vis, groente, rijst en couscous.Alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Je stoomuitrusting bestaat uit 2 delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt.
Wat kun je allemaal stomen? Hoewel je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappeltjes denkt kun je ook vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren heel goed stomen. Experimenteer naast water ook eens met een lekkere bouillon of wijn voor extra smaak.
In principe kun je vrijwel alle groenten die je normaliter kookt ook bereiden middels de stoom methode.
Je kunt van alles in de stoomkoker klaarmaken. Je kunt eten klaarmaken als groenten, rijst en aardappels, maar ook vlees, vis en zelfs schelpdieren. Daarnaast kun je naast water ook bouillon of wijn gebruiken om mee te stomen voor een extra smaak aan je maaltijd.
In principe kun je alle groente stomen. Wel is het zo dat de ene groente zich makkelijker laat stomen dan de ander. Groenten die vaak gestoomd worden zijn: asperges, artisjokken, bloemkool, broccoli, courgette, sperziebonen en wortelen. Maar ook lekker om te stomen zijn aardappelen of radijsjes.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.
Broccoli stomen: zo doe je dat
Snijd de stronk van de broccoli, haal het kontje eraf en snijd de steel in plakjes. Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Breng het water aan de kook en stoom de broccoli in 5 tot 6 minuten beetgaar.
De meeste groenten bevatten veel voedingsvezels en vitamines. Helaas verliest groente tijdens het kookproces tussen de 20 en 50 procent van de oorspronkelijke vitamines. Door groente te stomen, blijft meer van de smaak over en op deze manier behoud je meer van de gezonde stoffen en vitamines [1][2][3].
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Sperziebonen bereiden
Liever sperziebonen stomen? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn.
Bij het stomen van eten blijft de authentieke smaak heel goed behouden. Het eten komt op deze manier namelijk niet in aanraking met water, de damp van het hete water verhit de voedingsmiddelen en zorgt ervoor dat ze niet alleen gaar worden, maar ook knapperig en smaakvol blijven.
Je kan stomen door de hete lucht van je lekkere warme douche goed in te ademen, maar je kan ook boven een kom met heet water hangen (maximaal zestig graden Celsius). Doe dit drie keer op een dag voor een kwartiertje voor het beste resultaat.
Stomen met hete, vochtige lucht om een eenvoudige verkoudheid te bestrijden, heeft geen aantoonbaar effect op het klinisch beeld of de subjectieve beleving van de klachten. Een recente Cochrane-review rekent af met het idee dat stomen verlichting geeft.
Plaats een stoommandje in een pan samen met een beetje water. Zorg ervoor dat het water net onder het stoommandje ligt. Snijd de courgette in plakjes en doe in het stoommandje. Doe de deksel op de pan, breng het water aan de kook en stoom de courgette in drie tot vier minuten met de deksel op de pan zacht en gaar.
Doe de bloemkool boven in de stoompan of in een metalen vergiet en plaats op de pan met water en knoflook. Stoom de groente met een deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.
Verdeel de wortels en bloemkool over de stoomschaal met gaatjes. Gebruik hieronder een dichte stoomschaal om het vocht op te vangen. Plaats de schaal met de groente in de oven en stel de tijd in op 20 minuten. De stoomoven doet het werk!
Met een stoomoven bereid je meer dan alleen groente
Zo kan je ook makkelijk bakken op temperaturen tot 230° Celsius, wat ideaal is voor pizza's, taarten en vleesgerechten met een knapperig korstje. En doordat je ook stoom en hetelucht tegelijk kan gebruiken, blijft je maaltijd botermals.
Regenereerfunctie op de stoomoven
Met deze functie kan je je eten weer opwarmen zonder smaakverlies. Tijdens het regenereren wordt er stoom toegevoegd aan je maaltijd, dit zorgt ervoor dat het eten niet uitdroogt. Ook word je maaltijd gelijkmatig verwarmt, een groot voordeel als je dit vergelijkt met de magnetron.
Met een stoomoven kun je jouw kookplaat deels vervangen. Groenten die je normaal in een pan kookt kun je namelijk ook in de stoomoven garen. De kooktijd is zo goed als gelijk (bekijk hier de stoomtijden van groenten), en het scheelt een hoop vaat! Je hebt namelijk geen grote pannen meer nodig, maar kleine stoombakken.