Ja, je kunt wol strijken als het nodig is, zolang je maar extra voorzichtig bent. Gebruik je een strijkijzer, leg dan een doek onder de strijkbout om te voorkomen dat deze de wol te heet maakt en vlekken achterlaat. Een stuk kaasdoek of een katoenen theedoek is ideaal.
150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur. Lage temperatuur (max. 110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
KAN IK MIJN MERINO STRIJKEN? Merino krijgt na het wassen heel gemakkelijk z'n oude vorm weer terug, daarom is het helemaal niet nodig om je merino te strijken. ' Leg het kledingstuk gewoon plat neer of hang het over een stoel, zodat alle kreukels op natuurlijke wijze wegtrekken.
6. Was wol niet op een koud programma. Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen.
Dat is best snel, maar wol slorpt veel water op en het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te zwieren. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Een wollen trui krimpt vaak in de was. Gelukkig kun je er snel en gemakkelijk voor zorgen dat hij zijn oorspronkelijke grootte weer terugkrijgt. Verzacht de vezels van de wol gewoon met een mengsel van water en conditioner en rek de trui dan met je handen op of speld hem vast en laat hem drogen.
Om shirtjes of truien goed te kunnen strijken, moeten ze eerst binnenstebuiten worden gedraaid. Dit is vooral het geval wanneer er afdrukken of andere prints op het wasgoed zijn afgedrukt. Span het shirt eerst zorgvuldig over de strijkplank, zodat de stof al bijna kreukvrij op de strijkplank ligt.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Bundel de vezels in de breedte om de trui smaller te maken of in de lengte om hem korter te krijgen. Hoe dichter je de vezels samenbundelt, hoe meer de trui zal krimpen. Dit werkt heel goed voor het krimpen van manchetten en mouwen van truien.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Je wollen trui kun je goed met de hand wassen maar zorg wel dat je geen heet water gebruikt in verband met het krimpen. Een wollen trui kun je niet in het water laten liggen om te laten weken, dit beschadigt namelijk de wolvezels. Wring de trui niet uit maar laat de trui liggend drogen op een handdoek.
Wol was je met het wol wasprogramma. Dit is anders dan het programma voor fijne was omdat bij wolwas de trommel wiegt in plaats van helemaal ronddraait. Hierdoor voorkom je dat wol gaat klitten en kleven. Was wol niet met andere kleding en gebruik altijd het wol wasprogramma.
Temperaturen hoger dan 30º zijn een no-no en gebruik alleen het WOLWAS programma op je wasmachine. Dus niet het normale 30 graden programma. Niet hoger dan 600 toeren centrifugeren.