3 maanden van tevoren - save the date Helemaal als je jouw evenement houdt in een redelijk drukke periode, is het verstandig om minstens drie maanden van tevoren een save the date-bericht te sturen. In die aankondiging vermeld je uiteraard de datum van je evenement.
Ik raad aan om de uitnodigingen 6-8 weken voorafgaand aan het feest te verzenden. Op deze manier zal iedereen die jullie uitnodigingen hebben ontvangen genoeg tijd overhouden om jouw evenement in hun agenda te zetten. Ook met het versturen van de kerstkaarten is het aftellen geblazen richting Kerstmis.
Zeker als je zelf uitnodigingen wilt ontwerpen, is het verstandig op tijd hiermee te beginnen. Veel tijd gaat zitten in het bedenken en ontwerpen van kaartjes. Verstuur de uitnodigingen minimaal vier weken voor de feestdatum naar de gasten.
Trouwkaarten verstuur je zo'n 6 tot 8 weken voor de bruiloft. Zo heeft iedereen voldoende tijd om te kijken of ze op jullie trouwdag aanwezig kunnen zijn en kunnen ze een plekje in hun agenda reserveren. Trouw je in de zomervakantie, stuur je kaarten dan uiterlijk 8 weken van tevoren.
Handig is om ruim op tijd, een paar weken van tevoren, bij de ouders van belangrijke gasten te polsen of het kind ook kan komen op de gekozen datum en tijd. Verstuur of geef de uitnodigingen daarna ruim op tijd, het liefst een week of twee voor het feestje. Houd ook rekening met (school)vakanties.
Een veelgebruikte stelregel is dat je 1 gast mag uitnodigen per leeftijdsjaar. Een kindje van 5 zou dus 5 vriendjes mogen uitnodigen. Een andere lekker praktische regel is dat je zoveel kinderen uitnodigt als er in je auto passen (handig als je naar een zwembad gaat of een speelhal).
Wat heel vaak gedaan wordt is een eenvoudige vermelding van een envelopje of spaarvarkentje. Dat is in één oogopslag duidelijk voor alle gasten zonder dat het storend ervaren wordt.
De officiële regel luidt namelijk: zolang je nog niet getrouwd bent, neemt de man zijn positie nog niet in als hoofd van het gezin. Dit betekent dus dat de vrouw op de eerste plaats komt volgens het ladies first-principe en je haar naam dus als eerst vermeldt op de trouwkaart.
Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam.
Zorg ervoor dat de uitnodiging op tijd -maar niet te ver van te voren- opgestuurd wordt. 3 weken is prima, korter wordt al snel te kort: mensen hebben dan al afspraken gemaakt.Langer dan 5 weken vooraf is onhandig: het risico bestaat dat mensen de uitnodiging intussen vergeten.
Tip 1: Maak je uitnodiging visueel aantrekkelijk
Een pakkende uitnodiging is vaak overzichtelijk, kort en krachtig. Hele lappen tekst schrikken namelijk af. Bedenk dus vooraf goed wat je in de uitnodiging wilt zeggen. Ook een mooie lay-out helpt mee.
Openingszin. Gebruik geen standaard openingszin, maar maak er iets speciaals van. Begin met de aanleiding (waarom). Hierbij nodigen wij u uit voor ons 25-jarig bestaan.
Wat: De inhoud en het programma moeten duidelijk zijn. Waar: Praktische informatie zoals de locatie moet duidelijk vermeld zijn. Wanneer: Vermeld ook duidelijk datum en tijdstip. Verstuur de uitnodiging ten minste zes weken voor je evenement en stuur voor die tijd eventueel al een save the date.
Traditioneel gezien krijg je de achternaam van de man als je gaat trouwen. Het is een liefdevol gebaar, maar het is niet verplicht en we zien steeds vaker dat vrouwen gewoon hun eigen achternaam aanhouden, of kiezen voor een dubbele achternaam.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
Door het trouwen op zich verandert er niets aan uw achternaam. Maar huwelijkspartners hebben het recht om na het sluiten van het huwelijk elkaar achternaam (geslachtsnaam) te voeren. Dit geldt ook voor geregistreerde partners.
Verwoord het op de juiste manier
Als je bankgegevens vermeldt in je uitnodiging, dan is het wel leuk om bijvoorbeeld in een gedicht steun te vragen voor een specifiek doel. Of als om geld vragen je niet gepast lijkt, vraag om een diner bij kaarslicht, een helicoptervlucht of een andere leuke activiteit.
Idealiter verstuur je je uitnodiging acht à zes weken vóór jullie feest; twee weken op voorhand dien je je finale aantallenlijst door te spelen naar jullie cateraar. Geef je gasten dus minstens vier weken de tijd na ontvangst van de uitnodiging, om hun RSVP door te geven.
Wees snel en beleefd
Zodra je de uitnodiging ontvangt, is het belangrijk om snel te reageren. Laat zien dat je het waardeert dat ze jou hebben uitgenodigd en reageer beleefd. Een eenvoudig "Dank u wel voor de uitnodiging" aan het begin van je e-mail of telefoongesprek is een goede manier om te beginnen.
R.S.V.P. staat voor het Franse'répondez s'il vous plaît': antwoord alstublieft.