Tip 6 – Extra voedingsstoffenEet brood als een warme maaltijd je tegenstaat. Eet niet te snel en kauw goed. Melkproducten bevatten meer eiwit, vitamines en energie, dus dat kun je beter drinken dan water of thee. Smeer extra margarine of boter op je brood.
Een paar van de beste bronnen zijn aardbeien, cranberry's, blauwe bessen en bramen. Avocado - zitten heel veel vitamines, mineralen en gezonde vetten, die ontstekingsremmend zijn en ons immuunsysteem bevordert. Groene bladgroente - zitten vol met vezels en voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens ziekte.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Yoghurt - is makkelijk te eten een goede bron van calorieën, eiwitten, vitamines en mineralen. Sommige soorten yoghurt bevatten probiotica, die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak ziek wordt en sneller herstelt.
Een pompelmoes uit het vuistje is daarom een beter idee dan een glas pompelmoessap. Behalve in citrusvruchten zit er ook veel vitamine C in kiwi's, rode paprika's, spruitjes (maar wie heeft daar zin in als ie griep heeft?) en ananas.
Drink 1,5 tot 2 liter per dag (water, thee).Meestal gaat griep binnen een paar dagen vanzelf over. Bij klachten kunt u paracetamol nemen. Bel uw huisarts als u griep heeft én 1 of meer van deze klachten: benauwd zijn, suf voelen, verward zijn of steeds zieker worden.
Het bevalt ook omega 3-vetzuren en vitamine D, wat ontstekingsremmend werkt en de immuunfunctie versterkt. Banaan - zijn een goede bron van calorieën en voedingsstoffen. Ze kunnen ook helpen tegen diarree en als je misselijk bent.
Banaan - zijn een goede bron van calorieën en voedingsstoffen. Ze kunnen ook helpen tegen diarree en als je misselijk bent. Gember - is erg goed tegen misselijkheid en maagklachten en heeft antioxidante eigenschappen. Gemberthee is ontstekingsremmend en helpt het je verkoudheid te verminderen.
Als je ziek bent heeft je lichaam rust en ruimte nodig voor herstel. Dit betekent meestal dat je geen honger hebt. Maar tenzij je te ziek bent om te eten, kan je daar juist wel naar verlangen.
Er valt volgens De Waele onderscheid te maken tussen gezonde voeding in een preventieve fase en bij een ziektegeval. Wie die redenatie volgt, kan dus concluderen dat een hamburger met kaas - eten dat vetten, suikers en eiwitten bevat - gezonder kan zijn dan een salade met tomaat.
In een Amerikaanse studie is bewezen dat kippensoep de ontsteking van de bovenste luchtwegen kan verlichten, wat ervoor zorgt dat je plots minder last zult hebben van een verstopte neus, hoesten en andere verkoudheidskwaaltjes. De reden hiervoor is eenvoudig.
Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
Kippensoep is altijd goed, in welk seizoen dan ook. Of je nu ziek bent of gewoon zin hebt in een kop van grootmoeders kippensoep. Lekker licht als voorgerecht of lunch, of met veel groenten als maaltijdsoep. Hoe je je kippensoep ook eet, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Een groot verschil met de symptomen die bij griep horen, is dat griep meestal plotseling en heftig begint (1 tot 4 dagen na de besmetting). Je kunt last krijgen van de verschijnselen die ook bij verkoudheid horen maar je hebt daar eigenlijk altijd koorts en spierpijn bij.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol het veiligste medicijn om te gebruiken. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend.
Gemiddeld houdt griep 3 tot 5 dagen aan. Het komt vaak heel erg plotseling opzetten en de koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger. Het influenzavirus is meestal onschuldig en bij de meeste mensen komen er geen medicijnen aan te pas; een kwestie van rust nemen en uitzieken.
De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus.
Helaas is het toch het beste om rustig in bed of op de bank te blijven liggen. Jouw lichaam heeft alle energie nodig om het virus uit jouw lichaam te krijgen. Hoe meer inspanning je levert, hoe minder energie er daarvoor overblijft. Er is niets zo vervelend als een verstopte neus tijdens de griep of verkoudheid.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Water. Vocht is het belangrijkste om binnen te krijgen als je ziek bent. Het transporteert zowel voedings- als afvalstoffen in het lichaam en als je water drinkt, vul je het vocht aan dat je tijdens het ziek zijn bent verloren door bijvoorbeeld koorts, braken of diarree.
Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu
Het is nu belangrijker dan ooit om te kiezen voor voedingsmiddelen met veel voedingstoffen. Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.