Huidig pad: 68 procent van gletsjerijs verloren. De wetenschappers stellen in het onderzoek vast dat in het meest optimistische scenario, dat van het Parijsakkoord, 49 procent van de gletsjers verdwenen is in het jaar 2100. In dat scenario wordt gestreefd naar een temperatuurstijging van maximaal 1,5 graad.
We weten dat de ijskappen smelten en dat dat niet goed is voor de aarde, maar ook voor de mensheid. Door een opwarmende oceaan en smeltende ijskappen stijgt de zeespiegel aanzienlijk snel en dat is een gevaar voor een miljard mensen (rond 2050). Dat is heel veel op een wereld waar 8 miljard mensen wonen.
De oorzaak van de versnelde afsmelt ligt in het steeds warmer wordende oceaanwater waardoor de ijsplaten, die op het warme water drijven, aan de onderzijde in hoog tempo afsmelten. Met steeds minder beschermende ijsplaten – de steunberen van de ijskap – smelt ook de vier kilometer hoge ijskap steeds sneller af.
De laatste ijstijd liep ongeveer 10.000 jaar geleden af. Nu leven we weer in een tussen-ijstijd: het Holoceen. Klimatologen verwachten dat dit interglaciaal over ongeveer tienduizend jaar afloopt: er staat dan weer een nieuwe ijstijd voor de deur.
Het klimaat verandert, de aarde warmt op. Zo veel is duidelijk. Maar als de poolkappen smelten, betekent dat meer dan een stijging van de zeespiegel.Ook het ecosysteem rond de polen zal hevig veranderen.
Het smelten van zeeijs heeft geen invloed op de hoogte van de zeespiegel, het drijft immers op het water en verplaatst net zoveel water als het zelf weegt. Toch is het voor het klimaat van belang. Minder ijs weerkaatst minder zonlicht, waardoor het meer opwarmt.
De Alpengletsjers nemen hiervan maar 0,3 mm voor hun rekening. Ter vergelijking: als al het ijs op Groenland zou smelten zorgt dat voor 7 meter zeespiegelstijging, voor Antarctica is dit 58 meter. In de vorige eeuw smolten de gletsjers sneller dan de ijskappen.
Geografisch gezien is Nederland het buitenbeentje van Europa, op de grens tussen continent en zee. Dat is niet altijd zo geweest: zo'n 10.000 jaar geleden kon je nog gewoon wandelen over de Noordzeebodem. En 8000 jaar geleden was Groot-Brittannië de westkust van het Europese vasteland.
Tijdens het maximum lag er boven het noorden van Nederland dus een laag ijs. In de rest van het land, en ook in Noord-Nederland voor en na het maximum, was sprake van een toendraklimaat. Er groeiden geen bomen en grote struiken, maar alleen kleine struikjes, grassen en mossen.
Gemiddeld lag de temperatuur in de Kleine IJstijd in ons land zo'n 1 tot 2 graden onder de temperaturen van tegenwoordig. In de Grote IJstijden lag de jaargemiddelde temperatuur in West-Europa zo'n 10 graden lager dan nu. Daarna trad een stijging van de temperatuur op, vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw.
Je zou verwachten dat de wereldwijde oceaanbekkens een soort badkuip zijn: als ijs van Antarctica smelt komt meer water in die badkuip, wat het waterniveau in de badkuip overal doet stijgen. Het lijkt ook zo simpel: de zeespiegelstand is de diepte van de zee- of oceaanbodem tot het wateroppervlak.
In Kanazawa in Japan heeft een bedrijf ijs ontwikkeld dat niet smelt.Het ijs wordt gemaakt van aardbeien. Het is ontdekt toen het Biotherapy Development Research Center Co. op zoek was naar een doel voor aardbeien die niet mooi genoeg zijn om te verkopen.
Smeltend ijs leidt niet alleen tot stijgend water. Het zorgt ook voor een exponentiële stijging van de temperaturen en extreme regenval in het noordelijk halfrond. Ook komt er permafrost, permanent bevroren grond, onder het Arctische ijs vandaan. Het smelten van permafrost zorgt voor de uitstoot van methaangas.
Antarctica herbergt een enorme hoeveelheid water onder het oppervlak. Onderzoekers vermoedden al enige tijd dat onder het ijs grondwater zou kunnen zitten, maar tot nu toe was daar geen onomstotelijk bewijs voor. Binnen in de ijskap van Antarctica bewegen stromen van relatief snel bewegend ijs richting de oceaan.
Waarom verandert het waterniveau niet als het ijs smelt? - Quora. omdat IJS een dichtheid heeft van 0,9 en water een dichtheid van 1.0. Als ijs smelt ( en check je glas met drinken maar eens) dan zit 90% onder het wateropppervlak en 10% er boven.
Als al het ijs zou smelten, zou de zeespiegel met meer dan 60 meter stijgen. Gelukkig maken wij dat niet mee, want dat duurt zeker duizenden jaren. Toch is de zee door klimaatverandering al wel gestegen en dat wordt alleen maar erger als we er niets tegen doen, zeggen klimaatonderzoekers.
De laatste ijstijd begon ongeveer 115.000 jaar geleden en eindigde ruim 10.000 jaar geleden. Tussen 115.000 en 130.000 jaar geleden was het klimaat warm. Die periode is vergelijkbaar met nu qua temperatuur. De één-na-laatste ijstijd was zó koud dat gletsjers uit Scandinavië ook Nederland bedekten.
Tijdens de laatste ijstijd bleek een lange wandeling voldoende om Groot-Brittannië te bereiken. De Noordzee lag toen grotendeels droog doordat grote hoeveelheden water opgeslagen waren in de ijskappen.
Rond 10.000 jaar geleden was de aarde al een stuk warmer, ook al was de ijstijd toen 'pas' zo'n 1700 jaar voorbij. De permafrost smolt langzaam maar zeker, waardoor deze alleen in noordelijke gebieden aanwezig bleef.
Tweehonderd miljoen jaar geleden bestond er op aarde maar een groot continent: Pangea. Bij een botsing tussen aardplaten ontstaan gebergten en vulkanen of - in oceanen - vulkanische eilanden.
Naast klimaatsveranderingen deden zich bodembewegingen voor zoals daling van het Noordzeebekken. De dalingssnelheid bepaalde de hoeveelheid aangevoerd sediment. Nederland lag op de oostrand van dit bekken. De dikte van de kwartaire afzettingen varieert van 140 m in het westen van Drenthe tot 100 m in de Hondsrug-regio.
Een hogere zeespiegel betekent een zwaardere belasting voor duinen, dijken en stormvloedkeringen.Daarnaast komt er meer zoutwater het land binnen via de kust en rivieren. Dit heet verzilting. Het is schadelijk voor de zoetwatervoorziening die we nodig hebben voor landbouw en natuur en drinkwater.
Deze gaan er van uit dat de zeespiegel maximaal 0,4 meter is gestegen in 2050 en maximaal 1 meter in 2100 (ten opzichte van 1995).
Wereldwijd is de zeespiegel tussen 1901 en 2010 gestegen met 17 tot 21 centimeter. Het gemiddelde tempo van zeespiegelstijging over die periode bedroeg 1.5 tot 1.9 millimeter per jaar [bron: IPCC 5e Assessment Rapport, 2013].