De wezel (Martes nivalis), de steenmarter (Martes foina) en de boommarter (Martes martes) behoren toe tot de marterachtigen. Het zijn dieren die gewoonlijk een eenzaam bestaan leiden en 's nachts actief zijn. Hierdoor zijn kabels van auto's die 's nachts onbeschermd buiten blijven een potentiële “prooi”.
Bougiekabels, water- en remleidingen en plastic behuizingen worden gretig aangeknaagd of zelfs doorgebeten. Hier lopen vooral auto's gevaar die ver pendelen. Wanneer een marter ruikt dat een andere marter in de auto was, voelt hij zich op zijn terrein bedreigd.
De steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn, de meest voorkomende soorten uit de marterfamilie, zijn allemaal slimme roofdieren, maar die eerste steekt er toch met kop en schouders bovenuit.
Ultrasone marterverjager auto
De meest effectieve, diervriendelijke en legale manier voor het permanent verjagen van steenmarters is het gebruik van een auto marterverjager. Een marterverjager is een klein apparaatje dat u in uw auto plaatst, vaak onder de motorkap.
Elke auto met een toegankelijke motorruimte en weinig schuilgelegenheid in de nabije omgeving is aantrekkelijk voor de steenmarter. Veel klachten zijn er ook over steenmarters die het op de Citroën voorzien hebben en de Renault.Ook Duitse merken hebben veel last van steenmarters in de auto, evenals Japanse merken.
De steenmarter en auto's.
Uw auto is dan voorzien van geursporen van die betreffende marter. Zodra de auto verplaatst wordt naar een andere buurt even verderop, bestaat de kans dat de auto in het territorium staat van een andere steenmarter. De andere steenmarter pikt de vreemde geur op en gaat op onderzoek uit.
Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag hij niet als ongedierte worden beschouwd. Als een polis schade door ongedierte uitsluit, geldt dat dus niet voor schade door steenmarters. De schade die dit dier veroorzaakt, valt daarom gewoon onder de dekking.
Steenmarters zijn voor de mens niet gevaarlijk, ze zullen nooit een mens aanvallen. Ook honden valt een steenmarter niet uit zichzelf aan. Alleen wanneer het dier in het nauw gedreven wordt zal hij aanvallen.
Wezels en marters blijken o.a. aangetrokken te zijn door het vismeel of door de visolie die gebruikt wordt in sommige kabels of door het isolatiemateriaal. Elk jaar berokkenen ze honderdduizenden euro's herstelkosten aan het wagenpark. De wagenbezitters die het hebben meegemaakt, zullen het geweten hebben!
Zijn steenmarters een gevaar voor mijn huisdieren? Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Een effectieve en diervriendelijke manier om de marter te verjagen is door middel van ultrasoon geluid. Dit schrikt het dier af maar brengt geen schade aan. Het apparaat produceert een hoge piep die marters erg vervelend vinden.
De steenmarter heeft een gevarieerd dieet. Vooral muizen en ratten staan op het menu.Ook insecten (kevers en rupsen), regenwormen, mollen, jonge konijntjes, vogels (en hun eieren) maar ook fruit en bessen (pruimen, kersen, braam, vogelkers, zwarte nachtschade …)
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken.
Hierdoor is het tegenwoordig illegaal om steenmarters zelf te vangen, te doden of te vergiftigen. Vandaar dat mensen nu een anti-marterspray hebben ontwikkeld om de steenmarters op afstand te houden. Steenmarters kun je wegjagen door middel van apparaatjes met ultrasone geluiden.
Marters houden ook niet van vieze luchtjes, en dan vooral niet van de geur van ammoniak. Dit doet de beestjes denken aan roofdieren waar ze bang voor zijn.
In Nederland zijn de natuurlijke vijanden van de steenmarter eigenlijk alleen de vos en de oehoe. In andere landen komen daar wolf, beer en grote roofvogels als arenden bij. In Nederland heeft de steenmarter eigenlijk meer te vrezen van de mens en zijn huisdieren.
De steenmarter komt vooral voor in parklandschap, maar ook in volkomen bosloze gebieden, steengroeven en rotsige hellingen. Hij is vooral te vinden in de nabijheid van dorpen en boerderijen en tegenwoordig zelfs in grote steden (de steenmarter is een 'cultuurvolger' ).
Autobezitters met een allriskverzekering kunnen bij marterschade het beste contact opnemen met hun verzekeraar. Hoe vaak en welk bedrag inmiddels is uitgekeerd, is bij de verzekeraars niet bekend. Omdat de steenmarter een beschermde status heeft, mag hij niet worden bejaagd of gedood.
Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven. Steenmarters zijn niet de enige dieren die kippen of andere tuindieren roven. Ook loslopende honden en vossen doen dat.
De gifstoffen in het ratten- of muizenlichaam komen ook in het lichaam van hun belager terecht, met alle gevolgen van dien. Verbanden trekken tussen sporen van rattengif in de lever en de kans op ziekte of sterfte is niet evident. Toch is het best mogelijk dat ook Bunzings en Steenmarters sterven door de gifstoffen.
Ook wanneer een vrouwtjesmarter een nest in uw woning heeft gemaakt, kunt u een steenmarter geluid horen maken. U hoort dan regelmatig een soort gekrijs. Steenmarters krijsen zodat het lijkt of er grote vogels zitten.
De paartijd valt in de zomermaanden, van juni tot augustus, met een piek in juli. Na een draagtijd van ongeveer negen maanden werpt het vrouwtje haar jongen, meestal in maart of april. Die worden ongeveer acht weken gezoogd maar vanaf de zesde week krijgen ze ook vast voedsel aangeboden.
'Steenmarters leven in de stad en ze zijn niet bang om zich in een auto te nestelen. Ze zijn niet groot in aantal maar in de paartijd bakenen ze hun territorium af door veel te bijten.