Worst waaronder natuurlijk knakworst, is één van de oudste vormen van bewerkte levensmiddelen, zelfs genoemd in de Odyssey van Homerus, gedateerd in de 9e eeuw voor Christus. Traditioneel wordt Frankfurt-am-Main in Duitsland aangewezen als bakermat van de Frankfurter, bij ons bekend als de knakworst.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat knakworstjes en andere soorten bewerkt vlees zeer ongezond zijn. De vleesproducten zijn erg kankerverwekkend en worden ingedeeld in de gevaarlijkste categorie: Groep 1. In deze groep zijn ook asbest, arseen en het radioactieve plutonium-239 te vinden…
Het blik is een standaardmaat. Knakworsten zijn niet allemaal precies gelijk. De inhoud van het blik wordt gewogen, en niet geteld. Dus vandaar dat er ook 'ongeveer 11 stuks' of 'circa 11 stuks' op een blik knakworsten staat.
Wat maakt een knakworst een knakworst? De knak. Daar is de worst immers naar vernoemd. Deze knak hoor je wanneer je de worst afbijt of breekt en komt door het gebruik van een natuurdarm.
Het nieuwste Unox knakworstblikje bevat 11 knakworstjes in plaats van 10. Het totaalgewicht blijft 400 gram. De 11 worstjes wegen dus elk ruim 36 gram (voorheen 40 gram per worstje).
Gewoon koken dus! Je zou denken dat hotdogs en knakworsten toch al zijn voorgekookt dus die kun je gewoon rechtstreeks uit blik eten? Nee, niets is minder waar. De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting.
Knakworsten kun je zowel koud als warm eten. De knakworsten zijn namelijk al helemaal gaar en klaar voor consumptie. Het opwarmen kan gemakkelijk in een pannetje op het fornuis. Zowel de worstjes als het 'sap' in het blik worden daarbij in het pannetje gegoten.
Worst waaronder natuurlijk knakworst, is één van de oudste vormen van bewerkte levensmiddelen, zelfs genoemd in de Odyssey van Homerus, gedateerd in de 9e eeuw voor Christus. Traditioneel wordt Frankfurt-am-Main in Duitsland aangewezen als bakermat van de Frankfurter, bij ons bekend als de knakworst.
De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten vandaag in krant Kronen Zeitung. Het tekort komt onder meer door sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen.
Knakworsten heten zo omdat ze knakken.
Uit onderzoek van de University of Michigan blijkt echter dat een broodje knakworst niet heel onschuldig is. Hoe vaker je een broodje knak nuttigt, hoe minder lang je leeft, zeggen wetenschappers. Ze concludeerden dat zowel knakworsten als rookworsten en hotdogs niet heel goed zijn voor onze gezondheid.
In het blik zitten 12 knakworsten. Heerlijk met mosterd of mosterdsaus. U kunt de worstjes verwarmen in het eigen vocht of negentig seconden in de magnetron op een bord op 450 watt.
** 1 portie = 3 worstje = 20 g (verpakking bevat ca. 11 porties). Al sinds 1937 worden onze Knaks volgens traditioneel slagersrecept gemaakt in het Brabantse Oss. Hiervoor gebruiken we alleen die ingrediënten die nodig zijn om een lekker, sappig knakworstje te maken.
Volgens een studie van de University of Michigan School of Public Health is een broodje knakworst een stuk slechter dan we dachten. Dit geldt trouwens ook voor een broodje hotdog. Wat blijkt? Elk broodje knakworst kost ons 35 minuten van ons leven.
Zo zitten er 80 calorieën in één knakworst, maar dat is niet alles. Het vlees is voornamelijk afvalvlees: niet bepaald gezond voor je lijf, dus.
Rookworst, salami, ham en andere soorten bewerkt vlees staan bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sinds vandaag op één lijn met asbest, sigaretten en röntgenstralen: zaken die bewezen kankerverwekkend zijn.
Er zitten 80 kilocalorieën in 1 stuks groot (40 gram) knakworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'knakworst'?
Opgiet: water, zout. Verwarm de Knaks in het vocht in de pan, of in 1,5 minuut op een bord in de magnetron bij 450 Watt. Knaks zijn koud ook lekker!
Die Frankfurter is ontstaan in de buurt van Frankfurt, ergens in de zeventiende eeuw. Er zijn Weense, Praagse en Zweedse varianten, maar geen Nederlandse. De term 'hot dog' voor een broodje Frankfurter is in 1916 in de Verenigde Staten bedacht. Bockworst is een knapperig gerookte kookworst volgens een oud Duits recept.
Worstjes: varkensvlees^1 80%, water, aardappelzetmeel, zout, stabilisator (E451, E452), specerijen (witte peper, paprikapoeder), natuurlijk nootmuskaataroma, antioxidant (E301, E392), rookaroma, rundercollageen, conserveermiddel E250. Opgiet: water, zout.
Het bewaaradvies op de verpakking is daarom altijd leidend. Twijfel je of je knakworsten nog goed zijn? Kijk, ruik en proef een beetje. Als knakworsten een rare geur hebben of er anders uit zien, dan kun je deze beter weggooien.
Hoeveelheid per persoon
Bij knakworst kun je, afhankelijk van de lengte, van twee worsten per persoon uitgaan, maar die of vier mag natuurlijk ook.
Doe de knakworsten inclusief het vocht in een pannetje. Warm het pannetje op de laagste stand op. Laat de knakworsten niet koken! Als er waterdamp van het vocht afkomt dan zijn de knakworsten klaar.
Doe de knakworstjes in de mand van de airfryer en stel deze in op 7 minuten. Kijk na 7 minuten of ze al knapperig zijn en stel hem eventueel nog 3 minuten langer in. Wanneer ze klaar zijn kan je ze rustig uit de mand schudden, een klein beetje laten afkoelen en vervolgens lekker opeten!