Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
Is de temperatuur van het water tussen de 10 en 17 °C, dan is een wetsuit of semi-droogpak voldoende, mits deze goed aansluit. Ga je duiken in water dat kouder is dan 10°C of heb je het snel koud, zorg dan dat je met een droogpak duikt.
Een semidroogpak houdt het midden tussen het traditionele 7 mm natpak en het neopreen droogpak - het beste van twee werelden. Je wordt natter dan in een droogpak en blijft droger dan in een natpak, vandaar de naam semidroogpak. Duiken in koud water wordt ineens heel anders.
De voordelen van neopreen droogpakken is dat ze goedkoper zijn en beter isoleren. Je hebt dus een dunner onderpak nodig dan bij een trilaminaat droogpak. Doordat een neopreen pak nauw sluit kan er, in tegenstelling tot trilaminaat pakken, geen lucht ophopen waardoor duiken met een neopreen pak eenvoudiger is.
Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Hoewel een droogpak duurder is dan een natpak, gaat een droogpak tien keer zo lang mee en als je weet hoe je met een droogpak kunt duiken, liggen er zeeën aan nieuwe duikavonturen op je te wachten. Een droogpak kun je niet altijd overal huren. Net als met een duikmasker, is het belangrijk dat een droogpak goed past.
Als je met een droogpak duikt, worden enkel je hoofd en je handen (als je niet met drooghandschoenen duikt) nat. Om je hals zit een rubberen of latex seal die voorkomt dat er water in je pak komt. In het begin is het wel een beetje aanpassen. Met een droogpak duiken voelt toch wat anders dan duiken met een natpak.
Een droogpak houdt je veel warmer dan een wetsuit. Je komt niet in contact met water. Bovendien kun je je door de onderlaag op verschillende temperaturen kleden. Omdat je droog bent, is ook het omkleden na de sessie veel comfortabeler.
Duikpak: Een 3mm wetsuit of een shortie is prima voor de zomermaanden, maar vanaf november tot april is een 5mm wellicht een betere keuze. Zichtbaarheid: 30 – 55 meter, 30 tot 40 meter gemiddeld. Beste reistijd: Bonaire is eigenlijk het hele jaar prima te bezoeken.
Gebruik voor een 3 mm pak 5 procent van je lichaamsgewicht. Denk eraan dat deze percentages slechts een uitgangspunt vormen. Droogpakken en dik neopreen zorgen ervoor dat er meer lood gebruikt moet worden als tegenwicht van het drijfvermogen van het pak vergeleken met dun neopreen of lycra pakken.
Warmer en meer bescherming
Een wetsuit draag je vooral zodat je warm blijft en beschermd bent tegen het koude water. Als je onder je wetsuit ook kleding draagt, voeg je laagjes toe. En zoals iedereen weet: als je je kleedt op kou, moet je jezelf in laagjes kleden.
Wetsuits zijn verplicht bij een watertemperatuur van 16 tot 18 graden. Wetsuits zijn optioneel bij een watertemperatuur van 18 tot 20 graden. Wetsuits zijn verboden bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer. Boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.
Gemiddeld kost een beginnersuitrusting € 1.000,- tot € 1.750,-. Dit is dan natuurlijk zonder luxe zaken zoals een duikcomputer, droogpak, duiklamp of onderwatercamera. Ook weer net als bij een auto kun je de duikuitrusting zo duur en luxe maken als je zelf wilt.
De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van de duikschool. Reken op een bedrag tussen 375 en 450 euro. Voordat je begint met het nemen van duiklessen kun je ook een proefduik of een introductieduik maken.
Neopreen®, ook wel CR-rubber genoemd, is een afgeleide van de chemische naam polychloropreen. Deze elastomeer wordt voornamelijk geproduceerd door het polymeriseren van een bepaalde stof die chloropreen wordt genoemd.
In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen.
Let op: stop een wetsuit nooit in de wasmachine, aangezien het pak hier niet voor is gemaakt. Het neopreen en de gelijmde naden kunnen namelijk niet tegen de warme temperaturen van een wasmachine, waardoor de kans op schade dus vrij groot is.
Het water kan in temperatuur dalen tot slechts enkele graden boven nul. Vaak is dit zeer de moeite waard, want het water is helder en de duikplekken relatief rustig. Sommig onderwaterleven is bovendien alleen tijdens de koude perioden te zien! Bij het duiken in 'koud' water is een droogpak aan te raden.
Een neopreen zwem wetsuit is een speciaal ontworpen zwempak om je te beschermen tegen de kou in het open water of zwembad. Het pak hindert je niet in je bewegingen dankzij het rekbare materiaal rondom de schouders.
Een wetsuit is een pak die jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij bijvoorbeeld canyoning of tegen verwondingen van koraal bij duiken.