Er zijn geen vogels die geen eieren leggen. Wanneer een dier dat op een vogel lijkt en geen ei legt dan gaat het om een zoogdier. Voorbeelden hiervan zijn huidvliegers, vleermuizen en vliegende eekhoorns. Dat zijn geen eierleggende vogels maar zoogdieren.
Omdat ze lang in het nest blijven voordat ze uitvliegen, worden ze nestblijvers genoemd. Bij geboorte moeten ze gevoerd worden door hun ouders. Voorbeelden van nestblijvers zijn koolmezen, merels en kraaien.
Oviparie is het verschijnsel dat dieren zich voortplanten door middel van het leggen van eieren. Anders dan bij vivipare (levendbarende) dieren ontwikkelt het embryo zich niet in het lichaam van de moeder, maar in het ei.
Het is niet algemeen bekend dat bij vogels, in tegenstelling tot wat bij mensen en vele andere diersoorten het geval is, de mannetjes de eieren leggen.
Kraakbeenvissen De meeste kraakbeenvissen zoals haaien zijn eierlevendbarend. De moeder legt geen eieren, maar draagt ze in haar buik. De jongen komen uit die eieren als ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu.
Dieren die eieren leggen zijn vissen, amfibieën, insecten, reptielen, vogels en monotreme zoogdieren.
Een haan die met een hen wil paren, pakt eerst met zijn snavel een pluk veren achter haar kop, zodat zij niet kan weglopen. Dan duwt hij zijn cloaca tegen de cloaca van de hen aan. De cloaca van de haan stulpt uit, waardoor de zaadcellen in de cloaca van de hen komen. Die bevruchten dan de eicellen in de eileider.
De vagina van de vrouwtjeseend is spiraalvormig en lijkt op een telefoonsnoer. Deze spiraal is tegengesteld gevormd aan de penis van de woerd. Hierdoor gaat de gedwongen bevruchting moeizaam. Pas als ze zich overgeeft aan de woerd en zich ontspant kan hij het zaad succesvol bij haar naar binnen spuiten.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen. Zo kunnen de eitjes bevrucht worden.
Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. Dit is een krokodil. Een jonkie nog maar.
Er is geen tegenovergestelde van maar ik zou zeggen, als het echt moet: eierleggende dieren want daar heb je dan wel mee gezegd wat het tegenovergestelde is: vogels, vissen, amfibieën en reptielen.
De vrouwtjesvissen zullen de eieren leggen, waarna de mannetjesvissen deze gaan bevruchten door er hun zaad overheen te brengen. Dat zaad noemen we bij vissen hom en de eitjes zijn ook wel bekend onder de naam kuit. De meeste vissoorten paaien altijd op dezelfde plekken, die men paaiplaatsen noemt.
Je kijkt dan door de eischaal heen. Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
Alleen de kip. Kippen zijn huisdieren die zijn gefokt om eieren te leggen zonder dat er een haan aan te pas is gekomen. Bekend is dat bij alle vogelsoorten het legsel waaruit een ei is weggenomen weer wordt aangevuld. Gebeurt dit telkens opnieuw, dan zal de vrouwtjesvogel steeds weer eieren leggen.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Dat begint met het versieren -de paringsrituelen - en gaat door tot en met het naspel. Aanraking, opwinding en penetratie zijn universeel. Maar wat er daarnaast, daarvoor en daarna gebeurt, kan nog wel eens verschillen. Het seksuele gedrag van de mens is namelijk voor een groot deel cultureel bepaald.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Kippen hebben hun hersenen niet nodig om te bewegen
Het circuit van zenuwen tussen de zintuigcellen en de spieren in het lichaam 'weet' dus zonder tussenkomst van de hersenen hoe het moet bewegen. Daardoor kan de kip zonder hersenen blijven bewegen zolang het lichaam genoeg zuurstof en energie heeft.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Ja, denken wetenschappers, maar zeker weten doen ze het niet. Want hoe kom je daar achter? Dieren kunnen het je niet vertellen. Het enige wat we kunnen doen zijn de reacties van dieren vergelijken met die van mensen tijdens een orgasme.
Absoluut de grootste
Eieren zijn er in allerlei soorten en maten. Anno 2011 is de struisvogel degene die de grootste eieren produceert. Eén struisvogel wist er in 2008 zelfs het Guinness Book of Records met te halen. De vogel legde een ei van maar liefst 2,589 kilo!
De tekst kan zelfstandig gelezen worden vanaf ca. 9 jaar, maar het boekje kan ook goed als platenboekje gebruikt worden voor jongere kinderen. De leuke gekleurde waterverftekeningen, de eenvoudige tekst en de 'bijzondere eieren' zullen de jonge lezer zeker boeien.
Vogels leggen eieren, en de struisvogel legt de grootste eieren ter wereld. Het vrouwtje, de hen, kan elke twee dagen een ei leggen.