De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Voor veel mensen geldt dat wanneer zij vóór 1 april aangifte doen, zij vóór 1 juli horen of zij geld terug krijgen of moeten betalen. Net als in voorgaande jaren maakt de Belastingdienst aangifte doen zo makkelijk mogelijk.
Doet u na de herinnering nog steeds geen aangifte? Dan krijgt u een aanmaning. Uw aangifte moet dan binnen 10 werkdagen bij ons binnen zijn, gerekend vanaf de datum op de aanmaning.
Als je aangifte niet ontvangen is binnen de tien dagen na de aanmaning, dan krijg je namelijk een verzuimboete. Deze is minimaal 385 euro, maar kan oplopen tot 5514 euro. Dat is als je vaker je aangifte niet of te laat invult.
Verstuur uw aangifte in ieder geval vóór 14 juli volgend op het belastingjaar. Bijvoorbeeld de aangifte 2021 moet vóór 14 juli 2022 bij ons binnen zijn. U kunt een boete krijgen, als wij u na 14 juli vragen om aangifte te doen.
U betaalde de vorige aangifte te laat of niet volledig. Dan krijgt u een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.
Uw aangifte moet ná 1 mei 2022 bij ons binnen zijn
Dan kunt u uitstel aanvragen tot de datum dat de aangifte bij ons binnen moet zijn. In uw aangiftebrief staat wanneer dat is. Uitstel aanvragen gaat zo: Download het formulier 'Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting'.
Doet u per kwartaal of per maand aangifte? Dan doet u dat uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet. Doet u per jaar aangifte? Dan doet u aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar.
De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Voor veel mensen geldt dat wanneer zij vóór 1 april aangifte doen, zij vóór 1 juli horen of zij geld terug krijgen of moeten betalen. Net als in voorgaande jaren maakt de Belastingdienst aangifte doen zo makkelijk mogelijk.
Bijvoorbeeld als u spaargeld meer is dan het heffingsvrij vermogen. Of als u 2 of meer banen had. U kunt het controleren door een aangifte voor proef in te vullen op Mijn Belastingdienst. Zolang u de gegevens niet verstuurt, doet u geen aangifte.
Inkomstenbelasting. Als u in Nederland woont, moet u aangifte doen over uw inkomsten uit werk en woning en uw vermogen. Ook als u buiten Nederland woont en inkomsten hebt uit Nederland, kan het zijn dat u aangifte moet doen.
De aangifte over 2021 moet je vóór 1 mei 2022 verzenden naar de Belastingdienst. Haal je dit niet? Dan kun je voor 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september 2022. Je kunt de aangifte het beste indienen in de tweede helft van maart.
Het uitstel vraag je aan via MijnBelastingdienst. Het gevolg is wel dat je te maken krijgt met belastingrente van 4%. Deze betaal je vanaf 1 juli 2022 tot het moment dat de aanslag is opgelegd.
Je verstuurt de btw-aangifte te laat
Dan geldt er een coulancetermijn van 7 dagen. Dit betekent dat je een week de tijd hebt na de uiterste betaaldatum om alsnog je aangifte te versturen. Je hoeft in dat geval dan geen boete te betalen, maar je krijgt wel een verzuimmelding.
U kunt via de site, telefonisch of via een brief uitstel voor het indienen van de aangifte vragen bij de Belastingdienst. Zonder opgave van reden krijgt u 5 maanden uitstel, derhalve tot 1 september 2021. Via uw accountant of fiscaal jurist krijgt u zelfs uitstel tot 1 mei 2022.
De snelste manier om te zien of u belasting terugkrijgt, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in en u ziet meteen wat u terugkrijgt.
Wat als ik mijn aangifte te laat indien? U kunt een boete of een belastingverhoging krijgen. Bovendien kunnen we de procedure van aanslag van ambtswege starten. We hebben voor een aanslag van ambtswege drie jaar de tijd om uw belasting te berekenen of de berekening te wijzigen.
U wilt online aangifte doen
Dan kunt u direct inloggen op Mijn Belastingdienst. Vanaf 1 oktober 2022 kunt u bij de Belastingdienst alleen nog inloggen met de DigiD app of met een sms-controle. Download de DigiD app of activeer de sms-controle in Mijn DigiD.
Als u een eigen woning (koopwoning) hebt:
de WOZ-beschikking van uw gemeente met peildatum 1 januari 2020 of de aanslag OZB die in 2021 door de gemeente is verzonden. uw hypotheekoverzicht 2021. de notarisafrekening (als u in 2021 de eigen woning hebt gekocht of verkocht)
De rijksoverheid mag burgers verplichten belasting te betalen. Welke belastingen burgers moeten betalen, staat in de wet. Werknemers betalen bijvoorbeeld loonbelasting over het loon dat zij verdienen. Ondernemingen betalen vennootschapsbelasting over de winst die de onderneming maakt.
Er worden geen transacties doorgegeven door banken, tenzij het ongebruikelijke transacties betreffen ( de zogenaamde wet MOT: melding ongebruikelijke transacties). De belastingdienst kan natuurlijk altijd transacties opvragen bij de banken, maar dit doen ze alleen als daar aanleiding toe is.
Is er sprake van een ernstige calamiteit waardoor u de btw-aangifte niet op tijd kunt indienen? Vraag dan schriftelijk uitstel aan bij uw belastingkantoor.
U bent als ondernemer verplicht voor de btw een administratie bij te houden en te bewaren in een boekhouding die wij kunnen controleren. Die administratie hebt u nodig om correct btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen, maar ook om uw bedrijf goed te kunnen voeren.
Het aangiftetijdvak is het tijdvak waarover de werkgever aangifte loonheffingen moet doen bij de Belastingdienst. Meestal is dat een periode van een maand of vier weken. Bij een aangiftetijdvak van vier weken begint het eerste tijdvak altijd op 1 januari en eindigt het laatste tijdvak op 31 december.
U mag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en voorlopige aanslag vennootschapsbelasting die u krijgt in het jaar waarover de belasting gaat, in termijnen betalen. U moet deze voorlopige aanslagen dan in gelijke maandelijkse termijnen betalen. Het totale bedrag moet uiterlijk op 31 december op onze rekening staan.
Als u uw aangifte niet op tijd kunt indienen, kunt u uitstel aanvragen. Doe dit wel vóór de uiterste aangiftedatum, anders krijgt u een boete.