Nederland heeft verschillende documenten voor vreemdelingen. Een verblijfsvergunning voor wie langer dan 90 dagen in Nederland blijft. Een vreemdelingenidentiteitsbewijs zolang iemand nog geen verblijfsvergunning heeft. En documenten voor geprivilegieerden, zoals diplomaten.
I: Verblijfsvergunning voor bepaalde tijd regulier
Deze vergunning wordt verleend wanneer verblijf op reguliere gronden wordt toegestaan. De vergunning wordt altijd verleend op basis van een verblijfsdoel, bijvoorbeeld verblijf bij familie- of gezin, studie of arbeid in loondienst.
Wilt u in Nederland wonen om te werken, studeren, voor uitwisseling of om bij uw (niet EU/EER- of Zwitsers) familielid te verblijven? Vraag dan een reguliere verblijfsvergunning aan. Soms moet u daarvoor eerst een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aanvragen. Dit is een speciaal inreisvisum.
Gewone verblijfsvergunning. Verblijfsvergunning voor vluchtelingen. Verblijfsvergunning voor personen uit de EU, EER of Zwitserland en hun gezinsleden.
III: Verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel
Deze vergunning wordt verleend aan vreemdelingen aan wie op asielgronden verblijf in Nederland voor bepaalde tijd wordt toegestaan. De verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel wordt in beginsel voor een periode van 5 jaar verleend.
II: Verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd regulier
Deze vergunning wordt verleend aan vreemdelingen die voor onbepaalde tijd in Nederland verblijven. De vergunning wordt niet onder beperkingen verleend en er worden geen voorschriften aan verbonden.
V: Verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene
De houder van een 'EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene' (type V)mag voor onbepaalde tijd in Nederland wonen (verblijven). Met deze verblijfsvergunning kan de houder daarnaast makkelijker gaan wonen (verblijven) in een ander EU land.
Met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd mag u vrij werken in Nederland. Uw werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Op de achterkant van de verblijfsvergunning staat 'Arbeid vrij toegestaan, TWV niet vereist'.
De partner die niet de Nederlandse nationaliteit heeft moet een Verblijfsvergunning hebben. Dit is niet nodig als deze partner uit een land van de Europese Unie (EU) komt. Of uit de Europese Economische Ruimte (EER). Vraag bij de gemeente waar u wilt trouwen na of u een ongehuwdverklaring moet hebben.
Verblijfsvergunning voor bepaalde tijd
Een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd heeft in principe een geldigheidsduur van een jaar en wordt telkens met een jaar verlengd (tot maximaal vijf jaren). In de praktijk wordt vaak na een jaar een verblijfsvergunning tot het maximum van vijf jaar verleend.
Referent in Nederland vraagt verblijfsvergunning aan
De referent kan een erkende werkgever zijn. Maar ook een onderwijsinstelling of een partner waarmee u gaat samenwonen. Uw referent vraagt de verblijfsvergunning aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland.
V-nummer: onderaan de verblijfsvergunning staan de 10 cijfers van uw V-nummer. Dat nummer staat achter de letters VNR. Uw V-nummer staat ook in brieven die u van de IND ontvangt. Wat kunt u met deze verblijfsvergunning?
De elektronische vreemdelingenkaart vervangt de papieren verblijfsvergunning van zowel EU-burgers als niet-EU-burgers. Zo krijgen ook niet-Belgen toegang tot toepassingen van e-government en kunnen ook zij documenten elektronisch ondertekenen.
Met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kunt u over het algemeen gewoon een hypotheek afsluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek is het verplicht om een verblijfsvergunning "anders dan tijdelijk" te hebben.
Beoordeling aanvraag verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd. Na 5 jaar kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
Dat bent u als u de nationaliteit hebt van een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Hebt u een andere nationaliteit? Dan hebt u een verblijfsvergunning nodig.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Een land van bestendig verblijf is een land waar de vreemdeling gerechtigd is om langer dan drie maanden te verblijven op grond van een verblijfstitel.
Er zijn twee soorten: EU-langdurig ingezetene en de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd op nationale gronden. Het belangrijkste verschil is dat u als EU-langdurig ingezetene makkelijker een verblijfsvergunning kan aanvragen in één van de andere EU-lidstaten.
Zo is er code 26: een tijdelijke verblijfsvergunning asiel. Of code 25: een reguliere vergunning voor onbepaalde tijd. En er is ook code 98: geen verblijfsrecht (meer).
Veel mensen zijn al ingeschreven in de BRP. Omdat op het moment van inschrijving de juiste verblijfstitel nog niet bekend was zijn zij ingeschreven onder verblijfstitelcode 30. Dit is gedaan om te voorkomen dat zij als illegaal worden aangemerkt.
Als er meldingen binnenkomen via 112 die vermoeden dat er sprake is van een groot incident met veel slachtoffers dan heeft de centralist van de meldkamer ambulancezorg (MKA) een krachtige tool tot zijn of haar beschikking die een groot gedeelte van de opschaling uit handen neemt.