Het eerste gesprek wordt ook wel screeningsgesprek genoemd. In het gesprek maakt u samen met een medewerker een overzicht van uw problemen en wensen. Het doel is dat duidelijk wordt wat de belangrijkste reden is van uw problemen. Dit is een voorlopige diagnose.
Screening houdt in dat een werkgever informatie opvraagt over een sollicitant of werknemer om zo een inschatting te maken van zijn integriteit. Bijvoorbeeld door de referenties van een sollicitant te bellen of op te zoeken of diegene op een zwarte lijst voorkomt.
Telefonische screening:
Dan kiest een werkgever of recruiter vaak voor een gezellig belletje met de kandidaat om diegene uit te nodigen voor een telefonisch gesprek of een videocall. ð Dit is gedeeltelijk ook om te zien hoe een kandidaat reageert op zo'n onverwachts moment.
In deze fase wordt de potentiële kandidaat benaderd en gevraagd voor een telefonisch gesprek of interview. Tijdens dit gesprek wilt u erachter komen of iemand daadwerkelijk in het profiel past, de persoonlijke wensen te ontdekken en deze te inventariseren.
Steeds meer bedrijven doen het: social media accounts van potentiële kandidaten checken als onderdeel van het screeningsproces. Een indicatie van een persoon in zijn of haar privéleven is immers een indicatie van een persoon in zijn of haar bedrijfsleven.
Hoe lang duurt de screening? Je screeningsperiode gaat lopen zodra de onderzoeker het complete dossier heeft ontvangen en goedgekeurd heeft. Dan duurt het onderzoek nog maximaal zes weken.
Bij een screening wordt bijvoorbeeld gekeken of iemand een strafblad heeft. Ook kan een werkgever contact opnemen met de de referenties van een sollicitant. Denk daarnaast ook aan het bekijken van sociale media of opvragen diploma's en certificaten.
Een telefonisch gesprek is het eerste contact met je potentiële werkgever. De ideale gelegenheid dus om een onuitwisbare eerste indruk na te laten. Als je tijdens het gesprek de mist ingaat, loop je het risico om uit de boot te vallen.
Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Met pre-employment screening (PES) leg je een sollicitant onder de loep. Je controleert zijn of haar achtergrond. Het doel van deze screening is om zeker te weten dat een potentiële werknemer betrouwbaar is. Je checkt of hij geen achtergrond heeft die mogelijk gevaarlijk is voor je bedrijf.
In een veiligheidsonderzoek onderzoekt de AIVD of de MIVD of u bij aanstelling een risico vormt voor de staatsveiligheid of andere staatsbelangen. Het administratieve onderzoek bestaat uit het controleren van uw gegevens in de systemen van de AIVD en de MIVD.
Voordat je wordt aangenomen, ga je op een sollicitatiegesprek. Tijdens dit sollicitatiegesprek wordt beoordeeld of je geschikt bent om de openstaande vacature in te vullen. Deze beoordeling wordt gemaakt door je gesprekspartner. Op deze gesprekspartner zul je een goede indruk achter moeten laat.
Vertel bijvoorbeeld waarom je interesse direct getrokken werd door de vacature: “Ik volg jullie al tijden op social media en toen ik zag dat jullie een vacature hebben op de verkoopafdeling, maakte mijn hart direct een sprongetje!” Kies een stijl die bij je past en probeer het iets minder standaard en juist meer ...
Nog één of twee gesprekken te gaan en soms een assessment of psychologische test. Het kan echter behoorlijk lang duren voordat je eindelijk weet of jij de baan krijgt. Een snelle procedure duurt één of twee weken. Maar gemiddeld gaan er drie tot zes weken overheen voor een werkgever zijn definitieve keuze maakt.
Screening voor vertrouwensfunctie bij de politie
Dit wordt door of namens de AIVD uitgevoerd. De onderzoeken richten zich op de vraag of de kandidaat voldoende betrouwbaar is en of verwacht wordt dat hij zijn werk op een professionele, integere manier zal vervullen.
De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) controleert het werk van de AIVD en beoordeelt of wij onze taken volgens de wet uitvoeren.
Een veiligheidsonderzoek voor een baan bij de AIVD is de zwaarste in zijn soort (A-onderzoek) en neemt gemiddeld zo'n acht weken in beslag. Hierdoor duurt de totale sollicitatie- en selectieprocedure bij ons doorgaans aanzienlijk langer dan bij een andere (overheids)organisatie.
Een verklaring van geen bezwaar (vgb) heeft geen einddatum. Zolang u in dezelfde vertrouwensfunctie en bij dezelfde werkgever werkt, blijft dezelfde vgb van kracht. Wel moet uw werkgever op bepaalde momenten een hernieuwd onderzoek aanvragen.
Je zou zeggen dat iedereen die bij de AIVD werkt spion is. Toch bestaat die functie bij ons niet. De taken die spionnen in films allemaal in hun eentje uitvoeren, zijn bij de AIVD verdeeld over verschillende functies.