Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder en je baby goed groeit. De ontlasting blijft bij borstvoeding wel altijd zacht, ook als ze minder vaak poepen.
Het aantal poepluiers
Na vier tot zes weken gaan ze meestal minder poepen: soms één keer per week en soms nog maar één keer per twee weken. Dit is normaal. De darmen zijn in staat om alle moedermelk te verteren en er blijven weinig of geen afvalstoffen over.
Hoe vaak een baby poept verschilt enorm
Bij flesvoeding heeft een kind baby meestal 1 tot 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Ouders van pasgeboren baby's geven vaak aan dat hun baby moeite heeft met poepen. Zolang de ontlasting zacht is en het kind geen andere verschijnselen vertoont is er meestal niets ernstigs aan de hand. Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen best 10 dagen achter elkaar geen ontlasting hebben. Dat is normaal.
Ontlasting bij borstvoeding
Het aantal luiers per dag varieert per pasgeborene, elke pasgeborene heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Het kan soms wel oplopen tot 6 poepluiers per dag. Borstgevoede kinderen kunnen een waterige tot diarree achtige structuur van de ontlasting hebben.
Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder en je baby goed groeit. De ontlasting blijft bij borstvoeding wel altijd zacht, ook als ze minder vaak poepen.
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Hoe herken je een verstopping? De baby poept twee keer in de week of minder.De baby huilt bij het poepen.De harde poep kan pijn doen.
Moedermelk is licht verteerbaar en werkt licht laxerend waardoor er minder voedingsproblemen ontstaan. Moedermelk draagt bij aan de intellectuele en motorische ontwikkeling. Moedermelk speelt een preventieve rol bij het ontstaan van infecties en bepaalde ziektebeelden op langere termijn.
Leg je kleintje wat vaker aan. Als je borstvoeding geeft, probeer dan eens om je baby wat vaker aan te leggen. Je zal zien dat dit helpt bij moeizame ontlasting. Probeer ook om 2 tot 2,5 liter water per dag te drinken en kies voor een gezonde, gevarieerde voeding.
Baby's die kunstvoeding krijgen, poepen één tot drie keer per dag. Dat komt doordat flesvoeding lastiger te verteren is. Na zes weken gaan ook de meeste borstvoedingsbaby's minder vaak poepen. Soms zit er zelfs een week tussen twee poepluiers!
Het is geheel aan jou hoe lang je je kindje borstvoeding wilt geven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om je baby zes maanden lang alleen maar borstvoeding te geven, voor de meest optimale start. En als je met vaste voeding begint ook borstvoeding te blijven geven, minimaal tot de leeftijd van twee jaar.
Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. De Wereld Gezondheidsraad adviseert minstens 6 maanden borstvoeding te geven. In deze periode heeft een baby genoeg aan alleen moedermelk.
Normaal ontlastingspatroon van een borstgevoede baby
Als colostrum is overgegaan in rijpe moedermelk wordt de ontlasting gewone borstvoedingpoep: smeuïg, soms waterig met vlokjes of klontjes en friszuur ruikend. De kleur is (mosterd)geel, al kunnen andere tinten ook voorkomen.
Symptomen van diarree: waterige ontlasting zonder vaste deeltjes, soms met slijm en bloed. toename in frequentie en volume van de stoelgang. vieze geur.
Probeer eerst te plassen, zodat de baarmoeder goed kan samentrekken. Helpt dit niet of twijfelt u of u te veel bloed of stolsels verliest, neem dan altijd contact op met uw verloskundige. Bewaar uw kraamverbanden, zodat uw verloskundige het bloedverlies kan beoordelen.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
Borstvoeding geven is vermoeiend: niet waar
Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Een voedingsmoment is dan tevens rustmoment. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen, moeten gevoed worden.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Zuigelingen en constipatie
Constipatie komt niet zo vaak voor bij zuigelingen. Maak je dus niet onmiddellijk zorgen als je baby een paar dagen overslaat met zijn ontlasting. Het stoelgangpatroon is immers sterk verschillend bij baby's en wordt beïnvloed door de voeding (en voeding van de mama bij borstvoeding).
Het is een ademhalingsprobleem dat voornamelijk voorkomt bij voldragen baby's, maar het kan ook bij te vroeg geboren baby's voorkomen. Door te kreunen probeert uw baby zelf de druk in de longblaasjes te vergroten en daarmee het vocht eruit te persen naar de bloedbaan toe.
Algemeen. Was altijd eerst je handen voordat je je baby gaat voeden of verzorgen. Zo voorkom je infecties. Door je baby voor de voeding te verschonen, wordt deze goed wakker.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Bij pasgeboren baby's moet je soms wel 10 keer per dag een luier verschonen.Bij oudere baby's gaat het om vier tot zes keer verschoningen per dag. Al met al heel wat handelingen.