Een mier kan niet dood vallen. Dat komt doordat hij in verhouding tot zijn gewicht een zeer grote omvang heeft, wat voor veel luchtweerstand zorgt. Daardoor is de maximale valsnelheid van een mier ongeveer 5 kilometer per uur en zal hij nog niet doodvallen wanneer hij van een flatgebouw valt.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof. Beerdiertjes zijn echter niet groot.
De kwal Turritopsis nutricula heeft een zeer praktische eigenschap: hij doet aan celvernieuwing in tijden van crisis. Zijn cellen kan hij terugbrengen tot hun oorspronkelijke vorm (ook wel 'poliepfase' genoemd), waarna zijn groeiproces opnieuw begint. Hierdoor kan dit kleine kwalletje mogelijk oneindig lang leven.
De meeste kwallen leven zo nog een tijdje voordat hun leven tot een einde komt. Dit geldt niet voor Turritopsis dohrnii. Dit diertje kan namelijk de taken van zijn cellen volledig veranderen om van zichzelf weer een poliep te maken. De kwal kan dan even niet meer zwemmen, maar hij wordt wel weer jonger.
Wordt de eeuwige jeugd dan toch bereikbaar? Wist u dat een kreeft niet sterft van ouderdom, maar van uitputting? (Of occasioneel door op het bord van de mens te belanden.) Kreeften blijven hun hele leven lang groeien en hun cellen vernieuwen.
Kreeften zijn relatief grote dieren en het zal dus langer duren voordat centrale delen voldoende verhitten voor de dood intreedt. Sommige wetenschappers suggereren dat het 1 minuut of langer duurt voordat de kreeft sterft, andere wetenschappers menen dat het 2 à 3 minuten duurt voordat een kreeft van 1 kg sterft.
Kreeften hebben namelijk geen stembanden om mee te schreeuwen. Wat je hoort, is het ontsnappen van lucht vanonder hun schild door het hete water.
Onderzoek toont aan dat de kwallen herhaaldelijk weer jong kunnen worden. Vandaar dat de kwal ook wel 'onsterfelijk' wordt genoemd.
Hierdoor is de giraffe het hoogste dier ter wereld.
4) Kwallen poepen door hun mond.
Ze hebben alleen een maag, maar geen darmen. Alle stukjes prooi die een kwal niet nodig heeft, komen er dus via hetzelfde gat weer uit! Elke kwallensoort heeft een eigen dieet. Sommigen soorten eten algen, plankton en babyvisjes, maar grote kwallen eten hun soortgenoten en vissen.
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
Beerdiertjes worden beschouwd als de veerkrachtigste en moeilijkst uitroeibare dieren op aarde. Ze overleven extreme temperaturen en kunnen lange tijd zonder voedsel en water. Ze overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof en weerstaan hoogenergetische straling.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Deze dieren hebben écht geen hart
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
1141 keer zijn eigen lichaamsgewicht kan het sterkste dier ter wereld, de mestkever Onthophagus taurus, voortslepen.
Dolfijnen kunnen tot 8 uur per dag slapen. Slakken zijn misschien niet de snelste dieren, maar ze maken wel gebruik van hun tijd om te rusten. Slakken kunnen tot 3 weken achter elkaar slapen, wat neerkomt op ongeveer 18 uur per dag. Grote katten zoals leeuwen en tijgers behoren ook tot de dieren die het meeste slapen.
De Groenlandse haai
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Hans de Vis houdt zich bezig met het welzijn van vissen en andere zeedieren bij het onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit. In een interview met Trouw vertelt hij dat het heel goed mogelijk is dat kreeften pijn voelen wanneer zij levend worden gekookt.
Vijanden van kreeften zijn voornamelijk vissen, maar de kleinere exemplaren, die net het larve-stadium zijn ontgroeid, worden door van alles belaagd. Kreeften staan bekend om hun kannibalisme en maken bovendien voortdurend ruzie, de mannetjes om de vrouwtjes, maar voornamelijk om voedsel.
Kreeft is van nature het meest loyale sterrenbeeld van de hele dierenriem. Wordt Kreeft bedrogen, dan zal hij of zij een partner vrijwel nooit vergeven. Kreeft is tot diep in zijn of haar ziel gekwetst. Het vertrouwen wordt niet meer hersteld.