Opvallend is bijvoorbeeld het feit dat de grootste dieren die in haar hele geschiedenis op onze planeet hebben bestaan - blauwe vinvissen - de langzaamste hartslag hebben. Blauwe vinvissen bieden echter nog veel meer redenen voor verrassing.
De blauwe vinvis, de Balaenoptera musculus, is de allergrootste walvis ter wereld. Gemiddeld wordt hij zo'n 25 meter lang en weegt hij liefst 100.000 kilogram. Zijn hart is ook enorm: het is het grootst van alle dieren en weegt ruim 500 kilogram.
Het hart van een muis, dat tikt aan 600 slagen per minuut, geeft een muis zo'n 800 miljoen hartslagen tijdens zijn hele leven. De olifant, met een hartslag van 30 slagen per minuut, krijgt ongeveer hetzelfde aantal hartslagen tijdens zijn leven.
De maximale hartslag is het maximaal aantal hartslagen per minuut, ongeacht het inspanningsniveau. je kunt die inschatten met volgende formule: 220 - leeftijd. Voor iemand van 30 jaar is de maximale hartslag bij benadering 190 (220-30).
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Een gezond hart slaat 60 tot 100 keer per minuut. Deze frequentie is nodig om zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Patiënten met bradycardie hebben een hartslag die langzamer is dan 60 slagen per minuut, wat vaak duizeligheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen tot gevolg heeft.
De harten van reptielen, amfibieën en vissen zijn heel anders gebouwd. Ongewervelde dieren, zoals insecten, wormen, week- en holtedieren, hebben een heel eenvoudig of helemaal geen hart.
De hartslag van een paard varieert van 24–32 hsm (in rust) tot 210–240 hsm (bij maximale belasting). Dat betekent dat paarden hun hartslag tot wel 10 keer zo hoog kunnen maken. De meeste mensen kunnen hun hartslag maar 4 keer verhogen.
Enkele hartfrequenties (per minuut): Hond: 60-120. Kat: 120-180. Konijn: 200-300.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Reuzeninktvissen worden maar zelden gevonden, dus veel mensen wilden graag met de onderzoekers meekijken. De dieren kunnen twintig meter lang worden en wegen soms wel 500 kilo. Toch worden reuzeninktvissen niet vaak door mensen gezien, omdat ze diep in de oceaan leven.
Hartslag en levensverwachting
Grote dieren als olifant of walvis hebben een trage hartslag (15-30 slagen per minuut) en leven 60 (olifanten) tot soms meer dan 100 jaar (walvissen). Kleine dieren als muis of hamster met een hoge hartslag (400-600 slagen per minuut) leven maar 1 tot 3 jaar.
Het hart van de walvis slaat maar twee keer per minuut, ontdekten de onderzoekers. Bij mensen is de gemiddelde hartslag een stuk hoger. Zo'n 60 tot 100 slagen per minuut.
Een blauwe vinvis kan 30 meter lang worden en wel 200 ton zwaar. Om dit gigantische lijf continu van zuurstof te voorzien pompt een enorm hart (ruim 300 kilo) het bloed met imposante slagen rond (80 liter per hartslag).
De uitwendige ademhaling begint in de neus. Een paard kan in tegenstelling tot mensen niet door de mond ademhalen. De lucht komt daarom alleen binnen via de neusholte.
Ademhalingsproblemen bij hond, kat en paard. In de zomer kunnen sommige dieren problemen krijgen met de ademhaling. Ze hijgen en hoesten en hebben maar weinig energie. Het is belangrijk dat de oorzaak van dit hijgen en hoesten achterhaald wordt.
Samenstelling bloed. Over het algemeen mag aangenomen worden dat ongeveer 7-10% van het lichaamsgewicht van een paard uit bloed bestaat. Voor een volwassen paard van 600 kg betekent dit dat er op zijn minst 45 liter bloed in het lichaam circuleert.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Deze dieren hebben écht geen hart
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut. Dit komt omdat je organen en spieren dan weinig zuurstof nodig hebben.
Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.