Zure melkproducten zoals karnemelk en (drink-)yoghurt geven een minder plakkerig gevoel. Ook producten die gemaakt zijn van gekookte melk zoals pap en vla geven minder klachten. Soms bevalt soja-, amandel- of havermoutdrank beter dan gewone melk.
Voorbeelden zijn karne- melk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde; • gebruik voedingsmiddelen die slijmoplossend werken bijvoorbeeld ananassap, (donker) bier, rode wijn en kamillethee; • als u last heeft van slijmvorming na het eten of drinken, kan het helpen uw mond na de maaltijd met water te spoelen.
Alle koolzuurhoudende dranken, alle bruisende dranken! Kortom: alle frisdranken! maar frisdrank bevat veel suikers en andere stoffen die het lichaam kunnen uitdrogen. Volgens een studie aan de Universiteit van San Antonio kan uitdroging leiden tot taaier slijm.
Wat wel goed hinderlijke slijmvorming
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het slijm en de slijmvorming (iets) verminderen. Kies daarom voor fruit zoals bessen, appels en sinaasappels (maar geen bananen). Groenten zoals knoflook, selderij, ui, peterselie, pompoen, sla, broccoli, spruitjes en paprika.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een droge keel verlichten.
Als je veel hoest of vaak je keel schraapt, dan kan dat je slijmvlies irriteren. Je slijmvlies maakt dan weer meer slijm aan, waardoor je weer meer slijm ophoest. Soms is je slijm dunner dan normaal, bijvoorbeeld als je een loopneus hebt. Het kan ook zijn dat je slijm dikker is dan normaal.
de slijmvormende eigenschappen van voeding: voedingsmiddelen zoals (koe)melk, sinaasappels, bananen, pinda's en suiker verhogen de slijmproductie, zorgen voor stagnatie en slakken in de spijsvertering en kunnen verschillende ziektebeelden veroorzaken.
Veel mensen denken dat melk drinken slijmvorming in de mond veroorzaakt. (1,2,3) In de meeste gevallen zal het suggestie zijn, want er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor slijmvorming in de mond, evenmin als in de luchtwegen, door het drinken van melk.
Worden deze klachten verergerd door melk? Veel mensen hebben het idee dat de slijmklachten na gebruik van melk en suikerrijke producten toenemen. Zoete melkproducten (gewone melk) laten een plakkerig gevoel in de mond achter. Dit wordt als slijmerig ervaren, maar er wordt niet daadwerkelijk meer slijm geproduceerd.
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Zure melkproducten (zoals karnemelk, yoghurt en kwark) veroorzaken minder slijmvorming in de mond dan melk. Maar laat melkproducten niet onnodig weg uit uw voeding.
Om dit taaie slijm op te lossen kunt u het volgende doen: Druppel 1 a 2 keer extra per dag met Nacl 0.9%. Bevochtig de luchtpijp met de stoom van de douche. Start in overleg met uw arts met medicatie om het slijm dunner en makkelijker ophoestbaar te maken (bijvoorbeeld fluimucil).
In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Snijd de gember in kleine stukjes, of rasp de gember grof. Doe het de tijm en gember in een theepot, schenk er heet (niet kokend) water bij en laat het voor minimaal 10 min trekken. Schenk het in een glas of pot (gebruik zeefje) en doe de citroen en honing bij. Roer en geniet!
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Tijm wordt aanbevolen om irritatie en verstopping van de luchtwegen te verlichten. Bovendien werkt de etherische olie van tijm als een antibioticum en heeft het een schimmelwerend en ontstekingsremmend effect. Het versterkt niet enkel het immuunsysteem. Tijm helpt ook om je longen te zuiveren.
Veel hoestsiropen bevatten tijm. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, want tijm lost het slijm in je luchtwegen op. Bovendien helpt het om heftige hoestbuien te voorkomen en verlicht het je keelpijn. Ook heeft tijm een heerlijke smaak, dat zorgt ervoor dat je gewoon lekker kan genieten van deze tijmthee.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.