Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Vruchtenyoghurt en -kwark klinken gezond. Op de verpakkingen staan vaak ladingen vers fruit afgebeeld. Toch zijn dit soort toetjes minder gezond dan je denkt. De hoeveelheid fruit is met gemiddeld zo'n 6% vrij karig.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Vers fruit in de yoghurt is natuurlijk altijd goed. Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Ethyleen is een stof die de rijping van bepaalde groenten en fruit bevordert. Andere vruchten en groenten zijn daar gevoelig voor en kunnen er sneller door bederven. Groenten en fruit die veel ethyleengassen produceren, zijn onder andere: appels, bananen, peren, uien, tomaten en perziken.
Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gezonde levensstijl. Voeg daar nog wat vers fruit aan toe en je hebt een heerlijk ontbijt die ook nog eens goed voor je is!
Het enige fruit dat je als toetje kunt eten, zijn ananas en aardbeien, vanwege hun spijsverteringsenzymen. Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.
Als je misselijk bent zijn bananen de ideale oplossing! Ze zijn namelijk makkelijk verteerbaar, waardoor ze niet zo zwaar op je maag liggen. Ook als je kampt met diarree kunnen bananen helpen: de pectine die je in bananen vindt zorgt ervoor dat je ontlasting harder wordt.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
Een appel, ananas of watermeloen vult wel goed. Dat komt door de vezels, maar vooral ook door het vocht. Net zoals water een vol gevoel geeft in je maag, doet vocht uit fruit dat dus ook. Bananen zitten ook vol met vezels waardoor je darmen even de tijd nodig hebben dat te verwerken.
Uit onderzoek blijkt dat door de associatie met melk de antioxiderende werking van bosbessen wordt verminderd. Terwijl antioxidanten je bloedvaten beschermen en de bloedstroom naar je hart en hersenen helpt te optimaliseren.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Om van de gezondheidseffecten van yoghurt te genieten kun je het beste dagelijks een schaaltje eten en verder een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgen. Waar Markle zich dus vasthoudt aan een lepel yoghurt vóór elke maaltijd, kun je de yoghurt net zo goed tot je nemen na de maaltijd of als tussendoortje.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Meloenen regel
Meloen heeft zijn eigen regel. Dit moet je echt apart eten. Het fermenteert sneller dan welke andere fruitsoort dan ook. Dus onthoudt: eat it alone or leave it alone.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.