Papegaaien mogen diverse soorten fruit en groenten eten. Hieronder een overzicht waar je ze lekker mee kan verwennen. Bij fruit met een pit, zoals perzik, kersen en appel moet je de pitten wel verwijderen.Deze bevatten namelijk een kleine hoeveelheid Cyanide en dit is zeer giftig voor alle dieren.
Aanvullend "gezond" voedsel voor uw papegaai
Fruit: appels, peer druiven, sinaasappels, pruimen, kersen etc. Groenten: wortel, komkommer Spaanse peper, kool etc. Struiken: bramen, rozenbottels, eikels. Diverse soorten maagkiezel en grit.
Ook groenten zijn geschikt om aan papegaaien te geven. Soms moeten ze er even aan wennen. Een paar voorbeelden van groenten die gegeven kunnen worden zijn wortel, selderij, broccoli, paprika, pepers, maïs en zoete aardappelen.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Over het algemeen geldt dat papegaaiachtigen zaadeters zijn, maar zij pikken ook graag met hun snavels in noten, fruit en plantaardig materiaal zoals scheuten of bloemen. Af en toe komt het ook voor dat kromsnavels leven van nectar of insecten, zoals bij Lori's.
Water, schoon, vers en in ruime mate, is essentieel voor bijna elk proces van het lichaam van jouw papegaai. Aangezien het lichaam van je papegaai voor ongeveer 75% uit water bestaat, is het uiterst belangrijk. Een papegaai kan langer leven zonder voedsel dan zonder water.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
5 tips om vogels te voederen
Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood.
Vogels houden van zaadjes. Je kunt ze op de grond strooien, in een bakje doen maar je kunt ze ook gezellig ophangen in een sinaasappelschil. Supersimpel om te maken.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
Vlees, ei en vis
Maar ook een klein stukje gekookte kip, een stukje gekookt mager vlees of vis, een gekookt eitje of stukje (met schil) of lekker laten kluiven aan een kippenbotje (kijk uit met zout, vet en kruiden)is een goede en vaak ook leuke aanvulling voor de papegaai. Sommigen gaan er helemaal voor.
Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Een kleine hoeveelheid tussen twee vingers is genoeg om aan de behoefte te voldoen. Op deze manier zorgt de maagkiezel er in de spiermaag voor, dat het voedsel goed vermalen wordt. En hierdoor alle voedingswaarden door het lichaam opgenomen worden.
De beste plaats voor de kooi is in dat deel van het huis waar de mensen zich gewoonlijk bevinden. Zet de kooi nooit in een verlaten deel van het huis. Papegaaien zijn dieren die van gezelschap houden. Sommige papegaaien vinden het fantastisch als zij voor een raam staan, maar veel papegaaien vinden dat niet prettig.
Een grijze roodstaart weegt bijvoorbeeld ongeveer 500 gram en zou dus 50 gram aan voeding nodig hebben. Een ara kan daarentegen al snel een kilo wegen en heeft dus 100 gram aan voeding nodig. Daarnaast drinken papegaaien ongeveer 2-6% van hun lichaamsgewicht per dag aan water.
Noten die u kunt geven zijn walnoten, pecannoten, amandelen, paranoten, macadamianoten, pijnboompitten en kokosnoten.
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Een voedertafel
Een overrijpe banaan bijvoorbeeld. Daar komen allerlei vogels op af zoals merels. Wel regelmatig de tafel schoonmaken.
Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.
Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en zoute producten.
Koop nooit 'mensen-pinda's' en 'mensenpindakaas' voor vogels. Vaak zit er zout bij en dat is echt slecht voor vogels. Er is niet voor niets speciale vogelpindakaas te koop. Zelfs ongezouten pinda's uit de supermarkt zijn niet hetzelfde als voerpinda's.
Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo'n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.