Het zagen van plexiglas met een decoupeerzaag is alleen geschikt voor gegoten plexiglas, geëxtrudeerd plexiglas heeft een groot scheur- en breukrisico als je het met een decoupeerzaag gaat zagen. Gebruik een fijnvertand zaagblad, bijvoorbeeld voor metaal, bij voorkeur non-ferro metalen.
Zaagsnelheid en plaatdikte
Wanneer je Plexiglas met een cirkelzaag gaat zagen, is het belangrijk om een fijn zaagblad te gebruiken. Bij een standaard cirkelzaagblad gebruik je 4.000 toeren per minuut. Stel bij een decoupeerzaag een middelhoog toerental in en druk de zaag lichtjes door de zaaglijn heen.
Je kunt snijden met een goed hobbymes (Stanleymes) of een glassnijder. Daarnaast is het natuurlijk handig om een goede watervaste fineliner te gebruiken. Hoe dunner de aftekenlijn, des te nauwkeuriger kun je snijden. Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt.
Het zagen in kunststof gaat het best met een Bimetalen zaagblad. Voor glasvezelversterkt kunststof geldt een uitzondering, hiervoor kun je beter een HM (hard metalen) zaagblad gebruiken. Afhankelijk van de gekozen vertanding ontstaan een grove of fijne zaagsnede.
Neem een zaagblad voor kunststoffen. Gebruik een middelhoog tot hoog toerental en beweeg de zaag rustig door het materiaal. Een goede geleiding en ondersteuning van de plaat is noodzakelijk. Voorkom dat de plaat gaat trillen tijdens het zagen.
Plexiglas zagen met decoupeerzaag
In tegenstelling tot een cirkelzaag, is een decoupeerzaag uitsluitend geschikt voor het zagen van gegoten plexiglas platen. Gebruik hiervoor een zaagblad met zeer fijne vertanding, zoals een zaagblad voor non-ferro metalen.
Kunststof zagen
Zachte kunststoffen als PVC kunnen worden gezaagd met een decoupeerzaagblad voor hout. Ook hierbij geldt: hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Hardere kunststoffen kunnen het best gezaagd worden met een decoupeerzaagblad voor non-ferro metalen, of te wel aluminium.
Met een decoupeerzaag zaag je eenvoudig alle materialen. Van houten balken tot kunststof. Hij is ook ideaal voor precisie- en bochtenwerk.
Als het een dunne laag plastic betreft, is het mogelijk om het materiaal met een scherp stanleymes te snijden. Als het materiaal wat dikker is, is het vaak een betere keuze om het harde plastic te zagen. Voorwaarde is wel dat hiervoor een zaag met fijne tanden gebruikt wordt om nauwkeurig te werk te kunnen gaan.
Er zijn verschillende manieren om hard plastic te snijden. Als het een dunne laag plastic betreft, is het een prima keuze om een scherp stanleymes hiervoor te gebruiken. Voor het snijden van dikkere lagen plastic is het beter om een zaag te gebruiken.
Plexiglas snijden
Bijvoorbeeld met een stanleymes, knip- of slagschaar. Acrylaat-/Plexiglas plaat kan wel op maat worden gezaagd. Meer informatie over het zagen van Plexiglas vindt u onder Plexiglas zagen.
Plexiglas Niet breken
Het materiaal is eigenlijk aanmerkelijk te hard om te kunnen breken. Het resultaat zal dan ook nooit mooi worden en eigenlijk is het niet aan te bevelen om het materiaal te breken. Ons advies is om Acrylaat-/Plexiglas plaat op maat te zagen.
De Zwaluw Silicone N is een neutrale siliconenkit speciaal ontwikkeld voor het afdichten van diverse beglazings- en gevelvoegen. Deze siliconenkit heeft als specialiteit dat deze kit als een van de enige kitten gebruikt kan worden bij polycarbonaat en plexiglas.
Je kunt boren in plexiglas met een gewone ijzerboor of een HSS boor. Het is belangrijk dat de boor niet splinternieuw is, de scherpe snijhoek kan ervoor zorgen dat de boor 'hapt' in de plaat, waardoor de plaat uitscheurt.
Anders dan bij hout en papier, kun je plexiglas niet met een reguliere lijm verlijmen, aangezien de platen niet genoeg zullen hechten. Plexiglas moet gelijmd worden met een speciale plexiglaslijm zoals Acrifix acrylaatlijm.
De maximum zaagiepte is de maximale dikte van het materiaal, waarin we willen werken.In hout varieert dit van 50-85 mm, in metaal echter van 2-8 mm. Zaagbewegingen - hier geldt, hoe hoger het aantal slagen, hoe sneller het zagen.
Een gefreesd zaagblad is zeer geschikt voor grof zaagwerk in zachte tot middelharde materialen. Een geslepen blad is zeer geschikt voor nauwkeurig en zuiver zagen in zachte tot middelharde materialen.
De investering in een nieuwe decoupeerzaag ligt meestal rond de €50 tot €200, met hogere uitzonderingen voor de meest professionele apparaten.
Als je als klusser te snel wilt gaan met een decoupeerzaag, is de kans op vervormingen groot. Recht zagen gebeurt alleen als je niet te veel druk zet op de zaag. Te veel duw-werk zorgt ervoor dat het zaagblad alle kanten opgaat. Ook kan de zaag breken bij teveel druk, of kunnen er schroeiplekken komen op het hout.
Bosch maakt bij het wisselen van hun zaagjes in de PST decoupeerzagen gebruik van een SDS systeem. Hiervoor klik je de zaagjes aan de onderkant in het gleufje zonder hiervoor enige boutjes voor aan te draaien. Bij het eruit halen haal je de rode schuifhendel naar boven toe en kun je het zaagje eruit pakken.
Kortom, op het moment dat je hout of plastic met veel verschillende vormen moet zagen, ga je voor de decoupeerzaag. Als je veel rechte lijnen zaagt, is de cirkelzaag wat voor je. Een reciprozaag is de beste keus bij veel grof werk en als laatst; de multizaag is wanneer je veel verschillende materialen moet zagen.
Bij een invalzaag ligt het zaagblad bij stilstand verborgen in de machine, boven de zool. Bij het zagen duwt de gebruiker het zaagblad naar beneden, zodat deze van bovenaf in het materiaal valt. Vandaar dus ook de benaming invalzaag.
Rubber kan namelijk eenvoudig in rechte stukken of in bepaalde vormen uitgezaagd worde door middel van een decoupeerzaag. Een decoupeerzaag is makkelijk en handig in gebruik en maakt het zeer gemakkelijk om uw rubber op maat te zagen.