijn libido om te gaan. Hij moet respect voor jou hebben."
Allah zegt ook: 'En zij moeten hun khimaar over hun boezems dragen. ' De khimaar is een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd bedekt. Ook wordt zij opgedragen om deze khimaar over haar boezems te slaan, zodat niets van haar hals zichtbaar blijft.
Het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding geldt in en rondom gebouwen van de zorg, het onderwijs, de overheid en in de voertuigen van het openbaar vervoer. U mag op deze locaties geen kleding dragen die uw gezicht onherkenbaar maakt.
Embed. Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
De Koran zegt dat een hijab het lichaam moet bedekken, behalve het gezicht en de handen. Een moslima hoort zich bescheiden te kleden. Over het bedekken van het haar wordt niets vermeld. Het is niet de bedoeling je schoonheid aan iedereen te tonen.
Een Qamis thoub voor de heren van een betrouwbare kwaliteit. De stof is van een satijnenachtige stof gemaakt met een bescheiden glanslaagje wat fris en modern oogt. De naden zijn uitstekend afgewerkt. De Ideale thoub om tijdens een gang naar de Moskee te dragen of voor een gelegenheid.
De boerka in Nederland
De wet verbiedt het dragen van boerka's, niqaabs, integraalhelmen en bivakmutsen en in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Deze gezicht bedekkende kleding mag wel op straat worden gedragen.
Mensen mogen gezichtsbedekkende kleding dragen als die noodzakelijk is om hun lichaam te beschermen. Zoals het veiligheidsmasker van een lasser. Het verbod geldt niet voor cliënten, patiënten of hun bezoekers in woongedeelten van zorginstellingen, waar mensen voor langere tijd verblijven.
Het argument om de abaya te dragen wordt vaak gebaseerd op een citaat uit de Koran: "O Profeet, vertel uw vrouwen en dochters, en de gelovige vrouwen, om zichzelf te bedekken met een los kledingstuk. Zo zullen ze worden herkend en zal hun geen kwaad overkomen" (Koran 33:59).
De chador of tsjador (Perzisch: چادر , Châdor) is een Perzisch gewaad dat het gehele lichaam behalve het gezicht bedekt. Hij wordt met name gedragen door islamitische vrouwen en maakt vrouwelijke vormen onzichtbaar.
Het beste antwoord. Dat heb ik eens in Egypte gezien : Ze tillen de boerka zover op, dat ze er net met lepel of vork onder kunnen, er op lettend dat het gezicht bedekt blijft. Of ze hun mond dan ook afvegen aan diezelfde boerka, is me ontgaan.
In Nederland zijn dat maar een paar honderd vrouwen, maar in streng-islamitische landen zijn er veel mensen die dit dragen. In Saudie-Arabië is dit soort kleding zelfs verplicht voor vrouwen.
Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie. Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee.
In Nederland is 1 op de 20 vrouwen moslima. Sommige moslimvrouwen kiezen ervoor om een hoofddoek te dragen, maar niet iedereen. Klik om verder te gaan.
Fatima: 'Vouw de hoofddoek tot een driehoek en leg deze zo op je hoofd dat de punten links en rechts op gelijke hoogte langs je schouders hangen. Vervolgens kun je de punten kruislings achter je nek langs halen en in een knot vastbinden. ' Of doe het op een meer traditionele manier zodat ook je hals bedekt is.
Verboden vruchten voor moslims: haram
varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Liefde vormt de basis van de hele manier waarop een muslim zich tot God verhoudt. Men wordt pas gelovig als men van God houdt. Muslims houden met hart en ziel van profeet Mohamed en plaatsen hun liefde voor hem boven hun liefde voor andere mensen, zelfs boven de liefde voor hun ouders.
De salat of salah (Arabisch: الصّلاة, as-salah) is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de vijf zuilen van de islam en dus verplicht. Moslims zijn verplicht vijf keer per dag de salat te verrichten, volgens een Hadith door God aan Mohammed gegeven tijdens de Nachtreis.
Per 1 augustus 2019 zijn boerka's en andere volledige gezichtsbekende kleding verboden om te dragen in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Er zijn twee redenen om gezichtsbedekkende kleding – zoals de bivakmuts – te verbieden.
Achtergrond. Lang niet alle moslima's dragen (volledig) gezichtsbedekkende kleding. Met name in conservatieve stromingen van de islam wordt gebruik van dergelijke kleding aangemoedigd of soms zelfs verplicht gesteld. Volgens deze gelovigen is het de wens van Allah dat vrouwen delen van hun lichaam bedekken.
De Niqaab is een hoofddoek, terwijl de burka een volledig gewaad betreft. Ook zijn bij de niqaab de ogen van de vrouw nog te zien, terwijl dit bij de boerka achter een gaasje zit. In Nederland zijn boerka's en niqaab's zeer zeldzaam, maar is de meer conventionele hijaab een veelgezien verschijnsel.