Banaan en andere exotische fruitsoorten hebben last van zogenaamd koudebederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Banaan - Bananen zijn vruchten die je nooit in de koelkast mag bewaren.
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen als ze op kamertemperatuur worden bewaard, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn en in de koelkast worden bewaard.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Hoewel we het geweldig zouden vinden als alle soorten fruit en groente met elkaar zouden kunnen opschieten, zijn dit enkele van onze favoriete combinaties van producten die niet bij elkaar in de buurt bewaard moeten worden: Appels en avocado's . Bananen en mango's. Tomaten en komkommers.
Dat klopt. Appels doen het het beste in een omgeving met 90% luchtvochtigheid. Wist u dat uw koelkast een natuurlijke dehydrator is ? Het is makkelijk te zien als u ooit appels (of andere producten) een tijdje in de groentelade hebt laten liggen, alleen om die lade open te schuiven en een heel verschrompeld stuk fruit te vinden.
Veel mensen maken de fout om watermeloen in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat het snel bederft. Echter, door dit te doen, worden de antioxidanten die erin aanwezig zijn verminderd, en de voedingswaarde ervan neemt ook af .
De pitten in de pitten van sommige steenvruchten bevatten een natuurlijke toxine genaamd cyanogene glycoside. Deze vruchten omvatten abrikozen, kersen, perziken, peren, pruimen en pruimen . Het vruchtvlees zelf is niet giftig.
Knoflook in de koelkast bewaren kan leiden tot schimmel en kanker , dus koop ongepelde knoflook en bewaar deze buiten. Een halve ui in de koelkast bewaren kan schimmel en bacteriegroei veroorzaken. Gember opnieuw invriezen kan leiden tot schimmel en nier-/leverfalen. Rijst wordt snel schimmelig, dus bewaar deze niet langer dan 24 uur in de koelkast.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Volgens experts mogen watermeloenen niet in de koelkast worden bewaard . Experts waarschuwen dat dit de voedingswaarde van het fruit kan verminderen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft in zijn onderzoeken onthuld dat watermeloenen die op kamertemperatuur worden bewaard, meer voedingsstoffen bevatten dan watermeloenen die in de koelkast worden bewaard.
"Het wassen van een watermeloen is belangrijk vanwege het risico dat salmonella van de schil op het eetbare deel van de vrucht terechtkomt bij het snijden", legt ze uit. "Zodra je een watermeloen hebt gesneden, kan deze onveilig worden omdat deze begint te schimmelen en te fermenteren in een gesloten container .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De meloen is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hele ananas moet op kamertemperatuur bewaard worden tot hij rijp is. Zodra hij rijp is, leg je de hele ananas, onbedekt, in de koelkast . Om gesneden ananas te bewaren, sluit je hem af in een GladWare ® voedselbeschermende container. Bewaar hem in de koelkast.
Verdeel in segmenten of snijd in stukken of plakjes van de gewenste grootte. Doe het fruit, met eventueel verzameld sap, in een kom en dek af met Glad ® Press'n Seal. Of, sluit gesneden fruit af in een GladWare ® voedselbeschermingscontainer. Bewaar sinaasappelen in de groentelade van de koelkast .
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Uien, tomaten, appels en bananen zijn allemaal ethyleen-superproducenten en kunnen ervoor zorgen dat groenten zoals broccoli, kool en zelfs pompoen voortijdig rijp worden . Om dingen zo lang mogelijk vers te houden, moet u uw ethyleen-producerende producten uit de buurt houden van ethyleen-gevoelige groenten.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Houd bananen en avocado's uit elkaar, tenzij je het rijpingsproces van avocado's wilt versnellen. Dan kan het bewaren ervan in een zak met een banaan of appel, dat wil zeggen een vrucht die ethyleen produceert, de avocado op natuurlijke wijze helpen sneller te rijpen.