Bladluizen hebben vele natuurlijke vijanden. Het best gekend zijn de lieveheersbeestjes en vooral hun larven. Verder heb je de larven van gaasvliegen, zweefvliegen en van sommige galmugsoorten. Roofwantsen, oorwormen en sommige vogels eten ook luizen.
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook. Oost-Indische kers trekt bladluizen aan, deze gaan dan niet op de rozen zitten.
Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen. Kijk bij dit proces wel uit voor kruisbesmetting door het water naar andere planten te spuiten.
De mieren rennen de dikke stammen van de rozenstruik op en neer met een snelheid alsof de duivel ze op de hielen zit. Er zijn ook vliegen en bijen die profiteren van het suikerlaagje op de bladeren door het op te likken. Bij voldoende bladluizen regent het suikerwater in de vorm van minuscule druppeltjes naar beneden.
Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen.
Nee hoor, kan helemaal geen kwaad, ze overleven alleen op plantjes. Ze hebben een zuigmondje waarmee ze het sap van blaadjes opzuigen en dit hebben ze nodig om in leven te blijven. Hun enige vijand is het lieveheersbeestje.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Stimuleer de ontwikkeling van natuurlijke vijanden van bladluizen. Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
In een kas waar het altijd warm is, blijft het leggen van wintereieren achterwege en zet de ontwikkeling van levendbarende onbevruchte wijfjes zich verder of vrouwelijke bladluizen overwinteren als adult op verscholen plaatsen.
De beste manier om bladluizen te verwijderen is ze met een krachtige waterstraal van stengel, scheut en blad spuiten. Ze vallen in het water en verdrinken of worden opgegeten door de vissen.
Luizen houden niet van de geur van knoflook. Zet dus knoflook bij luisgevoelige planten als rozen. Of besproei de aangetaste planten met een aftreksel van knoflook. Plet daarvoor 2 hele knoflookbollen, doe ze in 1 liter kokend water en laat 10 minuten koken.
Mieren zijn de natuurlijke vijand van de larven van het lieveheersbeestje. Mieren beschermen de bladluizen omdat ze dol zijn op de honingdauw, dat plakspul, dat de bladluizen uitscheiden. Honingdauw is het teveel aan suikers dat de bladluizen niet nodig hebben en dus uitscheiden.
De bladluis verspreidt ook een bacterie, die in sommige gewassen zoals aardappelen, de Zebra chip ziekte veroorzaakt, die gewasopbrengsten beïnvloedt. De wesp is een bladluis parasitoïde, wat betekent dat het zich aan een enkele gastheer hecht om deze uiteindelijk te doden.
“Bladluizen zitten aan de onderkant, omdat ze daar beschut zijn tegen de zon, maar vooral tegen de regen”, zegt hoogleraar entomologie Marcel Dicke van Wageningen University.
Wie last heeft van hoofdluis, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.
Een lege neet is wit en doorschijnend, in de breedte afgeplat en het operculum (deksel van de neet waarlangs de larve ademt en uitbreekt als ze volgroeid is) ontbreekt. Een neet met een dode larve erin is bruinachtig tot zwart, dof en in de breedte afgeplat.
Een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei en is 7-10 dagen daarna volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen kunnen eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt in elke dag 5 of 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen.
Adalia bipunctata is een inheems lieveheersbeestje dat zich graag met verschillende soorten bladluizen voedt. De larve eet gedurende zijn ontwikkeling ongeveer 400 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje kan tijdens haar verdere leven nog eens 5000 bladluizen verorberen.
In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen. Ze zullen elkaar niet contamineren (een hoofdluis zal dus niet in schaamhaar belanden en omgekeerd, nvdr.)."
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten.
Vrijwel alle planten met zachte bladeren zijn gevoelig voor bladluis. Voorbeelden van tuinplanten die vaak worden getroffen door bladluizen zijn rozen, klimop en de hortensia. Ook appelbomen kunnen last hebben van kleine bladluizen.