Een krentenbol bevat een heel redelijke hoeveelheid nutriënten, en de hoeveelheid calorieën is niet slecht. Voor sporters zitten er niet veel eiwitten in, maar dat kan natuurlijk gecompenseerd worden door eiwitrijk beleg op de krentenbol te doen, denk aan cottage cheese met achterham, kipfilet of rosbief.
In Nederland worden krentenbollen vaak besmeerd met boter en eventueel belegd met Goudse kaas, jam of andere zoetigheid. Natuurlijk kun je hem ook zonder beleg eten en genieten van zijn heerlijke smaak.
Het aantal calorieën dat een persoon binnenkrijgt heeft namelijk invloed op jouw lichaamsgewicht. Natuurlijk is het gewicht niet volledig afhankelijk van het aantal calorieën. Ze vormen echter wel één van de belangrijkste factoren op dit gebied. In het algemeen bevat een krentenbol niet heel veel calorieën.
Krentenbrood is een prima tussendoortje binnen een goed, gezond eetpatroon. De grote hoeveelheid suikers in een krentenbol, zo'n 14 gram per 100 gram, is echter wel iets om bij stil te staan. We weten inmiddels allemaal wel dat een meerderheid van de Nederlanders veel meer suiker eet dan goed is.
Voordelen van een krentenbol ten opzichte van een croissant is dat er minder calorieën inzitten, minder vet en meer vezels. Wel bevat een croissant ten opzichte van een krentenbol minder koolhydraten en net ietsje minder zout. Hieruit kunnen we opmaken dat een krentenbol de minst gezonde optie is van de twee.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Bruinbrood bevat twee keer zoveel vitamines en mineralen als witbrood en volkorenbrood drie keer zoveel. Witbrood kan in een aantal situaties beter zijn dan volkorenbrood, bijvoorbeeld om suikers snel aan te vullen. Speltbrood is niet gezonder dan tarwebrood. Neem je speltbrood, kies dan voor volkoren.
Er zijn 350 calorieën in een portie krentenbol reuze met roomboter.
In 1 stuk (50 gram) krentenbol zit: 134 kcal energie. 1,2 gram vet. 0,4 gram verzadigd vet.
,,Wij adviseren daarom boter en harde margarine (uit een pakje) en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines (uit een kuipje), vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën.”
De kleur van krentenbrood is vaak wat geel vanwege het feit dat als kruiding kurkuma (geelwortel) wordt toegevoegd. Bijkomend voordeel is dat de kruiderij werkt als antioxidant zodat het gebruikte vet niet ranzig wordt en het brood te bruin wordt door de hoeveelheid gebruikte krenten.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Witbrood bevat alleen het binnenste van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Dat witte poeder is weinig voedzaam. Juist de buitenkant van graankorrels bevat vezels, vitamines en mineralen. Die loop je mis in brood zonder zulke fijngemalen hele graankorrels.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Krentenbrood kun je gerust 5-7 dagen bewaren in de keukenkast of zelfs een maand in de vriezer. Je kunt brood beter niet in de koelkast bewaren, omdat de moleculen dan van structuur veranderen. Wij adviseren daarom om brood altijd óf in de keukenkast te bewaren óf in de vriezer.
Rozijnenbrood invriezen is een goed idee om dit heerlijke brood langer houdbaar te maken. Een perfect idee zelfs, want dit brood is het brood dat het meest geschikt is om in te vriezen. Na het ontdooien is de smaak en de geur van de rozijnen, en dat is ook van toepassing bij krenten, nog beter door het brood getrokken.
Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken kunnen heel goed in de vriezer. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is. Vries niet teveel tegelijk in. Deze koeken blijven ongeveer 3 maanden goed in een vrieskist.