Het liefst herten of wilde zwijnen, maar ook kleinere dieren zoals vogels, vissen en kikkers.Soms staan zelfs beren en waterbuffels op het menu.
De tijger is een toproofdier en heeft geen natuurlijke vijanden. Maar bij het jagen is het van groot belang dat hij ongezien blijft. De tijger jaagt vrijwel altijd in zijn eentje. Om een kans te maken op een succesvolle jacht, is het belangrijk dat elke aanval als een verrassing komt.
Herten, zwijnen, tapirs, beren en vis horen allemaal tot de prooidieren. De tijger eet wel 7 tot 9 kilo vlees per dag. De tijger jaagt meestal in de schemering of 's nachts. Verborgen tussen de struiken besluipt hij z'n prooi tot op zo'n 10 meter afstand.
Hij besluipt zijn prooi en als hij dichtbij genoeg is, bespringt hij zijn prooi en bijt hij de prooi in zijn nek. Zo probeert hij zijn prooi te verstikken. Nadat zijn prooi dood is, sleept de tijger hem mee naar een schuilplaats. Als de tijger restjes overhoudt, verstopt hij deze en komt later terug om het op te eten.
Baby tijgers
Een mannetjestijger heet gewoon “tijger”. Een vrouwtje heet heel eenvoudig een “tijgerin”. Maar zo worden de jongen niet geboren. Een baby tijger wordt vanaf het moment van de geboorte namelijk een “welp” genoemd.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Grote katachtigen zoals de tijger, de leeuw, de jaguar en de luipaard staan bovenaan de voedselketen. Dat betekent dat ze zich voeden met kleinere dieren die lager in de voedselketen staan. Zo bewaren ze een gezond evenwicht in de natuur.
Mensen opeten doen ze zelden. Alleen als ze erg hongerig zijn of een slecht gebit hebben, waarmee ze geen prooi meer kunnen vangen. Pluizig nest Ongeveer één maand per jaar, in winter of voorjaar, paren tijgers met elkaar.
Een tijger kan namelijk ongeveer 550kg tillen. Dat komt neer op twee keer zijn eigen lichaamsgewicht. Een van de beste landen om tijgers in het wild te zien is India. De mens wist duizenden jaren geleden al dat de os een supersterk dier is.
Tijgers zijn heel sterk. Met zijn klauwen en tanden kan hij grote prooien aan, zoals zwijnen en herten. Een tijger neemt ook regelmatig een duik in het water.
De vrouwelijke tijger, een tijgerin genoemd, bevalt na een draagtijd van drie tot vier maanden. Haar worp bestaat meestal uit twee tot drie welpen, die "tijgerwelpen" worden genoemd.
Voor een bengaal betaal je ongeveer € 1.000,-. Naast de aanschaf heb je natuurlijk ook nog andere kosten.
Tijgers kunnen tot wel 25 jaar oud worden: Khan is de oudste tijger bij LIONSROCK en werd geboren op 29 september 1999 – en is nu 22 jaar oud is.
Stroperij voor lichaamsdelen
In Azië worden veel onderdelen van de tijger gebruikt als medicijn. Die medicijnen zijn inmiddels peperduur maar door de toegenomen welvaart in Azië voor steeds meer mensen bereikbaar. Dus blijven de criminele stropers hun illegale praktijken uitvoeren. Een tijger is goud waard.
De Bengaalse tijger wordt met uitsterven bedreigd. De redenen van het uitsterven van de Bengaalse tijger zijn: Het verdwijnen van zijn leefgebied en leefomgeving, Door stropers die jacht maken op de huid van de tijger en door.
De tijger (Panthera tigris) is een solitair grote katachtigensoort en staat bekend als de grootste katachtige in het wild, hoewel het gewicht varieert van 140 kg tot 261 kg.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Geen tamme tijgers
Ze zijn de nabijheid van mensen gewend, maar dat betekent zeker niet dat ze tam zijn! Bij veel diersoorten gaat de dierverzorger nooit het verblijf in als de dieren zich daarin bevinden. Grote roofdieren als Sumatraanse tijgers of Maleise beren zijn potentieel levensgevaarlijk voor de mens.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben.
Leeuwen en tijgers maken teeuwen en lijgers
Ook in de familie van de katachtigen kunnen hybriden voorkomen. Als een leeuw en een tijger met elkaar paren, krijg je een nieuw dier. De kruising heet lijger als het gaat om een nakomeling van een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger, en teeuw bij het omgekeerde.
Roofdieren, bijvoorbeeld tijgers en leeuwen, slapen net erg veel en lang (tot 20 uur per dag!), vooral overdag. Ze moeten 's nachts natuurlijk klaarwakker zijn om op jacht te gaan.
Wat te doen als je een tijger tegenkomt? 'Loop langzaam achteruit en blaas hard op de noodhoorn,' fluistert Febri Widodo, onze expeditieleider. 'Tijgers vallen van achteren aan, dus draai je nooit om. '
“Een tijger kan wel 6 tot 10 meter ver springen en wel 29 kilometer ver zwemmen.”
Een tijger kan springen als de beste, soms wel een sprong van acht tot tien meter! Daarnaast zijn tijgers uitstekende zwemmers: ze kunnen een rivier oversteken die zes tot acht kilometer breed is.