Echter is van één dier bekend dat deze graag op hoornaar jaagt: de wespendief. De wespendief is een unieke roofvogel met een meer dan uitgesproken voorkeur voor wespensoorten waaronder de hoornaar. Verhalen gaan zelfs zo ver dat een wespendief een hele kolonie hoornaar kan uitroeien en een nest kan vernietigen.
De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest.
In Frankrijk, waar de soort al langer gevestigd is, worden larven van de Aziatische hoornaar door een reeks vogels zoals spechten, gaaien en mezen gegeten.
Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Wespen hoeven zeker geen vijanden te zijn.
De Europese hoornaar voedt zichzelf met plantensappen.Daarnaast jagen ze op andere insecten zoals vliegen, muggen, spinnen en wespen die ze voeden aan hun larven. Hierdoor zijn ze ook nog eens extra nuttig voor de mens.
Wespen, horzels en hoornaars maar ook zilvervisjes, vinden de geur van kruidnagelolie zeer onaangenaam en verdwijnen snel als ze deze kruidnagel geur waarnemen. dat maakt deze olie een bekende verdrijver van insecten. U kunt de kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser.
Je kunt het nest best bij zons' op- of ondergang bespuiten, wanneer de meeste hoornaars naar huis zijn teruggekeerd om de nacht door te brengen en minder actief en verspreid zijn. Doordrenk het met een wespenafweermiddel en verwijder het na een paar dagen als je zeker weet dat alle hoornaars dood zijn.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hoornaars op afstand te houden: Houd je tuin opgeruimd en zorg ervoor dat er geen stilstaand water is waar hoornaars op af kunnen komen. Plaats vliegengaas voor open ramen en deuren om te voorkomen dat hoornaars naar binnen vliegen.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Uit ervaring is gebleken dat een Aziatische hoornaar die een bij heeft gevangen en ontleedt, bijna altijd rechtstreeks terugvliegt naar hun nest. Met die info kan je het zoekgebied al heel wat kleiner maken. Een hoornaar vliegt tot 2 km ver van zijn nest.
Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken.
De Aziatische hoornaar is op zich niet agressief naar mensen toe, maar kan net zoals alle andere wespen steken. Zeker wanneer ze zich bedreigd voelt. De Aziatische hoornaar is groter dan onze gewone wesp en dus is ook de angel groter. Dit maakt de steek pijnlijker maar niet automatisch gevaarlijker.
Hoornaars zijn wespachtige insecten (twee keer zo groot als een wesp) die flink kunnen steken. Het gaat om de Europese Hoornaar; deze insecten zijn beschermd en wij mogen ze dus niet bestrijden.
In de herfst zie je het verschil heel goed tussen een koningin en haar werksters. Je herkent de koningin aan: Haar opgezwollen buik. Haar vervagende oranje kleur.
Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor. Maar deze soort is dus zeker niet te verwarren met de Aziatische hoornaar die nu oprukt in Nederland.
De koninginnen van de Aziatische hoornaar overwinteren dichtbij het nest waar ze in de herfst zijn uitgevlogen.
De Europese hoornaar of paardenwesp doet veel mensen huiveren met haar grote lichaam, maar is eigenlijk een heel goedaardige wesp. Tenzij je té dicht bij haar nest komt, doet ze figuurlijk geen vlieg kwaad. Letterlijk daarentegen … is onze grootste wesp een echte insectenkiller!
Hoornaars jagen vooral op insecten, dus je hoeft ze niet aan je tuintafel of picknicktafel te verwachten. Ze kunnen wel voor hinder of gevaar zorgen als ze een nest in je woning of bedrijfspand hebben gebouwd. Het is dan zaak om dat nest zo snel mogelijk door een professional te laten verwijderen.
Het is heel erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden en de nesten op te sporen, voordat de nieuwe koninginnen uitvliegen. Dus mocht je een Aziatische hoornaar zien, maak een foto en plaats deze op waarneming.nl. Het is hierbij heel belangrijk dat je een foto toevoegt voor validatie.
Kenmerkend voor de Aziatische hoornaar zijn de zwarte poten met citroengele uiteinden. Tenslotte, de vleugels zijn zwak maar donker van kleur. Werksters zijn 17-24 mm groot, de koningin maximaal 30 mm. Aziatische reuzenhoornaar (Vespa mandarinia) is de grootste hoornaar ter wereld met een lengte van circa 45 mm.
Als er erg veel hoornaar vliegen is er een goede kans dat er een nest in de buurt is. Dat kan in een holle plek in een boom zijn, maar vaak bouwen ze hun nesten ook in spouwmuren, of in de dakrand.
De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis. Bel 112 wanneer je na een steek van een insect in acuut levensgevaar verkeert door een allergische reactie.