Bij steengrillen gebruik je géén mini-pannetjes. Om je vlees, vis of groente te bakken maak je gebruikt van een gloeiend hete steen. Deze steen is meestal van graniet gemaakt. Je vlees, vis of groente leg je rechtstreeks op de hete steen waardoor de buitenkant dicht schroeit.
Je bakt vlees, vis en/of groenten op een gloeiend hete gepolijste steen die op een verwarmingselement rust. Voor het bakken gebruik je geen boter of olie. Daardoor is de manier van bakken gezond en vetarm. Om ervoor te zorgen dat er niets aanbrandt, is het slim om een beetje zout op de steengrill te strooien.
Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken.
Een steengrill is een stenen plaat, vaak van graniet, die je op het fornuis of in de oven een half uur voorverwarmt tot hij goed heet is. Op tafel blijft hij ongeveer 30 minuten warm.
Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig. De steen moet goed heet zijn, anders blijft vlees plakken.
Daartoe moet de steen in de oven worden opgewarmd en aan tafel met spiritusbranders warm gehouden worden. Wees wel extra voorzichtig als er kinderen aan tafel zijn! De – door de slager in dunne plakjes gesneden – zijn dan razend snel gaar. Het vlees kan naar keuze met allerlei marinades gemarineerd worden.
Het grillen kan beginnen. De steen mag in de vaatwasser. Na verloop van tijd kun je met schuurpapier de steen weer als nieuw maken.
Het belang van zout bij bakken
Een snufje zout zorgt er echter voor dat de smaak van de suiker gebalanceerd wordt. Zout wordt dus niet alleen gebruikt om gerechten zouter te laten smaken, maar ook om de andere smaken in een gerecht te onderstrepen.
Het leuke aan een steengrill is dat je er niet alleen vlees op kunt grillen, maar ook bijvoorbeeld vis. Ook hierbij geldt dat het leuker en goedkoper is om je eigen vis in reepjes of plakjes te snijden. Koop bijvoorbeeld een zalmfilet, zeebaars en tonijnfilet en snijd ze thuis in plakjes.
Vastevissoorten: poon, roodbaars, zalm, zeeduivel. Steek een schijfje limoen of courgette tussen de visblokjes.
Hoeveel vlees moet ik voorzien per persoon van gourmet, steengrill en teppan yaki? Wij raden ongeveer 8 stukjes vlees/vis per persoon aan.
Vlees om te steengrillen
Lamsvlees: lamshaasje, filet, kotelet, shoarma en gehakt. Vleeswaren: ham, bacon, casselerrib, spekjes, boterhamworst, gebraden gehakt, cocktailworstjes. Vooral voor kinderen zijn vleeswaren een slimme keus omdat ze alleen maar opgewarmd moeten worden en dus snel klaar zijn.
Het voordeel van steengrillen is dat weinig boter of olie nodig is om het voedsel te bereiden. Het is zelfs voldoende om alleen wat zout op de steengrill te strooien.
Een grillplaat, ook wel teppanyaki genoemd, werkt op dezelfde manier als een steengrill alleen hoef je op de plaat geen zout te strooien, maar een beetje olie of boter.
Veeg, eens het apparaat volledig is afgekoeld, de bovenkant en de randen van het apparaat af met keukenpapier of een zachte doek. In geval van hardnekkig residu wast u beide zijden van de plaat af met warm afwaswater. Ook de pannetjes en de spatels kan u schoonmaken met warm afwaswater en een zachte doek.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien. Vul het reservoir tot aan de rand met zout en plaats de dop weer terug.
Leg de plaat in de wasbak met wat afwasmiddel en ammoniak en laat een nachtje weken. Zo kun je de grillplaat de volgende ochtend eenvoudig afspoelen. Is je wasbak niet groot genoeg? Doe het weken dan in een vuilniszak en leg deze buiten.
De barbecue heeft een ongezonder imago dan de kookplaat, waardoor al snel gedacht wordt dat gekookte groenten gezonder zijn. Maar niets is minder waar: gegrilde groenten zijn in de basis gezonder. Tijdens het kookproces gaan er veel vitamines verloren die oplossen in het water. Bij grillen is dat niet het geval.
Olie of boter om mee te bakken
Je kan ervoor kiezen om met olijfolie of zonnebloemolie te bakken. Olijfolie wordt vrij heet en is daarom goed voor het gourmetten. Pas wel op voor de spetters. Je kan ook vloeibare boter gebruiken, dit is ook makkelijk in je pannetje te doen.
Bedenk voordat je gaat gourmetten hoeveel vlees per persoon je ongeveer nodig hebt. De gemiddelde hoeveelheid gram vlees per persoon op de gourmet is 300 tot 400 gram. Voor grote vleeseters is dat 500 tot 600 gram. En voor kinderen 250 tot 300 gram.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer kunt u zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren.