Natuurlijk zijn er ook andere dieren die ervan profiteren. Sommige rozen worden bezocht door kleine vogels die de luizen eraf snoepen en soms een rupsje meepikken.Ook bijen en hommels zijn blij met halfgevulde of enkelvoudige rozenbloemen.
Honingbijen en hommels zijn voor rozen de belangrijkste bestuivers. Dezelfde bloemen voorzien bijen weer van stuifmeel. Ze kunnen dus niet zonder elkaar. De geur die rozenbloemen verspreiden, is een extra wapen om insecten al vanaf grote afstand te lokken.
Bladluizen op rozen
Kenmerken: Massa's kleine groene of roze kruipende insecten op knoppen en uiteinden van jonge scheuten van je rozen. Bestrijding: Lok meer natuurlijke vijanden naar je tuin, zoals pimpelmezen, spinnen, gaasvliegen, zweefvliegen en lieveheersbeestjes.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
Planten met de grootste kans zijn: tulpen, rozen, Muscari, geraniums, Ilex, pronkbonen, frambozen, Camellia en Rhododendron. Als Britse tuineigenaren hertenschade willen voorkomen, kunnen ze volgens de RHS dus bepaalde planten beter vervangen door andere soorten die herten juist niet graag lusten.
Een andere mogelijkheid is verjagen met geluid, bijvoorbeeld door een afschrikapparaat in te zetten. Deze beschermt uw huis door middel van extreem hoge ultrageluidsfrequenties. Dit schrikt dieren zoals reeën af. Het is milieuvriendelijke manier zonder chemische belasting of geurhinder.
Wanneer herten en reeën regelmatig terugkomen, kunnen ze uw geliefde tuinplanten of gewassen of jonge bosaanplant tot op de grond kaalvreten. De beste manier om deze dieren tegen te houden is het plaatsen van een afrastering met schrikdraad.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Rozen houden van een zonnige standplaats. Voorzie een voldoende ruim plantgat: 50 x 50cm. Rozen wortelen oppervlakkig. Let op dat u bij rozen in pot de kluit zoveel mogelijk intact houd.
Sommige rozen worden bezocht door kleine vogels die de luizen eraf snoepen en soms een rupsje meepikken. Ook bijen en hommels zijn blij met halfgevulde of enkelvoudige rozenbloemen. Bossige klim- of heesterrozen zijn bij uitstek geschikt voor nachtvlinders, omdat ze enige hoogte bereiken.
Luizen bestrijden in rozenstruiken, klimrozen en stamrozen
Plant in de border een aantal lavendelplanten. Plant salie of tijm tussen de rozen. Maakt een mengsel van zeepwater en spiritus en spuit dit over de rozen.
De wesp snijdt een kleine opening in de rozenbladeren en legt daar eitjes in. De larven van de rozenbladwesp lijken op kleine rupsen die maar al te graag je rozen opeten. De rozenbladwesp komt in het voorjaar voor, van ongeveer maart tot juni en afhankelijk van de temperatuur.
De luizen komen met de tocht binnen en nestelen zich in de plant. Deze beestjes krijgen in een mum van tijd jongen die ook snel alweer nieuwe baby's kunnen krijgen. Daardoor kan je plant er voor je er erg in hebt helemaal onder zitten. Luizen komen vooral op de geur van een plant af.
Planten en rozen zijn voor bladluizen namelijk een belangrijke voedingsbron. Om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen, nestelen bladluizen zich vaak op groeipunten. Dit zijn bijvoorbeeld de toppen van één van de jonge stengels of op de plek waar een bloemknop begint te groeien.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Zonodig neemt u een of twee takken bij de basis weg. Om de struik op maat te houden knipt u een derde van de andere takken af. Dit geldt ook voor oude rozen met een remonterende bloei ('Sweetheart'). Wilde rozen zoals Rosa glauca en Rosa rugosa snoeit u alleen om de struik te verjongen.
Geef planten met een lage PH-waarde een boost
Sommige bloemen met een lage PH-waarde zullen terug bloeien met een beetje azijn. Mix 100 ml witte azijn met 1 liter water, en giet dit op de aarde rond rozen, gardenia's, lavendel, bosbessen azalea's, rododendrons en hydrangeas.
Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten. Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.
In de maanden juli en augustus kun je de bloei van rozen in jouw tuin verlengen, door de uitgebloeide rozen weg te knippen. Zo kunnen rozen tijdens hun tweede bloei alle kracht geven aan het maken van nieuwe knoppen. Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen.
De geur van menselijk haar schrikt herten af. Stop wat haar in een sok of panty. Hang die in je moestuin voor hetzelfde effect. Hang er vooral veel aan de randen van de groentebedden en langs de buitenste paden.
Wat eet het ree? Het ree eet voornamelijk plantaardig voedsel. Hij eet vooral bladeren, twijgen en scheuten van struiken en bomen. Ook vruchten (bramen, bessen), kruiden, grassen en landbouwgewassen (bieten, granen en krop gewassen) eet hij graag.
Dit houdt in dat het dier alleen planten eet. Denk hierbij aan bramen, twijgen, besjes, kruiden, bladeren en paddenstoelen. Omdat reeën veel planten eten, drinken ze niet veel. Het water uit de planten is meestal voldoende voor ze.