Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Kaviaar - de onbevruchte eitjes van de steur - is een delicatesse en wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Behalve dat het lekker is, is het gezond en bevat het Omega 3, eiwitten en vitaminen.
Het eten van de kaviaar moet eigenlijk zo puur mogelijk. Er wordt dan ook aangeraden een klein lepeltje op de muis van je gebalde vuist te leggen en dit langzaam tegen je gehemelte drukken met je tong. Op deze manier ontploffen de balletjes als het ware in je mond en ontstaat er een zeer bijzondere smaakexplosie.
Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur en wordt beschouwd als een delicatesse. De naam "kaviaar" is afkomstig van het Perzische woord خاگآور (Khag-avar).
Wat gebeurt er daarna? Nadat de eitjes uit de steur zijn gehaald worden ze supersnel gewassen, gezeefd, gesorteerd op grootte en gezouten. Dat zouten is nodig om het rijpingsproces tegen te gaan. Hoe beter de kwaliteit van de kaviaar, hoe minder zout er aan wordt toegevoegd.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk wordt genoemd als de duurste ter wereld. Een theelepeltje van de visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro. Dit meldt Daily Mail. De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is gemaakt van eitjes van de zeldzame albinosteur.
Thema's. Vanaf de productiedag is kaviaar tot 10 maanden houdbaar. Enkel de 10 gr potjes zijn 6 maanden houdbaar. Kaviaar is een product dat een natuurlijke rijping ondergaat, waardoor je nooit kaviaar zal krijgen vanaf de productiedag.
1. Bepaal hoeveel kaviaar u nodig zult hebben. Wij adviseren een minimum portie van 30 gram per persoon. Het eerste lepeltje is om de smaakpapillen aan de smaak te laten wennen.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
Ook in de glaasjes moet de eenvoud blijven. Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Kaviaar wordt beschouwd als een delicatesse. Beluga steur uit de Kaspische Zee wordt wel 9 meter lang, kan 1500 kilo wegen en wordt gemakkelijk 100 jaar. Na een jaar of twintig is een vrouwtje geslachtsrijp en kunnen de eitjes geoogst worden.
Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi).
Steur is een fantastische vis om mee te koken. Het vlees is lekker vet en daarom zowel voor stoven geschikt als op de grill (klik voor recept).
Cavinoir® Vegan Classic Style is volledig vrij van vis-ingrediënten en geheel samengesteld uit plantaardige producten. Deze veganistische lijn doet qua eigenschappen niet onder voor echte kaviaar: elke parel barst open zoals die van viskuit.
Voor kaviaar van hoge kwaliteit kunt u terecht op Viswinkel.nl. In onze webshop vindt u verschillende soorten kaviaar. Zo hebt u de keuze uit zalmkaviaar, forelkaviaar, lompvis kaviaar zwart en lompvis kaviaar rood. Zalmkaviaar wordt gevangen in Alaska en heeft altijd een rode kleur.
De vis kan na het ontdooien tot maximaal 5 dagen in de koelkast bewaard worden.
Ze zijn wat kleiner en knapperiger dan die van de zalm. Zalmeitjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de supermarkt en bij de vishandel. Ze worden verkocht in vacuüm glazen potten of blikken van 50 tot 100 gram. Ongeopend zijn de zalmeitjes langere tijd houdbaar, meestal wel tot twaalf maanden.
De nieuwe kaviaar zou wel eens het duurste eten ter wereld kunnen zijn. Een kilo van het 'witte goud' wordt op een onwaarschijnlijke 271.000 euro geschat. De exclusiviteit zit hem in de albino steur. Een normale steur leeft normaal meer dan honderd jaar.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
Kaviaar is duur. Voor 100 gram Beluga-kaviaar betaal je zo 500 euro. De witte kaviaar van albino-steur is nog veel zeldzamer en dus duurder. De producent vraagt zoals gezegd 100.000 euro per kilo.
Deze kaviaar geeft de ultieme kaviaar ervaring en is bijna niet te onderscheiden van de vroegere wilde kaviaar. De smaak is zilt, romig, nootachtig en geeft een fantastisch mondgevoel. De Beluga kaviaar heeft een heerlijke smaak en het is de beste kaviaar van de hele wereld te noemen.
De beluga komt voor in de zeer zoute kustwateren van de Kaspische Zee maar je kan deze ook aantreffen in de Adriatische Zee. Beluga steur uit de Kaspische Zee wordt wel 9 meter lang, kan 1500 kilo wegen en wordt gemakkelijk 100 jaar.