Nou, misschien – maar dat weerhoudt de meerderheid van de Nederlanders er niet van om kilo's suiker per jaar te blijven eten. Zo'n 122 gram per dag (ongeveer 20 suikerklontjes), gemiddeld – dat is bijna 3 keer keer het aanbevolen maximum!
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Een hoge suikerconsumptie zorgt ervoor dat je mond vaker droog wordt. Als je voortdurend dorst hebt, is dat een duidelijk signaal dat je te veel suiker eet. Grijp bij een droge mond ook niet langer naar frisdrank die tonnen suiker bevat. Ga in plaats daarvan voor water of thee, die je dorst veel beter lessen.
Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Eet je dagelijks te veel producten die veel suiker bevatten? Dan kan suiker wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van je calorie-inname aan suiker te eten. Dit is maximaal 50 gram suiker voor vrouwen en (omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben) 62 gram voor mannen.
Volgens het Diabetesfonds mag een consument ongeveer 25 gram suiker per dag halen uit fruit. Natuurlijke suikers uit groente horen hier niet bij omdat je hier onbeperkt van mag eten. Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Hoeveel snoepjes mag ik per dag? De richtlijn voor zowel volwassenen als kinderen is om maximaal 10% van je ADH uit overige voedingswaar te halen, buiten de schijf van 5. Dit maximum is sneller bereikt dan je denkt. Frisdranken, snoepgoed, koekjes of snacks overschrijden dit maximale percentage al snel.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Suiker beschadigt het collageen in de huid enorm. Dit noemen we 'Glycatie'. Glycatie is een proces waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE's, ook wel versuikerde eiwitten.
Krijg je te veel suiker en daarmee te veel fructose binnen, dan kun je last krijgen van je darmen. Denk bijvoorbeeld aan kramp en een opgeblazen gevoel. Fructose komt veel voor in koek, snoep, frisdranken en vruchtensappen.
Het is veel verstandiger om goed (lees: gezond) en regelmatig te eten. Zo houd je de 'motor' van je lichaam aan het branden en blijft je stofwisseling lekker op gang. En dat is weer goed voor je vetverbranding en ook voor je energie. Af en toe met mate snoepen is ook helemaal niet erg.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Je kan dus niet zomaar 1, 2 of 3 kilo vet aankomen in 1 dag! Een stijging in het lichaamsgewicht is dus zeker niet hetzelfde als een stijging in het lichaamsvet. Aangezien de meeste weegschalen enkel het lichaamsgewicht meten is het dus moeilijk om te weten wat de oorzaak van de plotse stijging was.
Kleine honger stil je met een variëteit aan gezonde tussendoortjes. Rauwe groenten, vers fruit, noten en zaden zijn helemaal oké. Net als een boterham, soep en yoghurt. Koeken behoren steeds tot de restgroep.
Geen gezonde koekjes
Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.