Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een lichaamsholte maar bij de grotere soorten cicaden kunnen alleen mannetjes zingen. De vrouwtjes kunnen slechts klikgeluidjes maken door met hun vleugels te klapperen.
Ze leven het grootste deel van hun leven, zo tussen de drie en vijf jaar, onder de grond. Na de laatste gedaanteverwisseling komen ze naar boven. Ze nestelen zich dan in een boom, waarna de mannetjes het oorverdovende geluid maken, waar de Provence zo om bekend staat, om de vrouwtjes te lokken.
Een cicade heeft een driehoekig lichaam en ziet er uit als een omgekeerde boot: het midden van de rug is veel hoger dan de rest van de rug. De kop is heel klein en moeilijk te zien. Cicades zijn meestal groen of bruin van kleur, sommige soorten hebben felle kleuren.
Voor het bestrijden van cicaden zijn een aantal gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar, waaronder Sivanto Prime, Requiem Prime, Flipper, Mainspring en Closer. Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kun je gebruik maken van de Spuitadvieskaarten.
De krekel is een stridulant, die tjirpt door met zijn vleugels over elkaar te strijken. De cicade is echter een luide drummer, de Keith Moon van de insectenwereld. Op zijn achterlijf zit een membraan, de timbaal, die een oorverdovend lawaai maakt als hij vibreert.
Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van de omgeving. Als de temperatuur stijgt, dan tjirpen ze dus sneller en ze tjirpen langzamer als de temperatuur daalt.
Kunnen krekels bijten? De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
Productomschrijving. ECOstyle Spruzit-R is een effectieve bestrijder van verschillende insecten zoals luis, trips en witte vlieg. Spruzit-R is een contactmiddel en daarom is het belangrijk dat alle insecten goed geraakt worden.
Cicaden zijn niet gevaarlijk: ze kunnen niet bijten of steken en zijn niet giftig.
Vele soorten
Zo komen de cicaden, die eens in de 13 of 17 jaar in een gecoördineerde actie uit de grond kruipen, alleen in de VS voor. Ook een land als Australië is rijk aan cicaden. Daar leven maarliefst 700 soorten. Sommige daarvan komen eens per 3 of 4 jaar, anderen eens per 7 jaar naar boven.
Het geluid dat krekels maken wordt vaak tjirpen genoemd, de wetenschappelijke naam is stridulatie. Alleen de mannelijke krekels tjirpen. Het geluid wordt gemaakt door het tjirp-orgaan, een lange ader die langs de onderkant van elke vleugel loopt en is bedekt met "tanden" zoals een kam.
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid met hun achterpoten. Het lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten. Maar het allermooiste nachtgeluid maakt de nachtegaal.
Het is niet echt zingen wat ze doen, maar ze maken wel muziek. Door met hun achterpoten langs hun vleugels te wrijven, of hun vleugels langs elkaar te wrijven, maken ze een zoemend soms wat knerpend geluid. We noemen dat tsjirpen.
Wantsen zowel als kevers kunnen vaak vliegen, en bij beide groepen worden de verharde vleugels (de dekschilden) tijdens de vlucht omhoog geklapt.
Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld. Wij mensen laten ook van ons horen, het wereldrecord voor de luidste stem ter wereld staat op 120 dB.
Daar kruipen zij vervolgens uit hun omhulsel en laten hun nog natte vleugels drogen in de zon. Ze zijn dan zelf volwassen en kunnen vliegen, al zijn het meer een soort grote sprongen waarmee de cicaden zich verplaatsen. Van boom naar boom, alwaar de mannetjes luid zingend de dames, en ons, verleiden.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
bijten of steken geen mensen. Slechts enkele soorten rupsen, o.a. de eikenprocessierups (Thaumatopoeida) en bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea), dragen irriterende brandharen; sommige rupsen hebben stugge scherpe stekels.
stridulatie bij insecten
Er kan dus geen lucht langs stembanden worden geblazen. Om geluid te maken wrijven veel insecten bepaalde lichaamsdelen langs elkaar. Dit heet stridulatie. Zo kan een krekel met zijn achterpoten langs zijn achterlichaam wrijven, waardoor geluid ontstaat.
Waar komt de trips vandaan? Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
Spruzit-R werkt op basis van natuurlijke Pyrethrum, een werkzame stof uit margrietachtige bloemen. Deze stof breekt binnen 24 uur af onder invloed van licht en lucht, er blijft geen reststof achter in de natuur en het milieu. Natuurlijke Pyrethrum heeft een directe werking op de beestjes waarop je de vloeistof spuit.
De huiskrekel is lichtschuw en komt vooral voor bij warmtebronnen, op afvalstortplaatsen en in gebouwen op donkere plekken zoals achter radiatoren en ovens, in kieren en leidingen. Huiskrekels eten vooral plantaardig en dierlijk voedsel. Ze kunnen tot 20 dagen zonder voedsel.
Krekels kunnen niet tegen kou
Dat doen ze met hun vleugels, die ze razendsnel tegen elkaar aan bewegen. Hoe warmer het is, hoe sneller zij de vleugels bewegen en hoe harder het geluid is dat ze produceren. Maar naar mate het kouder wordt, is de kans groter dat de krekel zich ook binnen gaat schuilhouden.
Het is een warmteminnende en bodembewonende soort die niet veel klimt en holletjes graaft onder graspollen of plantenwortels. Hierin wordt geschuild bij slecht weer of bij verstoring. Tegen het begin van de winter wordt het holletje afgesloten om te overwinteren.