Riffijnen zijn de bewoners van de Rif streek in het noorden van Marokko. De Rif streek is het Berbers sprekende deel van het Rifgebergte, dit is de omgeving van de steden Al Hoceima en Nador.
De niet gearabiseerde Berbers wonen vooral in de gebieden van de Hoge Atlas en de Midden-Atlas, het stroomgebied van de Sous en de Rif. Er is geen significant genetisch verschil tussen de Marokkaanse Arabieren en de niet-Arabische Marokkanen, zoals de Berbers en de Sahrawi.
Tegenwoordig worden er verschillende dialecten van Berbers en Arabisch naast elkaar gesproken, ook in veel grote steden van de Berberse wereld. Drie voorbeelden van steden waar deze tweetaligheid voorkomt, zijn Casablanca, Algiers en Agadir.
Tashelhiyt in het zuiden van Marokko onder Marrakech, in de atlas, boven Marrakech gesproken door negen miljoen mensen. Kabylisch (Taqbaylit), gesproken ten oosten van Algiers, Noord-Algerije, door ongeveer acht miljoen Kabylen.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko.
Het koninkrijk is vijfde met een BBP van 118,72 miljard dollar. Algerije staat net voor Marokko op de vierde plaats met 169,9 miljard dollar. Egypte behoudt de derde plaats met 303 miljard dollar. In Afrika wordt de ranking aangevoerd door Nigeria en Zuid-Afrika met respectievelijk 448 en 351,4 miljard dollar.
Taal en algemene woordenschat
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko. Je zal betoverd worden door het Arabisch.
Hallo zeg je in het Marokkaans als 'Salaam'. Vaak wordt het als zodanig afgekort. Volledig zeg je echter: 'Essalamoe Alaikoem'.
Historisch, modern en fascinerend tegelijk is Marrakech als geen enkele andere stad ter wereld. Het beroemde Jemaa El Fna-plein, het kloppende hart van de stad, is alleen al de omweg waard voor een ongewoonlijke sfeer, wat betekent dat Marrakech alle kwaliteiten had om de meest populaire stad ter wereld te worden!
Naast de economisch belangrijke fosfaatmijnen heeft Marokko de grootste zilvermarkt van Afrika. De kern van industriële activiteiten van het land is Casablanca, de economische hoofdstad. Tanger profileert zich dankzij investeringen steeds meer als de industriële hoofdstad van het noorden.
In tegenstelling tot de Berbers, die in dorpen in de bergen wonen, wonen de Arabieren in (de Marokkaanse) steden. Grote delen van Marokko zijn door bergen en woestijnen tot op heden moeilijk bereikbaar en onherbergzaam. Het leven is er hard en de mensen leven een simpel en geïsoleerd bestaan in stammen.
Aziz Akhannouch is zonder verrassing de rijkste Marokkaan.
Het Marokkaanse Arabisch, dat door bijna tweederde van de bevolking wordt gesproken wordt, is vaak een mengeling van Arabisch, Frans, Spaans en Berbertalen.
habiba (ar) schatje (vrouwelijk) habibi (ar) schatje (mannelijk) * “Hier is je toets terug, ~.”
Yemma is Berbers, het betekent 'mama' en 'moeder' tegelijk.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 er de islam kwamen verkondigen.
Tegenwoordig is Marokko de zesde economie van Afrika met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna honderd miljard euro. De totale omvang van de buitenlandse handel bedroeg in 2018 bijna zeventig miljard euro, terwijl de buitenlandse investeringen in Marokko bijna drie miljard euro bedroegen.
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.
De pure armoede in Marokko is ook relatief laag. Zo'n 1 procent van de bevolking heeft dagelijks minder te besteden dan 2,15 dollar, de internationale maatstaf van armoede. Over Libië is totaal onbekend hoeveel inwoners onder de armoedegrens leven.
De rijkste man van Marokko is premier Aziz Akhannouch, met een geschat vermogen van $ 2,2 miljard (€ 1,97 miljard).