Om te leren wat te doen als je geen vrienden hebt, beginnen we met het identificeren van veelvoorkomende redenen waarom sommige mensen geen vrienden hebben: Sommige mensen houden gewoon niet van socializen: ze vinden het maken van een praatjes of het houden van feestjes niets. Anderen vinden mensen op zich als niks.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Minder meedoen in de samenleving. Eenzaamheid kan ertoe leiden dat je je terugtrekt. Omdat je weinig sociale contacten hebt, denk je dat anderen je niet leuk vinden. Waardoor je sociale gelegenheden uit de weg gaat.
Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
Uit onderzoek blijkt dat hoe ouder je wordt, hoe minder vriendschappen je overhoudt. Er ontstaan nieuwe, maar er sneuvelen er meer dan erbij komen.
Een praatje, samen sporten, erop uit: NLvoorelkaar.nl is een website waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Je kunt hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt. Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt. Als je bijvoorbeeld gezelschap of een extra handje kan gebruiken.
Zoek liever dingen om samen te doen, bijvoorbeeld sporten of een bezigheid op school. Dat geeft vanzelf gespreksstof. Werken kan ook een heel goede manier zijn om onder de mensen te komen. Een nieuwe vriendenkring opbouwen gaat niet zo snel; val uzelf er niet te hard over dat het nog niet is gelukt.
Natuurlijk zal niemand zijn leven verliezen omdat ze niet minstens één vriend hebben. In veel gevallen zal het echter verdriet, teleurstelling en ontmoediging veroorzaken. Het is genoeg om te zeggen dat een van de redenen waarom mensen naar therapie gaan, het gevoel van eenzaamheid is.
'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'
Zelf eenzaamheid aanpakken
Misschien kunt u iemand bellen of mailen. Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander. In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn.
Stel je voor dat je wel écht contact krijgt.
Helemaal kan delen wat je belangrijk vindt, hoe je je voelt. Zonder je in te houden of scherpte. Zodat je die echt diepe verbinding maakt, met jezelf en de ander. Van daaruit luister en spreek je vol zelfvertrouwen.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid. Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
Er zijn mensen die jou nodig hebben in hun leven, frequent of af en toe. En die mensen zijn er meestal ook als je hen nodig hebt. Het gaat er niet zozeer om dat je veel vrienden hebt maar wel de juiste soort vrienden. Vrienden zijn mensen die je goed kennen maar die “desondanks” van je houden.