Konijnen en 7. hazen. Konijnen en hazen houden van groente zoals kolen, aardbeien en wortels.
Laat kleine dieren in je moestuin wonen
Zet een legertje van diertjes aan het werk in je moestuin. Geef kevers, spinnen, mijten, sluipwespen, galwespen en lieveheersbeestjes een kans en ontdek tot wat ze in staat zijn. Lok kevers, spinnen en mijten met een goede mulchlaag.
Insecten lokken met bloemen.
Luizen, rupsen en slakken eten bijvoorbeeld de plant zelf, en vlinders, bijen en hommels zijn afhankelijk van de nectar in de bloemen. Een dichtgeplaveide tuin met een paar bloempotjes en een kale schutting is de ultieme nachtmerrie voor ieder insect.
5. De das. De das houdt vooral van courgettes. Dassen graven onder een hek door.
Aardbeien beginnen te rijpen vanaf eind mei, maar wanneer het veel regent kunnen slakken opduiken en alvast beginnen smullen van deze lekkernijen. Het is ongeloofelijk wat slakken (en ook andere insecten) op 1 nacht kunnen opeten. Ze kruipen op de aarbeien en vreten er gaten in.
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Zo eten muizen graag aardbeien en veldsla. Verder knagen ze aan plantenwortels, boomwortels en knolgewassen, afhankelijk van hun smaak en behoefte. Daarnaast kunnen ze gaten of gangen in grasvelden maken of ze woelen je keurig verzorgde grasmat om.
De enige oplossing is het afdekken van je kool met insectengaas." Je kan er ook voor kiezen om kruiden in je tuin te zetten die ongedierte juist op afstand houden. Denk aan basilicum: dat houdt vliegende insecten weg, zoals de witte vlieg die van tomatenplanten houdt.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild. 'Mits een kookproces kunnen ook varkens er een behoorlijke voederwaarde uithalen', aldus het ILVO.
Het is zeer belangrijk om te behandelen bij het begin van het voorjaar, vanaf de eerste zonnige dagen. Een behandeling met Edialux Insecticide 10 ME samen met Edialux For-Insect is aan te bevelen. Edialux Insecticide 10 ME heeft een goede contactwerking, het werkt als de takluis direkt geraakt wordt.
Ratten in de tuin uitroken
Je moet eerst een rattenhol herkennen. Het hol van een rat is herkenbaar aan gaten in de grond met een doorsnede van 5 tot 9 centimeter.
Woelmuizen kenmerken zich door een gedrongen, ietwat lompe bouw en een stompe kop met kleine ogen en oren. De staat is korter dan het lichaam (tot maximaal 80% van kop-romplengte).
Als er veel voedsel in je tuin te vinden is zullen ze zich meestal vaker laten zien. Ratten graven vaak een burcht. Daarnaast kunnen ze ook kleine gaten of hele ondergrondse tunnels maken. Dit is vaak funest voor het gazon.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Vleermuizen onder het dak
Vleermuizen in huis zijn geen uitzondering, vaak merk je zelfs niet dat ze er zijn. Ze zoeken veilige schuilplaatsen met een kleine ingangsopening. Onder een dakpan is het ideaal voor een vleermuis, maar ook in spouwmuren, rolluikkasten en achter gevelplanken brengen ze graag de nacht door.
Ze zijn onder te verdelen in 10 hoofdgroepen: de regenworm, naaktslak, huisjesslak, spinachtigen, pissebed, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier en de mol. In iedere groep zitten weer meerdere soorten, zoals de tuinslak of de segrijnslak, de tuinwolfspin en de hooiwagen.
De zonnebloem is een voedselbron die voornamelijk wordt gewaardeerd door vogels die zich te goed doen aan de pitten. Niet alleen vogels worden in de periode na de bloei aangetrokken door de zonnebloempitten, ook andere dieren trekken naar de bloem toe.
Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, chinchilla's, gerbils, hamsters, muizen en ratjes. Degoes mogen in kleine hoeveelheden peterselie eten.
Woensdagmiddag stonden er bij de leeuwen, stokstaartjes, gorilla's, lynxen, veelvraten en capucijnapen dan ook pompoenen op het menu. Pompoenen bevatten tevens veel voedingsstoffen die goed zijn voor de dieren. De bezoekers genoten van de speelse capriolen van de dieren.