Verschillende soorten fruit bevatten zuren, die kunnen helpen om je tanden te schoner en witter te maken. Je lunch afsluiten met een zure appel is een goede manier om je gebit te reinigen. Ook ananas en papaja bevatten dergelijke stoffen.
In groenten en fruit zitten genoeg vezels en vitaminen die belangrijk zijn voor ons gebit. Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten.
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Om het gewenste resultaat niet in de weg te staan, is het belangrijk dat je 48 uur na de behandeling alleen maar wit eten en drinken nuttigt. Let hierbij erop dat je absoluut geen producten nuttigt die kleurstoffen bevatten. Deze producten kunnen het effect van de behandeling namelijk behoorlijk verstoren.
In bepaalde voedingsmiddelen zoals rode wijn, bessen en thee zit de stof tannine. Wanneer je deze voedingsmiddelen nuttigt, laat de tannine een aanslag achter op je tanden, die op den duur je tandglazuur kan aantasten. Hierdoor verkleuren je tanden sneller. Zuren in eten en drinken tasten ook je tandglazuur aan.
Hiermee kun je je tanden wit houden of witter maken: Goed poetsen, flossen en rageren op het juiste moment. Mondverzorgings-producten met een natuurlijke blekende werking. De tandarts en de mondhygiënist regelmatig bezoeken.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Aardbeien, watermeloen en zuivelproducten kunnen helpen om uw tanden witter te maken. Deze voedingsmiddelen bevatten verbindingen met blekende eigenschappen. Ananas en papaja bevatten ook proteolytische enzymen die vlekken veroorzakende eiwitten op uw tanden oplossen . Het eten van deze voedingsmiddelen zal de kleur van uw tanden echter niet veranderen.
Het uitdrogen van het gebit kan de tanden ook gevoelig maken, en het is niet goed voor het gebit. Conclusie: tanden bleken met een online gekocht bleekmiddel werkt niet. De enige effectieve bleekmethode is met 6% waterstofperoxide bij de tandarts. Dit is wel effectief, en heeft een langdurig effect.
Wil je wit eten, dan kun je denken aan knoflook, ui, bloemkool, koolraap en champignon.
Waterstofperoxide is een mild bleekmiddel dat kan helpen om verkleurde tanden te bleken. Voor optimaal bleken kan iemand proberen om twee keer per dag gedurende een week 1-2 minuten te poetsen met een mengsel van baking soda en waterstofperoxide .
Gele tanden ontstaan naarmate we ouder worden. Dit komt doordat tanden door de jaren heen slijten en het tandglazuur ook steeds dunner wordt of zelfs steeds meer verdwijnt. Dat is ook de reden waarom we bij jongere mensen na een bleekbehandeling sneller een goed resultaat zien dan bij oudere mensen.
Grijze of gele tanden weer wit krijgen door goed te poetsen en te spoelen na het eten, of zelfs door te bleachen: het helpt allemaal niets als je tanden van binnenuit verkleurd zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na antibioticagebruik of door de erfelijk bepaalde kleur van je dentine, de laag onder je glazuur.
Water is een van de dranken die tanden witter maken . Het houdt je niet alleen gehydrateerd, maar het helpt ook de vorming van vlekken op je tanden te voorkomen. Spoel wat water in je mond nadat je pigmentrijke voedingsmiddelen of vloeistoffen hebt gegeten of gedronken om een stralendere, wittere glimlach te behouden.
Yoghurt bevat veel zuren en tast het gebit aan, ook de varianten met suikervervangers. Net als brood is pasta een voedselwaar dat makkelijk aan de tanden blijft plakken. Het speeksel moet dan extra zijn best doen om de tanden schoon te maken.
Citroenschil en sap
Nog een geweldig fruit dat ook werkt als een geweldige tandenbleker is citroen. Citroenen bevatten een hoog zuurgehalte in de schil, wat een geweldige witmaker of zelfs bleekmiddel is. Je kunt de citroen op twee verschillende manieren gebruiken; gebruik de citroenschil om op je tanden te wrijven of spuit het citroensap op je tanden .
Experts zijn het er wel over eens dat je niet te vaak je tanden moet poetsen met houtskool. Houtskoolpoeder is schurend en werkt dus eigenlijk als een soort scrub voor je tanden. Hierdoor gaan oppervlakkige vlekken weg, maat je kunt hierdoor ook je tandglazuur beschadigen.
Rauwe uien hebben een natuurlijke tandenbleek “superkracht.” Ze bevatten zwavel, wat als barrière fungeert tegen de vorming van tandplak op de tanden.
Net zoals appels hebben noten een wegwassend effect. Kauwen op amandelen, cashewnoten, walnoten en sesamzaad zet de productie van speeksel in gang en bestrijdt viezigheid in de mond. Meer nog: dankzij de schurende textuur van de noten bestaat de kans zelfs dat ze bestaande vlekjes op de tanden doen verdwijnen.
Pure chocolade van minimaal 70% cacao
Pure chocola bevat namelijk het bittere stofje theobromine, dat er voor zorgt dat je tandglazuur sterker wordt en er minder snel gaatjes ontstaan. Dit geldt helaas niet voor melkchocolade. Omdat het veel suiker bevat, kan het juist gaatjes veroorzaken.
Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen. Dat komt omdat je met een schrobbende beweging poetst en wanneer dat te vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn.
Pindakaas
Pindakaas (of amandelboter) is lekker plakkerig, waardoor het makkelijk aan je tanden blijft plakken. Het risico op tandbederf ligt daarom al snel op de loer als je veel pindakaas eet. Bovendien bevatten veel soorten peanut butter ook suiker, want het effect nog groter maakt.