Werkwijze van oplichters Of uit de brievenbus, computer of mobiele telefoon. De oplichter misleidt iemand tot het delen van gegevens en documenten. Bijvoorbeeld met een babbeltruc aan de telefoon of aan de deur. Of via online advertenties of met een phishing mail.
Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.
Er staan rekeningen, leningen, creditcards of woonruimten op uw naam. Maar u wist van niets. U ontvangt dan rekeningen van bijvoorbeeld een telefoonmaatschappij of andere organisatie waar u zelf geen contract bij heeft afgesloten. U ontvangt boze berichten van mensen die u als oplichter zien.
Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor oplichters. Bijvoorbeeld door er iets op te schrijven of een deel van de informatie onleesbaar te maken.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Denk aan hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing. Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Dus doe aangifte als het je overkomt. Daar help je ook andere (toekomstige) slachtoffers mee en doe dit meteen. Hoe meer het zich verspreidt, hoe moeilijker het wordt om alles weg te krijgen. Verder kun je een melding maken bij het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) via Rijksoverheid.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.
Doe aangifte als je het vermoeden hebt dat je slachtoffer bent van identiteitsfraude. Met je aangifte kan de politie de dader proberen te vinden.De aangifte kun je vervolgens sturen naar je bank en schuldeisers zodat zij op de hoogte zijn dat je slachtoffer bent van fraude.
Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht. Laat uw identiteitsbewijs daarom niet zomaar kopiëren.
Herken identiteitsfraude
Fraudeurs maken meestal gebruik van: een kopie van uw identiteitsbewijs. gegevens van u die openbaar zijn zoals uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, een foto van internet. uw DigiD of BSN.
Iemand die kwaad wil met jouw inloggegevens kan bij meerdere organisaties inloggen en daar misbruik van maken. Het is daarom belangrijk dat je jouw DigiD privé houdt. Als jij iemand helpt, vraag die persoon dan zelf in te loggen met zijn eigen DigiD.
Met die persoonsgegevens doen zij zich online voor als iemand anders. Ze sluiten dan overeenkomsten of plegen strafbare feiten. Of ze gebruiken deze gegevens om zich voor te doen als officiële instantie, zoals uw bank. Zo maken ze u geld of nog meer gegevens afhandig.
Of je samenwoont of getrouwd bent, maakt daarbij niets uit. Een bank of kredietverstrekker vraagt meestal om een handtekening van je partner. De voorwaarden verschillen wel per kredietverstrekker. Hierdoor lukt het soms tóch een lening af te sluiten zonder toestemming van je partner.
Denkt u dat iemand uw DigiD-inloggegevens heeft of is uw telefoon met de DigiD app gestolen. Onderneem dan direct actie. Iemand kan met uw inloggegevens bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer bij de Belastingdienst wijzigen of persoonlijke gegevens bekijken in MijnOverheid. Dit kan nare gevolgen hebben .
Criminelen misbruiken uw BSN nummer om identiteitsfraude te plegen. Met uw persoonlijke gegevens die ze hebben bemachtigd (bijvoorbeeld via phishing), kunnen bankrekeningen geopend worden om aankopen op krediet te doen, of om crimineel geld naar door te sluizen.
Een kopie van je paspoort of identiteitskaart volstaat. Met jouw naam, geboortedatum én unieke burgerservicenummer (BSN) kan een kwaadwillende al aan de slag. Hij of zij kan een lening aanvragen of bijvoorbeeld een abonnement afsluiten onder jouw identiteit. Jij zit dan met de gebakken peren.
Als u aangehouden bent wegens winkeldiefstal, dan wordt u vervolgd. U krijgt dat een taakstraf, geldboete of gevangenisstraf opgelegd. Als u voor de eerste keer vervolgd wordt voor een eenvoudige diefstal, krijgt u meestal een boete en soms een voorwaardelijke vrijheidsstraf.
Criminelen hebben hun geld vaak op een illegale manier verkregen.Ze willen dat geld wegsluizen. Dat doen ze bijvoorbeeld door jou een bedrag te betalen met de afspraak dat ze hun geld op jouw rekening laten storten. Later pinnen ze dat geld van jouw rekening af.
Rekeninghouder toevoegen aan je spaarrekening
Alle rekeninghouders mogen alleen samen het geld op de rekening gebruiken of de rekening opheffen. Om geld op te nemen, moet dus iedereen persoonlijk naar de bank om te tekenen.
Stel uw bank onmiddellijk in kennis van de onrechtmatige transacties en laat de rekeningen blokkeren. Bent u het slachtoffer van phishing waarbij men uw gegevens heeft kunnen stelen, en heeft men met uw gegevens reeds geld kunnen versluizen, licht dan meteen de bank in.
Je kunt iemand toestemming geven om namens jou je betaalrekening te gebruiken. Dat is dan een gevolmachtigde. Een gevolmachtigde mag wel betalingen doen, maar mag namens jou geen wijzigingen laten doorvoeren (bijvoorbeeld een adres aanpassen). Tenzij we hier andere afspraken over hebben gemaakt.