5. De das. De das houdt vooral van courgettes. Dassen graven onder een hek door.
Courgettes doen aan zelfbestuiving en kruisbestuiving waarbij één mannelijke bloem voldoende stuifmeel heeft om tot wel 20 vrouwelijke bloemen op eigen en andere planten te bestuiven. Het is een kwestie van gedurende de volledige teelt voldoende bloeiende mannelijke bloemen in het gewas te hebben.
Ook bevruchte courgettes kunnen rotten. Bij vochtig weer ontstaat een schimmel op het verdroogde bloempje dat aan het uiteinde van de vrucht overblijft. Deze schimmel kan dan, bij koude en vochtige omstandigheden, de punt van de vrucht aantasten. Zo'n vruchten moet je onmiddellijk verwijderen.
Het gewas kan niet tegen vorst, maar kiemt en groeit heel snel. Ook een teelt in de kas is mogelijk, zaai dan voor vanaf half april en plant in mei de plantjes in de kas. Voorzaaien doe je in een potje van ongeveer 8-10 cm doorsnede. Plaats de zaden zo'n 2 cm diep in de potgrond, op hun zijkant.
Geef je niet genoeg water, dan is er niet genoeg vocht voor de vruchten. Dan verdorren ze en vallen af. Voeding is ook zo'n ding. Zomergroentes zijn grootverbruikers, dus als de mix niet genoeg voeding (meer) heeft, heeft de plant het moeilijk.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Water. Courgetteplanten verzetten veel werk, dus hebben veel water nodig en veel eten. Geef zeer regelmatig water, staat je courgette in een pot in de zon, dan heeft 'ie op hete dagen elke dag een hele flinke scheut nodig. Houd hem nat, maar zorg ervoor dat de wortels niet gaan rotten.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn. Acht uur zon per dag is voor deze groenten echt wel een minimum om vruchten of bloemhoofden te kunnen plukken.
Dit moet je weten voor de oogst
Een niet-bevruchte vrucht kun je herkennen aan een puntig uiteinde, meestal wordt deze door de plant afgestoten. Die kun je ook zelf weghalen, net als eventuele te grote bladeren.
Een courgette maakt net als alle andere planten uit die familie eerst mannelijke bloemen aan en dan pas vrouwelijke die de vruchten geven. Inderdaad gewoon wat geduld hebben heb ook enkele pattisons, gele & groene courgetten staan allemaal al goed aan het groeien en enkel mannelijke bloemen.
Zoals met alle groenten, heeft courgette een tot twee centimeter water per week nodig. Bij koud weer kunt u de courgetteplant het beste ongeveer twee keer per week water geven. Bij warmer weer heeft hij drie keer per week nodig. Als u meerdere courgetteplanten plant, moet u ze drie voet uit elkaar plaatsen.
De bolcourgette heeft een diameter van 6 tot 8 cm en is verkrijgbaar in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel. De courgette behoort, net als de kalebas, pompoen, patisson en spaghettipompoen, tot het geslacht Cucurbita. De plant Cucurbita pepo L.
Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.
Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Courgettes: mais, Oost-Indische kers, sla, stokbonen, uien. Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten.
Blad snijden.
Vooral blad dat volledig plat op de grond ligt, beschadigd en verouderd is kan weggenomen worden. Snij niet tot tegen de stam, maar laat bladstelen van zo'n 20 cm over. De stam van courgette is te gevoelig voor rot.
Van 1 plant kun je, afhankelijk van standplaats, het weer, vocht en voeding, wel 20 tot 40 courgettes in 1 tuinseizoen oogsten. Eet ze vooral dezelfde dag nog, want dan zijn ze het lekkerst, maar je kunt ze op een koele en donkere plaats ook nog wel 2 of 3 dagen bewaren.
Courgette kan je rauw eten. Het is heel gezond en bevat veel vezels. De courgette hoef je niet te schillen deze kan je ook eten en is heel voedzaam. Wel eerst goed afspoelen onder de kraan.
Maar, de courgette kan ook gewoon in een koekenpan of braadpan gebakken worden, in de magnetron, en zelf gegrild op een grill of op een barbecue. Een veelzijdige groente dus, vandaar dat deze groente ook vaak gebruikt wordt als vleesvervanger. Smakelijk en gezond.