De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, deze zitten in bijvoorbeeld vlees en kip en natuurlijk in eieren! De een stinkt meer dan de ander, maar dat komt omdat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.
Als je weinig koolstofdioxide, zuurstof en stikstof in je lichaam hebt, bestaat je wind dus vooral uit zwavel, wat de reden is dat ie erger stinkt dan andere scheten. Vaak maken deze vieze scheetjes minder geluid dan de geurloze scheetjes.
De scheten van vrouwen stinken erger dan die van mannen
Vrouwenscheten stinken vaak erger dan mannenscheten. Dat komt doordat vrouwendarmen meer waterstofsulfide produceren.
Simpel gezegd, in je harde scheten zit er naar verhouding veel zuurstof, koolstof en stikstof en weinig zwavel, terwijl er in de zachtere scheten veel zwavel en weinig geurloze stoffen zitten.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
REDUCEER JE EIWITTEN
Deze stinkende gassen ontstaan wanneer je darmen eiwitten afbreken die methionine en of cysteïne bevatten. Deze stoffen vind je terug in granen, ui, vis, eieren, bonen, zuivel, peulvruchten, spruitjes en kool.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.
Ouderen hebben meer last van winderigheid. Dit heeft te maken met veranderingen in de spijsvertering. Ook hebben veel ouderen moeite met het ophouden van een wind omdat de kracht van de bekkenbodem afneemt. Winden bestaan voor 99% uit reukloze gassen als stikstof, zuurstof, methaan, kooldioxide en waterstof.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Je laat bijvoorbeeld af en toe een boer om ingeslikte lucht kwijt te raken, sommige bacteriën verbruiken bepaalde gassen en je bloed neemt ook gassen op vanuit je darmen. Als dit evenwicht verstoord is en er meer gassen de darmen in dan uit gaan, dan ontstaat de hinderlijke overmatige winderigheid.
Embed. Een deel van een scheet wordt door bacteriën omgezet in chemische stoffen die je uitpoept. Het andere deel lost op in je bloed en via je bloedstroom komt-ie in je longen terecht.
Hiervoor heeft hij van zeil een scheet van maar liefst 7,40 meter laten maken. Het huidige record staat op 6,03 meter. Het scheetkussen ligt vandaag op de Stadhuisbrug in hartje Utrecht.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik; ergere of minder klachten na het eten of na de ontlasting; een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.
kruisbloemige groentes. Bloemkool, broccoli en spruiten zijn hartstikke lekker, maar zijn ook beruchte stankveroorzakers. 'Dit soort producten maken je winderiger dan ieder ander type voedsel,' aldus Farhadi.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Berekeningen wijzen uit dat een mens gemiddeld tussen de 8 en 25 scheten laat. Het gemiddelde van dit getal is 16,5. In een jaar zitten 365 dagen. 16,5 keer 365 is 6022,5.
Mogelijke oorzaken rommelende darmen
Hier kunt u last van hebben wanneer u tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat u tijdens het avondeten uw eten te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).