Over het algemeen is een huis met energielabel B genoeg geïsoleerd om met een warmtepomp te verwarmen. Dat betekent goede vloer- en dakisolatie, spouwmuurisolatie en zowel in je huis- als slaapkamers HR++ glas. Bij goede isolatie hoort ook goede ventilatie, zo komt er voldoende frisse lucht je huis en longen binnen.
De klimaatzone waarin de warmtepomp wordt gebruikt heeft invloed op het energieverbruik (door verschillen in de gemiddelde buitentemperatuur en in het aantal uren dat de warmtepomp moet werken). Daarom geeft het energielabel aan voor welke klimaatzone de gegevens op het label gelden.
De meeste warmtepompen geven warmte af via het verwarmingswater dat door je verwarming stroomt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur.
Het is van belang dat een dak een Rc-waarde van vier of hoger heeft. Een isolatiewaarde van vier, is al voldoende voor een warmtepomp. Naast het dak, de ruiten en de vloer, moet ook de spouw in de muur een sterke laag isolatiemateriaal krijgen. Niet elke muur heeft een spouw.
De handige vuistregel/berekening voor het benodigde vermogen is: Je gasverbruik (het verwarmingsdeel) x 10 en dan gedeeld door 1.600 stookuren* = vermogen warmtepomp.
Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.
Elektriciteitsaansluiting
Heeft u bijvoorbeeld een sauna, zwembad, verwarmde vijver of warmtepomp, dan kan een aansluiting van 3x25A niet genoeg zijn. De netbeheerder zal dan de zekeringen moeten vervangen door zwaardere types, bijvoorbeeld 3x35A of 3x50A (de aansluiting wordt 'verzwaard').
De Ochsner warmtepompen hebben de hoogste (S)COP ter wereld en staan daarnaast vooral bekend om hun hoge temperatuur warmtepompen (tot 65 graden) in de comfortsector.
Een isolatiemateriaal heeft altijd een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Deze kun je berekenen door dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde.
Wij adviseren voor een vloer een minimale Rd van 3,3, bij een dak minimaal 3,5 en voor een muur minimaal 2,5. Soms weet je dat jouw dak bijvoorbeeld al een Rc-waarde heeft van 1. Dan kan je als minimale Rd-waarde van je materiaal kiezen voor 2,5.
Is het een goed idee om 's nachts je warmtepomp uit te schakelen? Het klinkt geniaal, maar dat is het niet. Als je 's nachts je warmtepomp uitschakelt, zal namelijk de temperatuur dalen in de vloeistof die door je warmteafgiftesysteem vloeit.
Als je slechts één of twee ruimte wilt verwarmen, kan een airco dus een goede optie zijn. Maar je hele huis verwarmen doe je beter met een lucht-water-warmtepomp zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Ten eerste omdat je met een airco in elke ruimte een binnenunit nodig hebt.
Zelfs tijdens de wintermaanden zit er nog warmte-energie in de bodem, de lucht en in het water. Een warmtepomp kan die warmte ook bij vriestemperaturen (tot -20°C) onttrekken om je van energie te voorzien.
F naar C: isolatie
Met alleen vloerisolatie kan u de sprong maken van energielabel F naar energielabel E. Het belang van vloerisolatie is al enige tijd bekend. Er kan tot wel 15% van de warmte verloren gaan via de vloer als de woning niet over de juiste vloerisolatie beschikt.
In de volgende situaties is het geen goed idee om een warmtepomp te nemen: Je huis is slecht geïsoleerd.Je hebt buiten of binnen onvoldoende ruimte. Een warmtepomp met een buitenunit is geen goed idee wanneer deze geluidsoverlast veroorzaakt voor je buren of voor jezelf.
Dat er naar deze termen gezocht wordt komt mede doordat het RVO een minimale isolatiewaarde heeft ingesteld. Voor 2022 is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W. Laat je binnen een jaar ten minste twee maatregelen uitvoeren om je huis te isoleren, dan kom je in aanmerking voor subsidie.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
De Remeha Elga Ace 6kW wordt beschouwd als de beste warmtepomp van 2023 vanwege de efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en bieden een hoog rendement, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.
Volgens Cvtotaal is de best geteste split warmtepomp de Remeha Elga Ace. De Remeha Elga Ace is in bijna elke situatie toe te passen.
Geothermische warmtepompen halen voornamelijk de warmte uit de bodem en behalen het hoogste rendement onder de warmtepompen.
Het gevraagd vermogen van een warmtepomp is afhankelijk van de woning. Maar zal in de meeste woningen tussen de 2 en 3 kW bedragen. Het is aan te bevelen om daar een aparte groep voor toe te passen. Hiermee voldoe je aan de eis in paragraaf 510.4.2 van de NEN1010.
Voor de gemiddelde consument is een 2-fasen inductie kookplaat de beste keuze. Voor consumenten welke vaak met veel (vier of meer pannen) tegelijk koken of met meerdere pannen op hoge standen willen koken is een 3-fasen inductie kookplaat aan te bevelen.
3x25A geeft meer TOTAALvermogen uit je aansluiting dan 1x35A. Da's logisch en da's fijn als je op enig moment in de dag zoveel gelijktijdig vermogen nodig hebt. Echter, een EV kan soms met 32A laden en dat lukt in de basis niet met 25A per fase.